Які перевірки здоров’я потрібні всім жінкам після 30?

По досягненню 30-річного віку всім жінкам рекомендовано регулярно проходити комплексне обстеження для оцінки загального стану здоров'я та виявлення можливих захворювань на ранніх стадіях.

Які перевірки здоров'я потрібні жінкам після 30?

Які перевірки здоров’я потрібні всім жінкам після 30? - изображение

Чек-ап (check-up) — це комплексний медичний огляд, який має на меті оцінити стан здоров'я людини, виявити можливі проблеми та ризики, і розробити план профілактичних та лікувальних заходів.


Чек-ап може бути рекомендований людям будь-якого віку та стану здоров'я, але особливо важливий він для людей з високим ризиком розвитку певних хвороб або для тих, у кого є скарги на стан здоров'я. 

Проведення регулярних чек-апів має ряд переваг:

Виявлення можливих проблем здоров'я на ранніх стадіях

Чек-ап може виявити захворювання на ранніх стадіях, коли вони ще не викликають симптомів. Це допомагає запобігати подальшому погіршенню стану та збільшує шанси на успішне вилікування.

Оцінка ризику розвитку певних хвороб

Чек-ап може оцінити ризик виникнення певних хвороб, таких як діабет, серцево-судинні захворювання та онкологічні захворювання. Це дозволяє розробити план профілактичних заходів та лікування, які можуть допомогти зменшити ризик розвитку цих захворювань.

Збереження гарного самопочуття

Раннє виявлення проблем зі здоров'ям, які погіршують загальний стан та які можна скоригувати за допомогою правильної діагностики та лікування, дають змогу зберігати добре самопочуття та високу якість життя.

Поліпшення взаємодії з лікарем

Проведення регулярних чек-апів може допомогти встановити хороші партнерські відносини з лікарем, покращити взаємодію та сприяє більш успішному лікуванню в майбутньому.

Скорочення витрат на лікування

Регулярні огляди дають змогу виявляти потенційні проблеми зі здоров'ям, перш ніж вони стануть проблемою. Раннє виявлення дає найкращі шанси швидко отримати правильне лікування, уникаючи будь-яких ускладнень та зменшуючи необхідність проведення дорогих медичних процедур.

По досягненню 30-річного віку всім жінкам рекомендовано регулярно проходити комплексний чек-ап з виконанням всіх обстежень з обох списків наведених нижче для того, щоб оцінити загальний стан організму.

Які перевірки здоров’я потрібні всім жінкам після 30? - 2 изображение

Обстеження, які потрібно проходити всім жінкам після 30-ти років 1 раз на рік:

Консультація сімейного лікаря

Лікар має зібрати анамнез, провести загальний огляд, виміряти артеріальний тиск, визначити вагу, індекс маси тіла, об’єм талії та, за необхідності, призначити даткові обстеження.

Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою

Це базовий скринінговий метод, який дозволяє визначити загальний стан організму та запідозрити наявність певних захворювань — анемії, проблеми з кровотворенням, наявність запального процесу тощо.

Біохімічний аналіз крові

Дозволяє оцінити функціональний стан печінки, нирок, підшлункової залози, білкового, жирового та вуглеводного обміну.

Визначання рівня глюкози в крові

Цей аналіз слід обов’язково здавати жінкам з надмірною масою тіла або ожирінням, або у яких в сім’ї були випадки цукрового діабету. У випадку підвищених показників глюкози в крові слід визначити рівень глікозильованого гемоглобіну. Він показує, яким був середній вміст глюкози в крові у людини протягом попередніх трьох місяців. 

Загальний аналіз сечі

Дозволяє оцінити функціональний стан нирок та сечовидільної системи.

Флюорографія

Це один з основних методів скринінгового обстеження легенів, що дозволяє виявити можливі патології та хвороби легень, зокрема туберкульоз, онкологічні захворювання та емфізему.

Тестування на гепатит С та ВІЛ

Існують рекомендації проходити тестування на гепатит С та ВІЛ всім особам, незалежно від статі, починаючи з 15 років.

Огляд гінеколога

Під час гінекологічного огляду важливо провести ПАП-тест (виявлення серед клітин шийки матки ракових). Рекомендовано починати проводити ПАП-тест з 21 року. Якщо результат негативний, то його варто повторювати кожні три роки. 

УЗД молочних залоз

Огляд стоматолога

Профілактичне відвідування стоматолога варто робити не менше ніж раз на рік з проведенням гігієнічної чистки.

Огляд дерматолога

У жінок без обтяженої сімейної історії щодо меланоми, огляд дерматолога слід проходити 1 раз на рік перед початком літнього сезону. Але, якщо наявні певні фактори ризику (велика кількість родимок, підозрілі невуси, світлий тип шкіри та часті сонячні опіки) візити до дерматолога мають бути що пів року.

Які перевірки здоров’я потрібні всім жінкам після 30? - 3 изображение

Обстеження, які потрібно проходити всім жінкам після 30-ти років 1 раз на 2-5 років:

  • УЗД органів черевної порожнини та малого таза.
  • УЗД щитоподібної залози та аналіз на ТТГ. 
  • Тест на інфікування ВПЛ (вірусом папіломи людини). Інфікування ВПЛ значно збільшує ризик виникнення різних видів раку, зокрема, раку шийки матки, головного мозку та горла. Якщо тест на ВПЛ негативний — повторювати його слід 1 раз на 5 років.
  • Огляд офтальмолога. За відсутності проблем із зором, слід звертатись до офтальмолога кожні 2 роки. Якщо проблеми із зором вже є — відвідувати офтальмолога слід не рідше 1 разу на рік, або частіше (за порадою лікаря).
  • ЕКГ. За допомогою ЕКГ можна оцінити стан провідної системи серця, виявити аритмії, блокади, ішемію. 
  • Ехокардіографія. Це безпечний неінвазивний метод оцінки скоротливої здатності серця, функціонального стану клапанів серця, виявлення вроджених та набутих вад, захворювань перикарда та міокарда.
  • Визначення рівня холестерину. Якщо у жінки нормальний рівень холестерину, то перевіряти його рекомендовано 1 раз на 5 років. 

Після отримання результатів аналізів слід повторно звернутися до сімейного лікаря для їхньої інтерпретації, рекомендацій щодо зміни способу життя, а за необхідності — для призначення подальших досліджень або направлення до вузького спеціаліста. 


Читайте також:

Як знизити рівень холестерину?

Чому постійно хочеться їсти?

Які поживні речовини сприяють здоров'ю волосся?

 

Ми в Instagram та Telegram