Цукровий діабет: типи, симптоми, причини виникнення та способи лікування

Найзмістовніша стаття про цукровий діабет, в якій ми зібрали все, що потрібно знати новачкам з діа.

***Longread

Цукровий діабет: типи, симптоми, причини виникнення та способи лікування - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що таке цукровий діабет?

Діабет — це група станів, при яких організм не може виробляти достатню кількість інсуліну або взагалі не може його виробляти, не може правильно використовувати вироблений інсулін або не може поєднувати обидва ці фактори.

Коли трапляється будь-яка з цих речей, організм не в змозі отримати цукор з крові в клітини. Це може призвести до високого рівня цукру в крові.

Глюкоза, форма цукру, що міститься у вашій крові, є одним з основних джерел енергії. Нестача інсуліну або резистентність до інсуліну призводить до накопичення цукру в крові. Це може призвести до проблем зі здоров'ям.

Існує три основних типи діабету:

  • діабет 1 типу
  • діабет 2 типу
  • гестаційний діабет

Що викликає цукровий діабет?

Цукровий діабет 1 типу

Вважається, що діабет 1 типу є аутоімунним захворюванням. Це означає, що ваша імунна система помилково атакує і руйнує бета-клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін. Пошкодження є незворотнім.

Що спонукає до атак — незрозуміло. Можуть бути як генетичні, так і екологічні причини. Вважається, що фактори способу життя не відіграють ніякої ролі.

Діабет 2 типу

Діабет 2 типу починається з інсулінорезистентності. Це означає, що ваш організм не може ефективно використовувати інсулін, що змушує підшлункову залозу виробляти більше інсуліну до тих пір, поки вона не зможе встигати за попитом. Потім вироблення інсуліну зменшується, що призводить до підвищення рівня цукру в крові.

Точна причина виникнення діабету 2 типу невідома. Фактори, що сприяють цьому, можуть включати: генетичну схильність, сидячий спосіб життя, надмірну вагу та ожиріння. Також можуть бути інші фактори здоров'я та екологічні причини.

Гестаційний діабет

Гестаційний діабет викликається інсуліноблокуючими гормонами, які виробляються під час вагітності.

Цей тип діабету трапляється тільки під час вагітності. Він часто спостерігається у людей з уже існуючим переддіабетом і сімейним анамнезом діабету.

Майже у 50 відсотків людей, у яких було діагностовано гестаційний діабет, розвивається діабет 2 типу.

Симптоми цукрового діабету

До загальних симптомів цукрового діабету відносяться:

  • надмірна спрага та голод
  • часте сечовипускання
  • сонливість або втома
  • сухість, свербіж шкіри
  • нечіткість зору
  • рани, що повільно загоюються

Діабет 1 типу часто розвивається швидше і може викликати такі симптоми, як втрата ваги або стан, який називається діабетичним кетоацидозом. Діабетичний кетоацидоз може виникнути, коли у вас дуже високий рівень цукру в крові, але мало або зовсім немає інсуліну в організмі.

Діабет 2 типу може спричинити появу знебарвлених плям у складках шкіри під пахвами та на шиї. Оскільки діагноз діабету 2 типу зазвичай встановлюється довше, ви можете відчувати більше симптомів на момент встановлення діагнозу, наприклад, біль або оніміння в ногах.

Симптоми обох типів діабету можуть з'явитися в будь-якому віці, але ЦД 1 типу зазвичай з'являється у дітей та молодих людей, натомість ЦД 2 типу — у людей старше 45 років. Але діабет 2 типу все частіше діагностують у молодих людей через малорухливий спосіб життя та збільшення ваги.

Наскільки поширений діабет?

Більше ніж півмільярда людей, якщо точніще — 537 мільйонів дорослих, живуть з цукровим діабетом у всьому світі. Для України ця цифра сягає майже 1,3 млн. чоловік.

Фактори ризику розвитку ЦД

Ви маєте більше шансів захворіти на діабет, якщо у вас є сімейний анамнез цього захворювання.

Інші фактори ризику діабету 2 типу включають:

  • малорухливий спосіб життя
  • життя з надмірною вагою або ожирінням
  • наявність гестаційного діабету або переддіабету (коли рівень глюкози в крові вищий, ніж повинен бути, але недостатньо високий, щоб бути діабетом).

Можливі ускладнення цукрового діабету

При неналежному контролі рівня цукру в крові підвищується ризик виникнення серйозних ускладнень, які можуть стати небезпечними для життя.

Хронічні ускладнення включають:

  • захворювання судин, які можуть призвести до інфаркту або інсульту
  • проблеми з очима (ретинопатія)
  • інфекції або шкірні захворювання
  • ураження нервів (нейропатія)
  • ураження нирок (нефропатія)
  • ампутації через нейропатію або захворювання судин

Діабет 2 типу може підвищити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, особливо якщо рівень цукру в крові не контролюється належним чином.

Високий рівень цукру в крові під час вагітності може збільшити ризик виникнення:

  • високого кров'яного тиску
  • прееклампсії
  • викидня або мертвонародження
  • вроджених дефектів

Як лікуються різні типи діабету?

Незалежно від того, який у вас тип діабету, вам потрібно тісно співпрацювати з лікарем, щоб контролювати його.

Основна мета — утримувати рівень глюкози в крові в межах цільового діапазону. Ваш лікар повідомить вам, яким має бути ваш цільовий діапазон. Цільові показники залежать від типу діабету, віку та наявності ускладнень.

Фізична активність є важливою частиною контролю діабету. Запитайте свого лікаря, скільки хвилин на тиждень ви повинні приділяти аеробним вправам. Дієта також важлива.

Вам також потрібно контролювати свій кров'яний тиск і рівень холестерину.

Лікування діабету 1 типу

Всі люди з діабетом 1 типу повинні приймати інсулін, щоб жити, оскільки пошкодження підшлункової залози є незворотнім. Існують різні види інсуліну з різним часом початку, піком та тривалістю дії.

Інсулін вводиться під шкіру. Ваш лікар покаже вам, як правильно робити ін'єкції та чергувати місця ін'єкцій. Ви також можете використовувати інсулінову помпу, яка являє собою пристрій, що носиться поза тілом і може бути запрограмований на введення певної дози.

Зараз існують безперервні монітори глюкози в крові, які перевіряють рівень цукру 24 години на добу.

Вам потрібно буде контролювати рівень цукру в крові протягом дня. У разі необхідності вам також може знадобитися приймати ліки для контролю рівня холестерину, високого кров'яного тиску або інших ускладнень.

Лікування діабету 2 типу

Діабет 2 типу можна контролювати за допомогою дієти та фізичних вправ, а також  цукрознижуючих  препаратів.

Препаратом першої лінії зазвичай є метформін. Цей препарат діє шляхом зменшення вироблення глюкози в печінці. Якщо метформін не працює, лікар може призначити інший препарат.

Вам потрібно буде постійно контролювати рівень цукру в крові. Вам також можуть знадобитися ліки, які допоможуть контролювати артеріальний тиск і рівень холестерину.

Профілактика

Відомої профілактики діабету 1 типу не існує.

Ви можете знизити ризик розвитку діабету 2 типу, якщо будете контролювати свою вагу та дотримуватися дієти з високим вмістом поживних речовин, регулярно займатися фізичними вправами, уникати куріння, високого рівня тригліцеридів та низького рівня холестерину ЛПВЩ.

Якщо у вас є гестаційний діабет або переддіабет, ці звички можуть затримати або запобігти появі діабету 2 типу в майбутньому.

Наостанок:

На жаль, цукровий діабет 1-го і 2-го невиліковні.

Діабет 1 типу вимагає інсулінотерапії та контролю захворювання протягом усього життя. Але при постійному моніторингу та дотриманні лікування можна уникнути серйозних ускладнень ЦД.

Якщо ви тісно співпрацюєте зі своїм лікарем і робите вибір на користь здорового способу життя, діабет 2 типу часто можна успішно контролювати.

Якщо у вас гестаційний діабет, він, швидше за все, зникне після народження дитини. Однак у вас є вищий ризик розвитку діабету 2 типу в подальшому житті.

 

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal  

 

#SaharOKSchool#WDD2022