Як знизити рівень холестерину?

Холестерин (ХС) — це життєвонеобхідний тип ліпідів, присутній в організмі в будь-якому віці. Він потрібен для виживання і нічим не може бути замінений. Але надлишок холестерину в крові є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань, зокрема інфаркту міокарда, інсульту тощо.

Як знизити рівень холестерину? - изображение

Тільки 20% холестерину надходить з їжею, 80% синтезується в самому організмі.


Для чого потрібен холестерин?

Будівництво клітин

ХС необхідний для будівництва клітинних мембран та допомагає у збереженні стійкості та гнучкості клітинних мембран, які захищають клітини від пошкоджень.

Вироблення гормонів

ХС є важливою складовою стероїдних гормонів, які відповідають за різноманітні фізіологічні процеси, такі як розвиток статевих ознак та регулювання репродуктивної функції.

Вироблення жовчних кислот

ХС є ключовою частиною жовчі, яка відповідає за перетравлення та всмоктування жирів та жиророзчинних вітамінів.

Функціонування нервової системи

ХС входить у склад мієлінових оболонок, які оточують нервові волокна та допомагають у проведенні електричних імпульсів вздовж нервової системи.

Регулювання імунної відповіді

ХС відіграє важливу роль у регулюванні імунної відповіді та запобіганні запаленню.

Розвиток плоду

ХС потрібен для побудову ряду органів майбутньої дитини, зокрема клітин мозку та нервової системи.

При аналізі на «холестерин» у крові важливо не тільки визначити рівень загального холестерину, але й оцінити співвідношення «хорошої» його фракції до «поганої». 

Типи ліпідів (жирів), які визначають в крові:

Загальний холестерин

Узагальнений показник ліпідного метаболізму. В нормі він не має перевищувати 5 ммоль / л.

Ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ)

ЛПВЩ здійснюють транспорт холестерину від клітин периферійних органів в печінку, де холестерин перетворюється в жовчні кислоти і виводиться з організму. Підвищення рівня ЛПВЩ не підвищує ризик відкладення холестеринових бляшок на стінках судин. ЛПВЩ в середньому зв'язують близько 30% відсотків загального холестерину, що знаходиться в крові. Умовна «норма» ЛПВЩ для здорових людей — не менше 1 ммоль/л. Відзначається наступна тенденція: чим вище рівень ЛПВЩ, тим нижча ймовірність розвитку судинної патології. Оптимальним рівнем ЛПВЩ вважається не менше 1,5 ммоль/л.

Ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ)

Сполуки ліпідів з білками, які є ключовим переносником тригліцеридів, синтезованих у печінці до жирових та м'язових клітин. ЛПНЩ містять найбільшу кількість холестерину (60-70% від загального холестерину сироватки). Саме їх називають «поганим» холестерином, тому що зростання ЛПНЩ веде до відкладення на стінках артерій холестеринових бляшок. Нормальним вважається вміст ЛПНЩ у 0,01 — 3,37 ммоль/л.

Ліпопротеїди дуже низької щільності (ЛПДНЩ)

Транспортні ліпопротеїни, що переносять ліпіди у плазмі. Основне місце синтезу ЛПДНЩ — печінка, невелика кількість їх надходить у плазму з кишечника. Основна роль ЛПДНЩ — транспорт тригліцеридів з печінки в периферичні тканини. ЛПДНЩ належать до високоатерогенних ліпопротеїнів, тобто, відповідають за утворення атеросклеротичних бляшок. Тобто, чим вище рівень ЛПДНЩ в крові, тим вище рівень «поганого» холестерину і вище ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи. Допустимим вмістом ЛПДНЩ вважають 0,1-0,57 ммоль/л.

Тригліцериди (ТГ)

Нейтральні жири, одне з основних джерел енергії для організму. ТГ з їжі всмоктуються в кишечнику, їх запас відкладається в жировій тканині, а в крові підтримується постійний рівень для забезпечення енергетичних потреб. Постійне перевищення ТГ в крові призводить до виникнення атеросклерозу, ожиріння і, як наслідок, серцево-судинних ускладнень. Нормальні показники ТГ знаходяться в межах 0,55-1,85 ммоль на літр.

Розрахунок ризику розвитку серцево-судинних захворювань визнають за допомогою коефіцієнту атерогенності (КА) — відношення загального холестерину до ЛПВЩ у крові. Адже важливим є саме співвідношення «хорошого» та «поганого» холестерину. Нормальний показник КА коливається у межах 2-3 одиниць.

Для оцінки результатів ліпідного профілю необхідна консультація лікаря. Адже холестерин є лише одним з багатьох факторів ризику атеросклеротичних захворювань. 

Як знизити рівень холестерину?

Рекомендації щодо зниження рівня холестерину в крові напряму залежать від групи ризику, яку визначить лікар:

  • Низький ризик передбачає корекцію (модифікацію) способу життя (гіпохолестеринова дієта, фізичні вправи, зниження ваги, відмова від куріння та зменшення вживання кофеїну). 
  • Середній ризик передбачає за необхідності додавання до модифікації способу життя медикаментозного лікування. 
  • Високий ризик потребує негайного призначення медикаментозної терапії на постійній основі. 

Основні групи медикаментів при гіперхолестеринемії:

  • Статини (зменшують вироблення холестерину в печінці та стимулюють його вилучення з крові). 
  • Інгібітори абсорбції жирів (зменшують поглинання жирів з кишечника). 
  • Фібрати (знижують рівень тригліцеридів в крові та підвищують рівень ЛПВЩ). 
  • Ніацин (вітамін, який сприяє зниженню рівня ЛПНЩ та підвищенню рівня ЛПВЩ). 
  • Інгібітори протеїну PCSK9 (стимулюють вилучення ЛПНЩ з крові шляхом блокування дії білка PCSK9). 

Читайте також:

Продукти, що знижують рівень холестерину

6 горіхів, корисних при діабеті

Ускладнення діабету: хвороби серця

 

Ми в Instagram та Telegram