Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

Коли рівень цукру в крові стає занадто високим, найдієвіший спосіб знизити його, звичайно ж, прийняти інсулін або інші цукрознижувальні препарати (при діабеті 2 типу). Але буває так, що навіть після ін'єкції інсуліну, цукор тримається на високій позначці. Це може відбуватися з різних причин.

Пропонуємо вам кілька простих та ефективних способів, які також можуть допомогти підтримувати стабільний рівень глікемії при діабеті 1, 2 типу та предіабеті. 

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Симптомами високого рівня цукру в крові можуть бути:

  • часте сечовипускання
  • втома
  • підвищене відчуття голоду / спраги
  • головний біль
  • труднощі з концентрацією
  • нечіткість зору

Діапазони підвищеного рівня цукру в крові відрізняються для кожної людини, залежно від віку, тривалості діабету та наявності інших проблем зі здоров'ям. Тому життєво важливо підтримувати рівень цукру в крові в межах діапазону, встановленого вашим лікарем. 

ВАЖЛИВО: За високих показників глікемії, перш за все, переконайтеся, що ви прийняли свій інсулін або інші ліки від діабету! 

Пийте більше води

Звернути увагу на рівень своєї гідратації — це перше і головне, що потрібно зробити, якщо ви не можете впоратися з високими показниками цукру в крові. Організм виводить надлишок глюкози через сечу, очищуючи її.

Споживайте достатню кількість рідини (звичайної води), щоб «розбавити» концентрацію цукру в крові. 

Ходіть пішки або пробіжіться підтюпцем

Будь-які аеробні вправи допоможуть вам збалансувати рівень глюкози в крові. Якщо ви відчуваєте будь-які симптоми підвищеного рівня глюкози, вирушайте на пішу прогулянку!

Прості вправи, як то звичайна ходьба протягом 20 хвилин чи біг підтюпцем, можуть допомогти знизити високі значення цукру в крові.  

Споживайте продукти, багаті на клітковину

Вживання продуктів з високим вмістом клітковини може допомогти покращити контроль рівня цукру в крові. Клітковина уповільнює процес підвищення рівня цукру в крові після їжі, затримуючи спорожнення шлунка і скорочуючи час, необхідний їжі для просування по травному тракту.

Крім того, дослідження показали, що продукти, багаті на клітковину, такі як шпинат, крупи (наприклад, вівсянка, ячмінь тощо) та авокадо, можуть допомогти знизити ризик розвитку діабету 2 типу.

Відмовтеся від простих вуглеводів

Ваш організм швидко переробляє і засвоює цей вид вуглеводів, перетворюючи їх на цукор. Щоб запобігти підвищенню рівня цукру в крові, слід уникати (або значно обмежити) вживання здобної випічки, солодощів, солодких газованих напоїв, білого хліба, білого рису та інших продуктів, що містять багато простих вуглеводів.

Натомість, віддайте перевагу складним вуглеводам (вони обов'язково мають бути у раціоні кожної людини!), овочам з низьким вмістом вуглеводів, здоровим жирам та білкам.

Розслабтеся за допомогою медитації

Стрес також може бути однією з причин підвищеного рівня цукру в крові.

Тому медитація або йога здатні допомогти збалансувати високі показники глікемії. Дихайте під час сеансу йоги, щоб зменшити тривогу, очистити розум й ефективно розслабити тіло.


Читайте також:

Діабетичний кетоацидоз: Як попередити?

Рівень цукру в крові: норма чи діабет? ТАБЛИЦІ

Стрес при діабеті: як нормалізувати цукри
 

 

Ми в Instagram та Telegram