Як заспокоїти дитину у стресовій ситуації

Україна досі перебуває у стані війни. Деякі міста зазнають обстрілів. Люди разом із дітьми змушені ночувати у метро та бомбосховищах. Лунають звуки сирен, що супроводжуються метушнею та панікою, та постійно тримають у напрузі.

Це величезне випробування для психіки, особливо дитячої.

Ми зібрали кілька простих та дієвих порад, які допоможуть заспокоїти дитину у стресовій ситуації.

Як заспокоїти дитину у стресовій ситуації - изображение

1. Слідкуйте за власним емоційним станом

Все як у літаку: надягаємо маску спочатку на себе, потім на дитину. Діти дуже відчувають стан батьків. Якщо ви спокійні, дитина теж почуватиметься у безпеці. Якщо ви нервуєте, панікуєте тощо — дитина зчитуватиме ці емоції, і ніяке: «Все буде добре!» НЕ допоможе! Отже, перше, що необхідно зробити — заспокоїтися самому. Як це зробити, читайте ТУТ

Ви маєте бути опорою та підтримкою для своєї дитини і демонструвати впевненість.

2. Обійміть дитину

Дітей слід заспокоювати як за допомогою слів, так і тілесно. Міцно обійміть дитину або дозвольте їй обійняти вас. Обіймання має тривати не менше 20 секунд. За цей час дитина відчує ваше тепло, його тіло згадає безпечні відчуття раннього дитинства. Імунна система дитини (і ваша теж) почне виробляти окситоцин — гормон, що знижує шкідливі ефекти від стресу.

3. Запропонуйте випити щось тепле

Запропонуйте дитині випити теплого трав'яного чаю, молока або звичайної теплої води. Навіть просто потримати кухоль із чимось теплим у руках — це так затишно і так заспокоює. Усьому тілу одразу стає тепло, наче хтось обіймає зсередини.

4. Розмовляйте з дитиною

Запитайте, що відчуває дитина прямо зараз. Діти можуть вільно говорити про свої почуття і про те, що їх хвилює, рано вчаться розумітися на ситуаціях та власному відношенні до них. Уважно слухайте розповіді дітей про те, що вони відчувають і думають з приводу того, що відбувається.

Роз’ясніть дитині відомі вам факти щодо події та вислухайте реакцію. Варто надавати дітям правдиву інформацію (із врахуванням вікових особливостей!) про життєву ситуацію, в якій ви опинилися.

Не забуйвайте казати дитині: «Я тебе люблю!», «Я поруч!», «Разом ми з усім впораємось!».

5. Дайте вихід емоціям

Покричіть, поплачте — НЕ ЗАБОРОНЯЙТЕ! (і собі теж до речі), співайте...

Запропонуйте дитині зіграти в гру «Штовхни стіну» — чудовий спосіб позбутися стресу, коли негативні емоції переповнюють та не знаходять виходу. Потрібно впертися в стіну обома руками і «штовхати» її щосили. Так ми перетворимо енергію стресу на м'язову, і, як після всякого м'язового зусилля, настане розслаблення.

✔️Сльози сприяють виробленню енкефалінів — речовини за своєю дією схожі на морфін, що зменшує больові відчуття.

✔️Разом зі сльозами з організму виводяться токсини і гормони  стресу.

✔️Після плачу пульс і дихання сповільнюються, м'язи тіла розслаблюються, тиск нормалізується.

6. Намагайтеся переключити увагу дитини

Стрибайте, ліпіть із пластиліну, порахуйте від 100 до 1, малюйте. Малювання до речі не тільки допомагає відволіктися від джерела стресу, але й розвиває стресостійкість.

Запропонуйте дитині зіграти в гру «Абетка»: Оберіть будь-яку літеру абетки і намагайтеся відшукати навколо себе якнайбільше предметів, які починаються з неї. Сфокусуйтесь на них. Розгляньте та назвіть їх. Мозок сприйме цю інформацію як контроль над ситуацією. Ви поступово почнете заспокоюватися і приходити до тями. Теж саме можна робити з кольорами. Наприклад, знайти у кімнаті всі предмети зеленого кольору.

Доручіть дитині якесь просте та зрозуміле завдання, яке ій під силу. Наприклад, слідкувати за іграшкою. Це допоможе повернути відчуття рівноваги.

7. Забезпечте постійний режим

Дітям потрібна передбачуваність. Їм легше розібратися, чого слід очікувати від життя, якщо прописаний час прийому їжі, виконання домашньої роботи, сну тощо. Це допомагає їм відчувати себе в безпеці та знижує рівень стресу.

ВАЖЛИВО: Будьте уважними до змін у поведінці дитини. Зверніться до лікаря чи психолога, якщо стан дитини викликає занепокоєння.

 

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!

Ваш СахарОКЯк заспокоїти дитину у стресовій ситуації - 2 изображение

SaharOKJournal