Як займатися спортом з інсуліновою помпою? Поради ендокринолога

Дотримуйтеся наступних правил для безпечного тренування з інсуліновою помпою.

Як займатися спортом з інсуліновою помпою? Поради ендокринолога - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


⇒ За 2 години до тренування увімкнути функцію «тимчасовий базал» на зниження швидкості подачі базального інсуліну. Дозу знизити на 25-50%. 

Контроль цукру в крові перед тренуванням. Не починати заняття спортом за рівня глікемії <5.0 ммоль/л та >14.0 ммоль/л!

  • якщо цукор у крові >14.0 ммоль/л — контроль ацетону в сечі;
  • якщо цукор у крові <5.0 ммоль/л — з'їсти 15 грамів швидких вуглеводів із контролем цукру в крові через 15 хвилин. Потім доїсти ще складних вуглеводів і білків, щоб цукор крові не впав повторно після фізичного навантаження. 

Під час тренування у дорослих швидкість подачі базального інсуліну має бути знижена від 25-80%, що залежить від інтенсивності та тривалості фізичної активності. У середньому базальна швидкість знижується на 50-80%. У дорослих, які мають швидкість подачі базального інсуліну протягом дня <1.0 од/год, можлива тимчасова базальна швидкість 0. У тих, у кого подача інсуліну >1.0 од/год, буде виставлена тимчасова базальна швидкість, як описано вище.

У дорослих інсулінову помпу знімають на час водних видів спорту. У дітей віком до 6 років інсулінову помпу можна знімати під час занять спортом, оскільки потреба в базальному інсуліні у них низька. Якщо помпу дитині не знімати, то треба виставляти тимчасову базальну швидкість 0. На контактні види спорту (хокей, футбол, регбі тощо) і водні види спорту інсулінову помпу дітям, і найчастіше дорослим теж, потрібно знімати.  

Під час тренування контроль цукру в крові через 30 хвилин від початку заняття, оскільки вже може розвиватися зниження цукру в крові. 

Пам'ятаємо, що (найчастіше, не завжди):

  • аеробні види спорту (біг, ходьба, плавання, катання на велосипеді, танці) — знижують цукор у крові;
  • анаеробні види спорту (силові вправи, спринт, важка атлетика) — цукор у крові підвищується.  

Функцію «тимчасовий базал» відключати через 1-2 години після тренування, що залежить від його інтенсивності та тривалості. 

Контроль цукру в крові через 2 години після тренування і подальший контроль кожних 2 години або контроль за допомогою добового моніторування глюкози.

Пам'ятаємо, що тривалі фізичні навантаження спричиняють відтерміновані гіпоглікемії (навіть через 6-10 годин!), особливо, якщо тренування було ввечері. У зв'язку з цим контроль цукру вночі обов'язковий.

Якщо тренування регулярні і проходять увечері, то потрібно знизити дозу базального інсуліну на ніч (шприци) або швидкість подачі базального інсуліну (помпа).

Відстрочена гіпоглікемія виникає тому, що запаси глюкози в м'язах і печінці знижені, тому йде захоплення глюкози з крові, виникає підвищення чутливості до інсуліну. 

У більшості пацієнтів вранці чутливість до інсуліну нижча, ніж увечері. Тому, фізична активність вранці рідше призводить до гіпоглікемії. 

Якщо тренування проходить <2 годин після їжі, то пік дії болюсного інсуліну припадає на тренування, що призведе до гіпоглікемії. Тому, дозу болюсного інсуліну на їжу знизити на 10-50% і збільшити прийом вуглеводів і жирів. Або вживати швидкі вуглеводи 15-30 г на годину під час тренування, якщо доза інсуліну не була завчасно знижена. Не рекомендовано тренуватися на піку дії інсуліну — високий ризик гіпоглікемії.  

Якщо минуло більше 3-4 годин після їди, то необхідний контроль глікемії під час тренування. За необхідності +15 г швидких вуглеводів за умови зниження цукру в крові.  

Для запобігання гіпоглікемії під час фізичних навантажень, можливий перекус на 1-2 ХО за 1.5 години до тренування без введення болюсного інсуліну. Цей перекус має включати складні вуглеводи з білком і жиром. Наприклад, хліб із цільнозернового хліба з маслом і твердим сиром. Всмоктування такого продукту буде повільним і припадає на тренування. Цей перекус рекомендований для запобігання гіпоглікемії під час тренування.  

Для запобігання відтермінованій гіпоглікемії після тренування, можливий прийом їжі на 3-5 ХО з повільними вуглеводами, білком, жиром та зі зменшенням дози болюсного інсуліну на їжу. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці з маслом і м'ясом. Всмоктування такої їжі буде розтягнуте в часі. 

Ведення детального щоденника із внесенням даних про цукор крові до/під час/після тренування для вивчення реакції власного організму на те чи інше фізичне навантаження.


Читайте також:

Що потрібно для безпечного тренування з діабетом? Досвід діабет-блогера

Найкращі фізичні навантаження при діабеті: ТОП-3

Смарт-годинник: Для чого він потрібен людині з діабетом?
 

Ми в Instagram та Telegram