Стрес при діабеті: як нормалізувати цукри

Ми всі знаємо, який шкідливий стрес для здоров'я людини, чули про негативний вплив кортізолу тощо. Та коли у тебе ДІАБЕТ+СТРЕС... Цукри стають просто неконтрольовані, а компенсація летить до біса! Це може мати неприємні наслідки та ускладнити ситуацію ще більше.

Чому так відбувається? Та як вгамувати цукри під час стресу? Спробуємо розібратися.

Стрес при діабеті: як нормалізувати цукри - изображение

Стрес — це не погано. Адже під час стресу спрацьовують певні механізми, що допомагають впоратись зі складною чи навіть небезпечною для життя ситуацією. Бий, біжи, замри!

Але коли людина зазнає стресу протягом тривалого часу, це може мати негативні наслідки для здоров'я.

Для більшості стресові ситуації проявляються схожими симптомами: прискорене серцебиття, напруга, спітнілі долоні, нудота або шлункові розлади.

Що відбувається в організмі людини з діабетом під час стресу?

Те ж саме, що й у звичайної людини (без діабету). Викид адреналіну, підвищення рівня цукру крові. Але на відміну від людини без діабету підшлункова не реагує викидом інсуліну на підвищення рівня глюкози крові. Через це глюкоза продовжує «хлюпатися» в крові, як цукровий сироп. Необхідно ввести інсулін, щоб цей сироп розійшовся по клітинах, давши їм енергію на роботу, боротьбу чи втечу. І щоб цукор крові прийшов у норму.

Чим небезпечний стрес для людини з діабетом?

✔️Стрес запускає механізм вироблення гормонів (кортизол, адреналін, глюкагон), що впливають на рівень цукру крові:

  • викликають тимчасову інсулінорезистентність (кортизол, адреналін, глюкагон)
  • сприяють вивільненню глюкози із запасів із глікогену печінки (глюкагон)

В результаті погіршується чутливість клітин до інсуліну та ще й печінка «підкидає» глюкози — якість компенсації сильно страждає.

✔️Стресові ситуації можуть посилити розлади харчової поведінки, які часто зустрічаються у людей з діабетом. Деякі «заїдають» проблеми, і це теж веде до неконтрольованих підйомів цукру.

✔️ Через стрес ви можете перестати піклуватися про себе і стежити за діабетом. Адже під час стресу зазвичай не до діабету та інших «дурниць».

Як привести цукри в норму під час стресу:

1. ЗАСПОКОЇТИСЬ

Саме так. Заспокоїтись. Навіть у складній ситуації намагайтеся опанувати себе. Інакше все марно! Вам можуть допомогти прості психологічні практики:

✅«Дихання по квадрату». Робимо вдих на 1, 2, 3, 4. Затримуємо дихання 1, 2, 3, 4. Видих 1, 2, 3, 4. Пауза 1, 2, 3, 4. Повторюємо декілька разів.

✅«Заземлення». Станьте на підлогу. Ноги на ширині плечей. Вага на великих пальцях. Ноги можна трохи зігнути в колінах. Руки вздовж тулуба — розслаблені. Можна заплющити очі. Тепер уявіть, що ви буквально «вростаєте» стопами у підлогу. Ніби ваші ноги — це підстава добротного будинку, міцно пов’язаного із землею, відчуйте в прямому сенсі ґрунт під ногами і силу земного тяжіння.

✅«Алфавіт». Можна робити з дітками!

Оберіть будь-яку літеру алфавіту і постарайтеся відшукати навколо себе якнайбільше предметів, які починаються з неї.

Сфокусуйтесь на них. Розгляньте та назвіть їх. Мозок сприйме цю інформацію як контроль над ситуацією. Ви поступово почнете заспокоюватися і приходити до тями. Після стресової ситуації така «гра» допоможе переключити увагу.

2. ДОТРИМУВАТИСЬ РЕЖИМУ

Розуміємо, це може бути складно за сьогоднішніх умов. Втім, якщо маєте таку можливість, намагайтеся дотримуватись режиму: їжте, коли звикли, пийте воду. Робіть елементарні фізичні вправи. Спорт допомагає впоратися зі стресом! Висипайтеся. Принаймні намагайтеся. Сон дуже важливий. Детальніше про сон ТУТ

3. СТЕЖИТИ ЗА ДІАБЕТОМ

Продовжуйте заміряти цукор та робити всі необхідні щоденні процедури. Зрештою, це те, за що ви можете зачепитися як за основу та базу, стабільну опору міцного острівця в бурхливому морі стресу.

4. ПИТИ ВОДУ

Це допоможе вивести з організму зайвий цукор. Пам'ятаємо, що здоровій дорослій людині потрібно не менше 30 мл/1 кг ваги тіла на добу.

5. ЗБІЛЬШИТИ ДОЗУВАННЯ ІНСУЛІНУ (ЗА НЕОБХІДНОСТІ)

Через стрес цукри знижуються повільно і неохоче, часто доводиться збільшувати дозування інсуліну. Не потрібно цього боятись! Пам'ятайте, що така ситуація може зберігатися до 10-12 годин після перенесеного стресу.

6. ЗВЕРНУТИСЬ ПО ДОПОМОГУ

Якщо відчуваєте, що самостійно вам не впоратись, зверніться по професійну допомогу. Наразі багато психологів-консультантів готові допомагати БЕЗКОШТОВНО. Instagram на допомогу! 

7. ДУМАТИ ПОЗИТИВНО

Легко сказати, розуміємо. І все ж. «Все пройде. І це теж пройде». Людські здібності та можливості безмежні! Нагадуйте собі про це. Свідомо змінюйте свої негативні думки на позитивні чи хоча б нейтральні.

 

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!

Ми завжди поручСтрес при діабеті: як нормалізувати цукри - 2 изображение

SaharOKJournal