Як вести щоденник самоконтролю ефективно?

Вести щоденник самоконтролю просто так, «тому що треба» — даремно витрачати час і сили. Якщо ви хочете отримати від ведення щоденника максимум користі, то до стандартних записів важливо додати наступні пункти.

Як вести щоденник самоконтролю ефективно? - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Детальне меню

Що, коли, в якій кількості було з'їдено? Немає необхідності «возитися» з цим щодня, але якщо ви підбираєте вуглеводний коефіцієнт або перебуваєте в процесі схуднення — без запису докладного меню не обійтися.

Ліки, що приймаються

Деякі ліки можуть впливати на чутливість до інсуліну. У результаті доводиться збільшувати або зменшувати дозування. Щоб швидше виявити взаємозв'язок «прийом препарату—чутливість—цукор крові», записуйте всі прийняті ліки в щоденник самоконтролю. 

День циклу (для жінок)

Існує безліч додатків для відстеження менструального циклу та свого самопочуття. Однак саме запис у щоденник діабету (де поруч прописані дозування і цукри) допоможе відстежити, як та чи інша фаза циклу впливає на чутливість до інсуліну, відповідно які значення глікемії, дозування інсуліну. 

Дата заміни інфузійного набору

Щоб не використовувати інфузійний набір довше за рекомендований термін та не «спіймати» через це чергову гіперглікемію, записуйте дату його заміни в щоденник, а також відмічайте планову дату наступної заміни. 

Самопочуття

Особливо якщо воно відрізняється від вашого звичного стану. Хвороби, недосипання, стреси, нездужання — впливають на самопочуття і на потребу в інсуліні, змінюється чутливість до інсуліну, а відповідно й дози. 

План

Це можуть бути будь-які плани, не пов'язані зі здоров'ям і діабетом. Важливо відмічати в щоденнику планові відвідування лікаря, аналізи та обстеження. «Тримати руку на пульсі», бути в курсі стану свого здоров'я та регулярно проходити чек-ап з діабету.


Читайте також:

Встановлення сенсора FreeStyle Libre: ЛАЙФХАКИ

Як аналізувати нецільові цукри?

Глікемічні цілі для дорослих та дітей

 

Ми в Instagram та Telegram