Як рахувати вуглеводи: ДО чи ПІСЛЯ обробки?

Чи відрізняється кількість вуглеводів у сирій страві та готовій?

Як рахувати вуглеводи: ДО чи ПІСЛЯ обробки? - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


У тих, хто нещодавно зіткнувся з діабетом, одразу виникає безліч запитань, пов'язаних із новим способом життя. І одне з найголовніших: як правильно рахувати вуглеводи у стравах (крупи / гарніри / рагу тощо): до чи після термообробки? ⠀

Як рахувати вуглеводи? 

Вуглеводи в крупах, гарнірах, макаронах, овочевому рагу та інших складних стравах підраховуються у вихідних інгредієнтах у сирому вигляді до термообробки.

Овочі необхідно зважити і порахувати вже очищеними.

Крупу зважуєте до варіння, рахуйте, скільки грамів вуглеводів у цій кількості крупи (дивіться в таблицях, скільки грамів вуглеводів на 100 грамів цього продукту і переводите на вашу вагу) і варіть на тій кількості води, яка вам необхідна: хтось додасть менше води, щоб каша була розсипчаста, хтось — більше. ⠀ 

Під час приготування вуглеводи не зникають і не випаровуються з продуктів.

Тобто, скільки вуглеводів ви в поклали (каструлю / сковорідку / сотейник), стільки вуглеводів там і залишиться. Як би довго ви не варили, парили, смажили, запікали. Саме тому, в готовій каші буде стільки ж грамів вуглеводів, скільки було в крупі.


Читайте також:

Харчування при діабеті: 10 порад новачкам

Час їсти? Чому час має значення для прийому їжі при діабеті

Що буде з організмом, якщо відмовитися від вуглеводів?

 

Ми в Instagram та Telegram