Як прибрати бульбашки повітря з інсуліну?

Бульбашки повітря в картриджі чи шприц-ручці — це справжня напасть! Вони беруться з нізвідки і, якщо їх вчасно не помітити, псують цукор і настрій. 

Як прибрати бульбашки повітря з інсуліну? - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичний центр Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Як мінімізувати ймовірність появи бульбашок в інсуліні? 5 правил

1. Заправляйте в резервуар тільки інсулін кімнатної температури.

2. Шприц-ручки зберігайте без голки.

Якщо ви використовуєте шприц-ручки з постійно приєднаними голками, то вірогідність появи бульбашок повітря в них висока. За яких умов це відбувається?

При підвищенні температури довкілля (наприклад, періодичне носіння шприц-ручки в кишені одягу) порівняно з температурою, що була до цього, відбувається нагрівання інсуліну та його розширення. Саме це призводить до виділення краплі інсуліну з голки. Коли ж температура довкілля знижується, то об'єм інсуліну повертається до попереднього і повітря засмоктується через голку в картридж. Саме перепади температур спричиняють засмоктування бульбашок повітря.

Також перед ін'єкцією рекомендується випускати 1-2 ОД інсуліну, щоб видалити повітря, якщо воно там є.

3. Уникайте перепадів температури інсуліну.

4. При заправці резервуара інсулінової помпи постукайте по стінках резервуара, щоб усі бульбашки піднялися та не перекачуйте інсулін з картриджа в резервуар занадто швидко, щоб уникнути утворення пінки. 

5. При заправці інфузійної системи стежте, щоб усі бульбашки вийшли через трубку.


Регулярно перевіряйте наявність бульбашок в інсуліні та випускайте їх! Оскільки це може вплинути на точність дози інсуліну, яка вводиться.  

Читайте також:

Пауза між ін'єкцією інсуліну та прийомом їжі

Що таке інсулін на борту і чому це важливо?

5 порад для безболісних ін'єкцій інсуліну

Ми в Instagram та Telegram