Як правильно утилізувати діабет-сміття?

Медичні прилади відіграють важливу роль у лікуванні діабету та підтримці вашого здоров'я. Але ви повинні подумати також про вплив на навколишнє середовище їхніх численних одноразових частин.

Як правильно утилізувати діабет-сміття? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що робити з використаними шприцами та тест-смужками, старими інфузійними наборами, порожніми скляними флаконами або великими пластиковими деталями, які йдуть в комплекті з деякими пристроями для безперервного контролю рівня глюкози (CGM) та інсуліновими помпами?

Усе це утворює купу відходів, які здебільшого потрапляють у сміттєвий бак або контейнер для вторинної сировини, а зрештою — на звалище. Звичайно, картонні коробки та папір можна легко переробити у пункті прийому. А що робити з рештою?

Утилізація медичних гострих предметів (голок, ланцетів тощо)

Основною проблемою при переробці матеріалів для лікування діабету є, звичайно, «гострі предмети»:

  • ланцети, за допомогою яких проколюють палець для взяття зразка крові на аналіз;
  • наконечники голок шприців або шприц-ручок для ін'єкцій інсуліну;
  • датчики CGM та інфузійні набори з помпами, які мають крихітні вбудовані голки для проколювання шкіри.

Використані гострі предмети слід одразу після використання поміщати в спеціальний контейнер для утилізації гострих предметів.

Зазвичай їх можна придбати в аптеках, компаніях, що займаються медичним постачанням, у медичних працівників, а також в Інтернеті. Ці контейнери виготовлені зі стійкого до проколів пластику з герметичними боками та дном. Вони також мають щільно прилягаючу кришку, стійку до проколів. Та бувають різних розмірів.

Як альтернативу можна використовувати надміцний пластиковий побутовий контейнер, наприклад, контейнер з-під прального порошку:

  • виготовлений з міцного пластику;
  • закритий кришкою, що щільно прилягає, стійкою до проколів, без можливості виходу гострих предметів назовні;
  • стійкий до протікання;
  • належним чином маркований, щоб попередити про небезпечні відходи всередині контейнера.

НЕ ВИКОРИСТОВУЙТЕ молочні глечики, банки з-під газованої води, скляні контейнери або пляшки з-під води, оскільки вони можуть легко розбитися або проколотися.

Коли ваш контейнер майже заповнений, утилізуйте його відповідно до державних та місцевих правил щодо правильної утилізації. Зазвичай такі відходи підлягають високотемпературному спалюванню. Дізнайтеся про станції сортування та переробки сміття у вашій місцевості, та чи приймають вони медичні відходи на високотемпературне спалювання.

Витратні матеріали до інсулінової помпи та інфузійні набори

Частини, що залишилися після використання інсулінової помпи:

  • інфузійні набори (частини, що вводяться під шкіру за допомогою голки для введення інсуліну);
  • картриджі або резервуари для інсуліну.

Більшість з цих деталей з гострими наконечниками можна викидати у контейнери для відходів. Хоча ви також можете помістити їх у контейнер для утилізації гострих предметів (про який ми писали вище), вони трохи громіздкіші і займають більше місця.

Шприц-ручки

Шприц-ручки мають циліндричний резервуар, в якому міститься інсулін, а голка розміщена в невеликій частині зверху. Ви можете утилізувати їх разом з іншими медичними відходами, але саме голку потрібно помістити у контейнер для гострих предметів.

Як правильно утилізувати діабет-сміття? - 2 изображение

Утилізація та переробка комплектуючих до CGM 

Вони точно не повинні потрапляти безпосередньо у смітник або контейнер для переробки, оскільки всередині них є використана голка (з гострим кінцем). Хоча пластиковий автоматичний пристрій для введення голки (сертер) є автономним, він все одно може розпастися на частини і становити небезпеку для людей, які сортують сміття або контактують з ним в подальшому.

Один з варіантів — збирати їх протягом певного часу, а потім здавати на місцевий пункт прийому гострих предметів, де їх зможуть переробити.

Ви також можете розібрати сертер/встановлювач сенсору, використовуючи викрутку та плоскогубці, щоб відокремити пластикові частини та вийняти голку, що знаходиться всередині. Гострі металеві предмети можна покласти в контейнер для гострих предметів, а решту пластику переробити.

 

А як ви утилізуєте свої діабет-відходи? Пишіть у коментарях.


Читайте також:

Діабет: Час весняного прибирання!

10 порад, як впоратися зі стресом, пов'язаним з діабетом

Як часто міняти голки для інсулінової шприц-ручки?

 

Ми в Instagram та Telegram