Як скласти план харчування при діабеті?

При діабеті будь-якого типу рекомендовано дотримуватися плану харчування. Це може допомогти вам краще контролювати рівень цукру в крові та забезпечити повноцінний раціон.

Як скласти план харчування при діабеті? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Універсального плану не існує. Спробуйте різні варіанти, щоб побачити, який з них працює найкраще саме для вас. Ваш лікар або дієтолог також може допомогти з вибором і надати необхідні рекомендації.

Ось кілька планів харчування, які варто розглянути.

Кожен план робить акцент на продуктах із високим вмістом клітковини, які повільно перетравлюються, щоб уникнути різких перепадів рівня цукру в крові. 

Метод підрахунку вуглеводів

Метод підрахунку вуглеводів працює шляхом встановлення максимальної кількості вуглеводів, яку ви можете з'їсти за один прийом їжі. Не існує єдиної цифри для всіх. Споживання вуглеводів для кожного має змінюватися залежно від рівня фізичної активності, поточного стану здоров'я та прийому будь-яких ліків.

Цей план харчування, як і всі інші, вимагає контролю порцій. Вам також потрібно розуміти, які саме вуглеводи краще їсти і скільки.

  • Складні вуглеводи можуть бути корисними і ситними, якщо вживати їх у відповідних кількостях.
  • Прості вуглеводи не є корисними, оскільки швидко підвищують рівень цукру в крові і додають до їжі порожніх калорій.
  • Клітковина (також належить до складних вуглеводів) — допомагає контролювати рівень цукру в крові. Центр діабету Джосліна рекомендує з'їдати від 20 до 35 грамів клітковини щодня.

Метод «здорової тарілки»

Метод тарілок не вимагає підрахунку вуглеводів.

Натомість половину вашої тарілки повинні складати некрохмалисті овочі, такі як броколі, зелений перець або капуста. Одна чверть тарілки повинна містити зернові та крохмалисті продукти, такі як боби або хліб. Інша чверть повинна бути заповнена продуктами, багатими на білок.

Залежно від вашого загального плану харчування, ви можете додавати порцію фруктів щодня, а також низькокалорійний напій, наприклад, несолодкий чай.

Діабетичний обмінний список (обмінна дієта)

Списки заміни (або exchange lists) являють собою групи схожих продуктів для легкої заміни одних на інші. Ви можете знайти приклад такого списку ТУТ. Кожен продукт у списку має однакову поживну цінність.

До прикладу, хліб знаходиться у списку крохмалю. Кожен продукт у цьому списку містить приблизно 15 грамів вуглеводів, 3 грами білка, невелику кількість жирів і 80 калорій.

Такі обмінні списки є основою системи планування харчування, розробленої комітетом Американської Діабетичної Асоціації (ADA) та Американської Дієтологічної Асоціації.

Чи дотримуєтеся ви плану харчування? Пишіть у коментарях!


Читайте також:

Як обрати хліб при діабеті? 7 порад

Харчування при діабеті: 10 порад новачкам

12 продуктів, які допомагають підтримувати здоровий рівень цукру в крові
 

Ми в Instagram та Telegram