10 способів підтримати близьку людину з діабетом

Управляти діабетом може бути важко, але є способи, якими ви можете допомогти та підтримати близьку людину, яка живе із цим захворюванням.

10 способів підтримати близьку людину з діабетом - изображение

Дізнайтеся, що таке діабет і як його лікують

Діабет — це хронічне захворювання, що характеризується надлишком цукру (глюкози) в крові. Гормон інсулін, що виробляється підшлунковою залозою, допомагає перетворити цукор з їжі на енергію для клітин організму. Однак при діабеті організм не виробляє інсулін або виробляє його в недостатній кількості, і організм може бути стійким до інсуліну. Це призводить до того, що в крові залишається занадто багато цукру і викликає проблеми зі здоров'ям.

Існує три основних типи діабету: тип 1, тип 2 і гестаційний діабет, який вражає вагітних жінок.

Якщо у вас є близька людина, яка живе з діабетом, дізнайтеся про цей тип і про те, що він означає для повсякденного життя людини. З'ясуйте, що їй може знадобитися робити щодня. Можливо, їй потрібно перевіряти рівень цукру в крові перед їжею за допомогою глюкометра. Можливо, їй доведеться зробити ін'єкцію інсуліну або запрограмувати інсулін в інсуліновій помпі, щоб утримувати рівень цукру в крові в безпечному діапазоні тощо.

Коли ви володієте цими знаннями, ви можете бути готовими допомогти у разі потреби, а також співпереживати досвід людини.

Цукровий діабет: типи, симптоми, причини виникнення та способи лікування

Будьте готові допомогти, але не нав'язуйтесь 

Кожна людина з діабетом має свій власний спосіб контролювати цей стан. Найкраще запропонувати підтримку такій людині у спосіб, який вона сама обирає. Якщо ця людина не хоче вашої допомоги — це також нормально. Запитайте, як ви могли б допомогти і чи потрібно це взагалі.

Не «пиляйте»!

Зрозуміло, що ви хочете, щоб ваша близька людина залишалася здоровою і не мала ускладнень діабету. Ризик ускладнень діабету зростає, коли рівень глюкози в крові не контролюється належним чином протягом тривалого часу. Ускладнення можуть включати серцевий напад, інсульт, пошкодження нервів, нирок та очей.

Дуже прикро, коли людина з діабетом робить нездоровий вибір, але існує тонка грань між постійною підтримкою та прискіпуванням. Якщо ви почнете читати лекції або діяти як «діабетична поліція», ваша близька людина може замкнутися і відмовитися від вашої допомоги.

Не будьте надто критичними. Люди з діабетом мають хороші та погані дні, як і всі інші, і вони не повинні бути ідеальними.

Будьте другом, а не коучем

Можливо, комусь потрібно, щоб ви допомогли саме з контролем діабету, а комусь, можливо, потрібно, щоб ви були просто другом (вислухали у потрібний момент, просто були поруч, коли необхідно), а не коучем чи наглядачем.

Зверніть увагу на симптоми низького рівня цукру в крові

Якщо людина з діабетом відчуває значне падіння рівня цукру в крові (так звана гіпоглікемія), це може бути небезпечним і призвести до загрозливих для життя станів, таких як судоми або втрата свідомості (особливо небезпечно під час керування автомобілем). Тому важливо, щоб люди навколо знали про ознаки низького рівня цукру в крові.

Як правильно лікувати гіпоглікемію

Звертайте увагу на таки симптоми, як втома, слабкість, тремтіння, блідість шкіри, пітливість, голод, дратівливість, запаморочення, а також нервозність або тривожність.

Якщо ви бачите, що це відбувається, спробуйте заохотити людину перевірити рівень цукру в крові. За необхіності запропонуйте щось, що допоможе підвищити рівень цукру в крові, наприклад, апельсиновий сік або спеціальні засоби для купірування гіпоглікемії.

Обов'язково поспостерігайте, чи не починає людина відчувати себе краще, коли рівень цукру в крові повернеться до нормального діапазону. Якщо симптоми не зникають, особливо якщо вони погіршуються, негайно зверніться за медичною допомогою.

Якщо ви пропонуєте людині щось перекусити або випити, а вона не реагує на ваші заклики, це ознака того, що ви, ймовірно, не в змозі їй допомогти. Якщо людина виглядає так, ніби втрачає свідомість або у неї починається напад викликайте невідкладну допомогу.

Існує також екстрена ін'єкція під назвою глюкагон, який підвищує низький рівень цукру в крові. Члени сім'ї або сусіди, близькі друзі, колегі по роботі мають бути навчені користуватися глюкагоном.

Заохочуйте до здорового харчування

Зміна харчових звичок може бути складним завданням, але вона має важливе значення при лікуванні діабету.

Якщо ви їсте нездорову їжу в присутності близької людини з ЦД, їй буде складніше дотримуватися правильного харчування. Обмежте споживання солодких газованих напоїв, фаст-фуду тощо. Натомість, поекспериментуйте разом з корисними рецептами.

Спеціальної дієти при діабеті не існує, але разом ви можете спланувати ваш раціон, включивши в нього овочі, цільні зерна, фрукти, нежирні молочні продукти, корисні жири та нежирні джерела білка. Таким чином ви зможете підтримати близьку людину, а також покращите своє здоров'я.

Станьте партнером по тренуванню

Активність відіграє важливу роль в управлінні діабетом. Вона допомагає контролювати рівень цукру в крові та знижує ризик серцевих захворювань і пошкодження нервів. Якщо людина зацікавлена у виконанні фізичних вправ і просить вас приєднатися до неї, зробіть це!

Ви також можете оцінити, чи зацікавлена людина в заходах, які подобаються вам, наприклад, прогулянки, плавання, танці, їзда на велосипеді або командні види спорту. Фізичні вправи корисні як для людей з діабетом, так і без нього, тож це допоможе і вам.

Запропонуйте спільний похід до лікаря

Один зі способів виявити підтримку — це запропонувати відвідувати прийоми у лікаря, який займається лікуванням діабету. Це чудовий спосіб проявити турботу та підтримати близьку людину з ЦД, особливо якщо у неї щойно діагностували захворювання.

Робіть записи. Це може допомогти пізніше пригадати важливу інформацію.

Не бійтеся ставити лікареві запитання. Чим більше ви розумієте про діабет, тим якіснішу підтримку ви зможете надати.

Будьте позитивно налаштовані

Діагноз «діабет» може бути страшним, особливо тому, що завжди існує ризик ускладнень. Незважаючи на це, ви повинні підтримувати позитивний настрій під час розмови з людиною, яка живе з діабетом. Вона, швидше за все, знає про можливі ускладнення, тому їй не потрібно чути про людей, які померли від діабету або яким ампутували кінцівки. Пропонуйте позитивну підтримку, а не негативні історії.

Надайте психологічну та емоційну підтримку

Для людини з діабетом тягар необхідності постійно стежити за своїм здоров'ям і дискомфорт від фізичних симптомів може бути дуже стресовим і сприяти виникненню тривоги і депресії.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, люди з діабетом у два-три рази частіше страждають від депресії, ніж люди без діабету.

Якщо ви вважаєте, що ваша близька людина бореться з депресією або іншими проблемами психічного здоров'я, ви можете стати джерелом підтримки. Будьте готові вислухати, якщо друг, родич або колега хоче відкритися і розповісти про свою хворобу, і регулярно цікавтеся, як у них справи.

Ви також можете запропонувати допомогти знайти спеціаліста (психолога), з яким можна поговорити, або розповісти про будь-які методи розслаблення або зменшення стресу, які допомогли вам.

Наостанок...

Ви можете відчувати себе безпорадними і розгубленим, коли у близької людини діагностували діабет. Але ваша сила і підтримка можуть допомогти цій людині пережити найважчі часи. Будьте позитивно налаштовані, пропонуйте конкретну допомогу і дізнайтеся якомога більше про захворювання. Ці зусилля можуть здатися незначними для вас, але вони можуть мати величезне значення в чиємусь житті.

Читайте нас в Instagram та Telegram 

 

#SaharOKSchool#WDD2022