Як обрати хліб при діабеті? 7 корисних порад

Якщо ви досі нервово оминали хлібний відділ у супермаркеті, не бійтеся! Після прочитання цієї статті, ви навчитеся обирати найздоровіший хліб для себе.

Як обрати хліб при діабеті? 7 корисних порад - изображение

Хліб не є табу за діабету будь-якого типу. Головне правило — стежте за кількістю вуглеводів, розміром порції і обирайте правильний хліб.


Хліб може містити багато вуглеводів. Деякі види надмірно оброблені, з високим вмістом цукру і наповнені порожніми калоріями. 

Вирішуючи, який хліб купувати, уважно прочитайте інформацію на етикетці щодо його поживної цінності та зверніть увагу на наступні моменти.

Цільні зерна

Першим словом у списку інгредієнтів має бути слово «цільний»: цільна пшениця, цільний овес, цільне жито. 

Американська Діабетична Асоціація (ADA) рекомендує обирати 100% цільнозерновий хліб замість білого хліба. Білий хліб виготовляється з високоочищеного білого борошна із додаванням цукру.

Клітковина

Шукайте хліб з високим вмістом клітковини — щонайменше 3 грами на порцію.

Клітковина уповільнює процес підвищення рівня цукру в крові після їжі, затримуючи спорожнення шлунка і скорочуючи час, необхідний їжі для просування по травному тракту.

Менше цукру

Обирайте хліб з найнижчим вмістом цукру та без доданих цукрів. 

Хліб із родзинками та іншими сухофруктами також не найкращий варіант при діабеті. Адже такий хліб містить більше вуглеводів.

Якщо поєднати хліб із корисними жирами або білком, це може допомогти знизити постпрандіальний (після їжі) рівень цукру в крові і відчути себе більш ситим. Спробуйте авокадо, лосось, горіхове масло, подрібнене яйце, індичку або куряче філе з овочами.

Мультизерновий не означає цільнозерновий

Не ведіться на етикетки типу «мультизерновий», «семизерновий» тощо. Якщо перший інгредієнт на етикетці не містить слова «цільний» — це не цільнозерновий хліб!

«НІ» білому борошну!

Це найгірший варіант за діабету! Краще взагалі виключити зі свого раціону білий хліб та інші продукти з білого борошна. Такий хліб є надмірно обробленим, позбавленим клітковини і корисних елементів (вітамінів, мінералів), а також має вищий глікемічний індекс (ГІ), ніж цільнозерновий. 

Найкоротший список інгредієнтів

Ще одним гарним практичним правилом є пошук короткого списку інгредієнтів. Тобто, чим цей список коротший, без усяких «Е»-шок тощо — тим краще!

Низьковуглеводні альтернативи

Зверніть увагу на низьковуглеводні тортильї, як альтенатива звичайному хлібу. 


Крім того, пам'ятайте, що різні сорти хліба можуть по різному впливати на рівень глікемії у різних людей. Перевірте рівень цукру в крові до і після вживання хліба, щоб зрозуміти, як ваш організм реагує на нього. Можливо, вам потрібно розглядати хліб більше як ласощі, ніж як щоденну частину вашого раціону. 

Читайте також:

Більше 30 ідей перекусів, рекомендованих ADA

10 корисних продуктів для сніданку

Продукти, які допомагають підтримувати здоровий рівень цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram