Як часто міняти голки для інсулінової шприц-ручки?

Діабет — не дешева у фінансовому плані хвороба. Тому цілком зрозумілим є бажання деяких пацієнтів заощадити. Найчастіше за рахунок голок для шприц-ручок або інфузійних наборів, використовуючи їх довше, ніж рекомендовано. Але на практиці це призводить до зворотного ефекту. Багато дослідників підтвердили взаємозв'язок між частотою зміни голок для шприц-ручки та ефективністю компенсації діабету.

Як часто міняти голки для інсулінової шприц-ручки? - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Перш ніж ставати на захист багаторазового використання інсулінових голок, слід подивитись на кромку після двох-трьох проколів під мікроскопом (Див. мал. нижче).

Як часто міняти голки для інсулінової шприц-ручки? - 2 изображение

Тонке вістря швидко деформується. На ньому утворюються щербини, які травмують шкіру. Замість акуратного і рівного проколу, голка дряпає і роздирає шкіру, підшкірну клітковину. Як наслідок, болючіший укол, а після ін'єкції може залишитися синяк (підшкірна кровотеча). Можливе запалення місця ін'єкції.

Від частоти зміни голок безпосередньо залежить якість компенсації. Після ін'єкції на внутрішніх і зовнішніх стінках залишаються частинки крові, жиру, інсуліну. З кожним разом цих відкладень все більше. Як наслідок — просвіт стає меншим, через що всередині голки затримується інсулін. Згодом буде вводитися не вся доза, що позначиться на рівні цукру. ⠀ 

Якщо уважно подивимося на упаковку, то побачимо, що інсулінові голки, як і ланцети — одноразові. Зробили укол і утилізували. Але в побуті не завжди є можливість щоразу міняти голку. Наприклад, коли робимо ін'єкцію в дорозі чи на роботі, на прогулянці, коли немає змоги замінити розхідники в стерильних умовах. У такому разі голку можна використати два, максимум три рази. Це краще, ніж узагалі пропустити укол. Але ніяк не більше. ⠀ 


Стерильні одноразові голки для шприц-ручок призначені для одноразового використання. При повторному застосуванні одноразових голок, ін'єкції можуть бути болючими, призводити до розвитку ліпогіпертрофії та погіршення глікемічного контролю (блок просвіту голки, потрапляння повітря в картридж, витік інсуліну).

Читайте також:

Передозування інсуліном. Симптоми, способи лікування та профілактики

Аналіз на інсулін: Що означає занадто високий або низький рівень інсуліну в крові?

Високий цукор довго не сколюється: 10 можливих причин
 

Ми в Instagram та Telegram