Як безпечно вживати алкоголь при діабеті? 7 головних правил

Люди з цукровим діабетом повинні бути особливо обережними, коли мова йде про вживання алкоголю, оскільки алкоголь впливає на рівень цукру в крові.

Як безпечно вживати алкоголь при діабеті? 7 головних правил - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Дотримуйтесь цих правил безпеки при вживанні алкоголю:

1. Завжди перевіряйте рівень цукру в крові перед вживанням алкогольних напоїв! Алкоголь погіршує здатність печінки виробляти глюкозу, тому перед вживанням алкогольних напоїв обов'язково дізнайтеся рівень глюкози в крові.

2. Ніколи не вживайте алкоголь на порожній шлунок. Їжа уповільнює швидкість всмоктування алкоголю в кров. Обов'язково з'їжте їжу або закуску, що містить вуглеводи, якщо ви збираєтеся вживати алкоголь.

3. Знайте симптоми низького рівня цукру в крові (гіпоглікемії) та розповідайте про них іншим. Якщо ви втратили свідомість, оточуючі повинні знати, що це може бути важка гіпоглікемія, яка потребує невідкладної медичної допомоги, а не просто ознака алкогольного сп'яніння.

ВАЖЛИВО! У випадку важкої гіпоглікемії ін'єкції глюкагону можуть бути неефективними для підвищення рівня цукру в крові, оскільки гормон глюкагон стимулює печінку до виділення глюкози — а алкоголь погіршує цей процес.

4. Завжди носіть свій медичний браслет (бажано яскравого, наприклад, червоного кольору), який попереджає оточуючих про наявність у вас цукрового діабету.

5. Носіть з собою джерело вуглеводів, наприклад, гель чи таблетки глюкози, на випадок низького рівня цукру в крові.

6. Частіше перевіряйте рівень цукру в крові. Вплив алкоголю може ускладнити виявлення симптомів низького рівня цукру в крові. Якщо ви поєднуєте фізичну активність з алкоголем, ризик низького рівня цукру в крові може ще більше зрости.

7. Якщо ви вирішили вживати алкоголь, пийте в помірних кількостях. Обмежте споживання алкоголю не більше одного напою на день для жінок і не більше двох — для чоловіків. Отримайте рекомендації щодо вживання алкоголю у свого лікаря.

Алкоголь і діабет: Що потрібно знати


 А також:

Будь ласка, пам'ятайте про безпечне та відповідальне вживання алкоголю! Ніколи не сідайте за кермо. Не використовуйте небезпечне обладнання та не займайтеся діяльністю, що вимагає координації, концентрації уваги або пильності. Не приймайте гарячу ванну, гідромасажну ванну або сауну, оскільки тепло в поєднанні з алкоголем може призвести до надмірного зниження кров'яного тиску.

 

Читайте нас в Instagram та Telegram