Алкоголь і діабет: Що потрібно знати

Ймовірно ви задавалися питанням, чи безпечно вживати алкоголь при діабеті? Так, ви все ще можете пити, якщо це не суперечить вашим медичним показанням. Але ви повинні знати, як це може вплинути на ваш організм і як з цим впоратися. 

Ось що вам потрібно знати.

Алкоголь і діабет: Що потрібно знати - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Перш за все, алкоголь впливає на печінку, яка виконує свою роботу з регулювання рівня цукру в крові. Алкоголь також може взаємодіяти з деякими ліками, які призначаються людям з діабетом. Вживання алкоголю може спровокувати гіпоглікемію.

Взаємодія з ліками від діабету

Алкоголь може викликати підвищення або зниження рівня глюкози в крові, залежно від того, що і скільки ви випиваєте. Деякі ліки від діабету (інсулін, сульфонілсечовина) також знижують рівень глюкози в крові, стимулюючи підшлункову залозу виробляти більше інсуліну. Поєднання ефекту зниження рівня цукру в крові з алкоголем може призвести до гіпоглікемії або «інсулінового шоку», що потребує невідкладної медичної допомоги. Якщо ви приймаєте ліки від діабету, поговоріть зі своїм лікарем про те, чи можете ви безпечно вживати алкоголь і як саме.

Як безпечно вживати алкоголь при діабеті? 7 головних правил

Алкоголь заважає роботі печінки

Основна функція печінки полягає в тому, щоб зберігати глікоген, який є запасеною формою глюкози, щоб у вас було джерело глюкози, коли ви не їли. Коли ви вживаєте алкоголь, ваша печінка повинна працювати, щоб видалити його з крові, замість того, щоб регулювати рівень цукру в крові. З цієї причини ви ніколи не повинні вживати алкоголь, коли рівень глюкози в крові є низьким.

Алкоголь погіршує здатність печінки виробляти глюкозу, тому перед вживанням алкогольних напоїв обов'язково перевірте рівень глюкози в крові!

Ризик гіпоглікемії

Протягом декількох хвилин після вживання алкоголю та до 12 годин після цього алкоголь може викликати зниження рівня глюкози в крові. Після вживання алкоголю завжди перевіряйте рівень глюкози в крові, щоб переконатися, що він знаходиться в безпечній зоні. Якщо рівень глюкози в крові низький, перекусіть, щоб його підвищити.

ВАЖЛИВО! Вживання занадто великої кількості алкоголю може викликати запаморочення, сонливість і дезорієнтацію — ті ж симптоми, що і при гіпоглікемії. Обов'язково носіть браслет, який попереджає оточуючих про те, що у вас діабет, щоб, якщо ви почнете поводитися так, ніби ви сп'яніли, вони знали, що ваші симптоми можуть бути викликані гіпоглікемією. 

Може призвести до збільшення ваги

Алкоголь є висококалорійним продуктом з низьким вмістом поживних речовин. Ось чому алкоголь часто називають «порожніми калоріями». Коли ваша печінка розщеплює алкоголь, вона перетворює його на жир. Це означає, що вживання алкоголю може призвести до збільшення ваги. Тож якщо ви прагнете схуднути, обмежте споживання алкоголю або взагалі відмовтеся від нього.

Інші ризики для здоров'я:

  • Надмірне вживання алкоголю (або зловживання алкоголем) може призвести до підвищення артеріального тиску;
  • Алкоголь може погіршити невропатію (пошкодження нервів);
  • Алкоголь зневоднює ваш організм;
  • Вживання алкоголю також може призвести до підвищення рівня тригліцеридів, що підвищує ризик серцевих захворювань.

Проконсультуйтесь з вашим лікарем щодо того, скільки алкоголю вам безпечно вживати. Залежно від стану вашого здоров'я, рівня компенсації діабету, наявності ускладнень тощо це може означати повну відмову від алкоголю. За гарної компенсаціі ЦД, відсутності ускладнень та інших супутніх захворювань, жінкам з діабетом можна вживати не більше одного алкогольного напою на день. Чоловікам — не більше двох. 

Джерела: healthline.com, diabetes.org (ADA), diabetes.org.uk

 

Читайте нас в Instagram та Telegram