Вишні при діабеті: можна чи не можна?

Блискучі, червоні та ідеально сформовані, вишні мають низьку калорійність та низький глікемічний індекс (ГІ), а також є хорошим джерелом клітковини, вітаміну С, калію, магнію, міді та заліза. Їхній сезон короткий, тож не встигнете моргнути, як проґавите їх!

Про користь цієї ягоди для людей з діабетом та рекомендації по вживанню — читайте далі. 

Вишні при діабеті: можна чи не можна? - изображение

Вишня має відносно низьку калорійність та містить хорошу порцію поживних речовин і корисних біоактивних компонентів, зокрема:

  • клітковину
  • вітамін С
  • калій
  • поліфеноли
  • каротиноїди
  • триптофан
  • серотонін
  • мелатонін

Чи можна їсти вишню при діабеті?

При цукровому діабеті важливо підтримувати рівень глюкози в крові в межах цільового діапазону, встановленого вашим лікарем. Один зі способів зробити це — стежити за споживанням вуглеводів.

До здорових джерел вуглеводів належать некрохмалисті овочі, фрукти, цільнозернові та бобові. Вишню можна їсти при діабеті, але важливо стежити за розміром порції.

Згідно з рекомендаціями Британської діабетичної асоціації (The British Diabetic Association), невелика порція — це 14 вишень (приблизно стільки ж, скільки 2 ківі, 7 полуниць або 2-3 абрикоси). Оскільки в різних людей різна толерантність до вуглеводів, проаналізуйте рівень глюкози в крові до та після того, як скуштуєте вишню.

Скільки вуглеводів у вишні?

Хоча вишня містить поживні речовини та клітковину, якщо ви живете з діабетом, частиною лікування захворювання є контроль споживання вуглеводів та цукрів.

Залежно від стиглості, 1 склянка вишень без кісточок містить близько 19 грамів вуглеводів.

Найкращий спосіб зрозуміти, як ваш організм реагує на вишню — перевірити рівень цукру в крові через 1-2 години після вживання невеликої порції (10-14 вишень).

Консервовані вишні часто заливають соком або сиропом, які містять багато додаткового цукру. Порція консервованої вишні (1 склянка) в сиропі може містити близько 60 грамів вуглеводів.

Глікемічний індекс (ГІ) вишні

Глікемічний індекс (ГІ) — це показник, який визначає, наскільки швидко будь-яка їжа, що містить вуглеводи, може підвищити рівень цукру в крові. При діабеті рекомендовано вживати продукти з низьким та середнім ГІ, оскільки вони поступово підвищують рівень цукру в крові (запобігаючи різким коливанням), ніж продукти з високим ГІ.

  • Низький ГІ: 55 або менше
  • Середній ГІ: 56-69
  • Високий ГІ: 70 або більше

Свіжі вишні вважаються продуктами з низьким ГІ, якщо звертати увагу на розмір порції (ГІ свіжої вишні = 22).

Користь вишні при діабеті

Вишня є хорошим джерелом поліфенолів і вітаміну С, які можуть бути корисними для здоров'я, запобігаючи або зменшуючи запалення та оксидативний стрес.

Антоціани (природні сполуки, які забарвлюють овочі та фрукти у червоний, синій або фіолетовий кольори), які містяться у вишні, а також в інших ягодах, як-от чорниця, ягоди асаї тощо, впливають на чутливість до інсуліну і підвищують її.

Результати кількох досліджень свідчать про те, що вживання вишні може відігравати певну роль у здоровому регулюванні рівня глюкози, знижуючи ризик розвитку діабету 2 типу та пом'якшуючи його несприятливі наслідки. Проте, оскільки ці дослідження ще тривають, наразі не можна робити однозначних висновків щодо впливу вишні на рівень цукру в крові.


Якщо ви живете з діабетом, вишня може бути корисною та смачною частиною вашого раціону, оскільки вона багата вітамінами, зокрема вітаміном С, калієм та клітковиною. Проте пам’ятайте про розмір порції, коли ви нею насолоджуєтесь, та не забудьте перевірити цукор.

Читайте також:

Найкорисніші ягоди при діабеті

Таблиці ГІ та харчова цінність продуктів: ЯГОДИ

Суперпродукти при діабеті: Що рекомендує ADA?
 

Ми в Instagram та Telegram