Відвідування кафе і ресторанів при діабеті

Їжа поза домом може бути пов'язана з певними труднощами та нюансами, якщо у вас діабет. Наступні поради будуть корисними під час відвідування громадських закладів харчування. 

Відвідування кафе і ресторанів при діабеті - изображение

Експерт — Юлія Кривов'яз, лікарка-ендокринологиня

@doctor_kryvoviaz


Обирайте місце заздалегідь і враховуйте такі моменти:

КБЖВ у стравах

У деяких закладах в меню вказані КБЖВ на порцію страви. Якщо ні, запитайте в офіціанта, чи є така інформація. Також зважайте на те, що не завжди вказана кількість КБЖВ відповідатиме дійсності.

Час приготування їжі

Дізнайтеся в офіціанта приблизний час приготування замовлених страв. Це дасть змогу розрахувати необхідний час для введення інсуліну, враховуючи паузу між введенням і прийомом їжі. Не вводьте інсулін заздалегідь, якщо ще не знаєте, що виберете, скільки часу страви готуватимуться.

Прихований цукор

Зважайте, що соуси, заправки, маринади для м'яса/риби/салатів — можуть містити цукор, мед, крохмаль або борошно для загущення. Завдяки таким компонентам звичайний овочевий салатик стає «бомбою уповільненої дії» та може призвести до гіперглікемії.

Споживання їжі, розтягнуте за часом

Зазвичай відвідування кафе/ресторану затягується щонайменше на годину, споживання їжі відбувається тривало. Майте це на увазі при введенні дози інсуліну: за необхідності вводьте додаткові болюси (враховуйте тривалість дії інсуліну та його пік дії) або використовуйте болюс подвійної хвилі при використанні інсулінової помпи.

Відтерміноване підвищення рівня цукру в крові

Залежно від того, що ви їли, можливе відтерміноване підвищення рівня цукру в крові через 2-4-6 годин після прийому їжі. Перевіряйте цукри частіше і за необхідності робіть корекцію гіперглікемії.

Алергії та харчові непереносимості

Завжди попереджайте про алергію або харчову непереносимість.

Що далі?

Враховуйте також, що ви робитимете після вечері: підете на прогулянку чи одразу додому спати.


Не відмовляйте собі в задоволенні відвідувати цікаві та «смачні» місця! Та не бійтеся бути допитливим і уважним відвідувачем. Використовуйте ці поради, щоб мінімізувати ризики гіпо- та гіперглікемії після походу в кафе чи ресторан.

Читайте також:

Корисні подарунки коханим з діабетом

Діабет та День закоханих: Як провести його без шкоди для здоров'я?

Як насолоджуватися безпечним сексом із ЦД1: Що говорять експерти
 

Ми в Instagram та Telegram

Відвідування кафе і ресторанів при діабеті - 2 изображение