Веганство та вегетаріанство при діабеті: ризик чи користь?

Важливою складовою повноцінної компенсації цукрового діабету (ЦД) є дотримання раціонального дієтичного харчування. Вегетаріанство як одна з можливих систем харчування привертає велику увагу фахівців і пацієнтів з ЦД.

Але чи дійсно така дієта є корисною, зокрема при діабеті, та які можливі наслідки для здоров'я — читайте у статті.

Веганство та вегетаріанство при діабеті: ризик чи користь? - изображение

Основною системою раціонального харчування є змішане харчування, з використанням різних продуктів тваринного і рослинного походження. Проте існує безліч різновидів альтернативного харчування. Один із них — вегетаріанство — це система харчування, з якої повністю або частково виключені продукти тваринного походження. 

Види вегетаріанства

Залежно від обсягу обмеження таких продуктів розрізняють кілька видів вегетаріанства:

Напіввегетаріанство

Передбачає відмову від червоного м'яса, але періодично дозволяється вживати рибу або птицю та молочні продукти. 

Лакто-ово вегетаріанство

Дозволяється вживати молоко, молочні продукти та яйця, але не м'ясо, рибу чи птицю.

Лактовегетаріанство

Дозволяється вживати молоко та інші молочні продукти, але не м'ясо, рибу, птицю або яйця.

Пескетаріанство 

Раціон складається із фруктів, овочів, зернових, бобових і включає рибу. Також можна їсти або не їсти яйця та молочні продукти.

Веганство

Забороняється вживати будь-які продукти тваринного походження (м'ясо, рибу, птицю, яйця або молочні продукти). Веган їсть тільки рослинну їжу.

Сироїдство

Сироїди харчуються тільки рослинною їжею, що не піддається термічній обробці, включаючи овочі, фрукти, горіхи та насіння, бобові (сушені боби, горох та сочевицю) та пророслі зерна. 

Потенційні ризики для здоров'я

Слід пам’ятати, що повне виключення з раціону м’яса супроводжується нестачею низки повноцінних білків, амінокислот, вітамінів (групи B та D), погіршується засвоєння кальцію, цинку, заліза, міді. Тому низку вітамінів та мікроелементів слід вживати у вигляді дієтичних добавок або вітамінно-мінеральних комплексів. 

Також вегетаріанці знаходяться в групі ризику розвитку залізодефіцитних станів. На відміну від заліза у м’ясних продуктах (гемове залізо), яке засвоюється людиною приблизно на 25–35%, залізо з рослинних продуктів (негемове залізо) засвоюється у 2–10 разів гірше. 

Для нормального функціонування організм повинен отримувати понад 40 різних нутрієнтів. За винятком материнського молока у природі немає жодної харчової речовини, яка б містила всі ці нутрієнти (повноцінні білки, різні вуглеводи, жири, вітаміни, макро- і мікроелементи та ін.). 

Комбінуючи у раціоні виключно рослинні продукти, майже неможливо повністю забезпечити надходження всіх нутрієнтів. У цьому полягає головний недолік вегетаріанського харчування, особливо для дітей, вагітних жінок, жінок, які годують грудьми, та людей з деякими захворюваннями.

Американська академія педіатрів і Канадське педіатричне товариство вважають допустимим використання правильно спланованої вегетаріанської дієти для харчування дітей. Але за умови обов’язкового включення у раціон яєць і молочних продуктів.

Користь вегетаріанства при цукровому діабеті

Американська дієтологічна асоціація вважає, що, за умови включення в раціон вегетаріанського харчування додаткових вітамінів та мінеральних речовин таке харчування можна розглядати як один зі шляхів зниження чинників ризику атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, цукрового діабету, неалкогольної жирової хвороби печінки, деяких форм пухлин та інших захворювань. 

Існує кілька механізмів, за допомогою яких вегетаріанство може бути ефективним для профілактики та лікування цукрового діабету:

Сприяє зниженню ваги

Страви вегетаріанської дієти менш калорійні, насичені складними вуглеводами та клітковиною, що сприяє ефективнішому зниженню ваги, особливо маси вісцерального жиру. 

Покращує контроль цукру в крові

Вживання великої кількості овочів, фруктів, цільнозернових, бобових і горіхів — основних складових вегетаріанської дієти — шляхом нормалізації кількості вісцерального жиру, підвищує чутливість клітин до інсуліну. Рослинна їжа також містить багато мікроелементів, особливо магнію, який поліпшує метаболізм глюкози. Цей ефект дозволяє знизити ризик виникнення ускладнень, пов'язаних з діабетом та скоротити дозування цукрознижувальних препаратів, зокрема при діабеті 2 типу.

Знижує ризик серцево-судинних захворювань

Вегетаріанська дієта містить дуже малі кількості холестерину, насичених жирів і зазвичай насичена розчинною клітковиною. Завдяки цьому у пацієнтів знижується ризик серцево-судинних захворювань та артеріальної гіпертензії, які є частими супутніми захворюваннями при цукровому діабеті.


Варто пам’ятати, що вегетаріанський раціон має бути насичений максимально різноманітними джерелами білка, жирів та мікроелементів. Дотримання вегетаріанства не вилікує цукровий діабет, проте може значно покращити контроль глікемії та зменшити дозування цукрознижувальних препаратів.

Читайте також:

12 ПРАВИЛ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

П'ять найкращих дієт при діабеті

Дієта при інсулінорезистентності

 

Ми в Instagram та Telegram