Варикозне розширення вен при цукровому діабеті - профілактика і лікування

Люди, що хворіють на цукровий діабет, більш схильні до захворювань серця і судин, ніж ті, хто не страждає цим захворюванням. Згідно з дослідженнями Американської кардіологічної асоціації, від двох третин до трьох чвертей смертей у людей з цукровим діабетом викликані серцевими нападами і інсультами. 

Варикозне розширення вен при цукровому діабеті - профілактика і лікування - изображение

Варикозне розширення вен при цукровому діабеті - профілактика і лікування - 2 изображениеКостянтин Лонський

Кардіо-хірург, судинний хірург

НИ Серцево-судинної хірургії ім. Н.М. Амосова

 Сьогодні мова піде про пацієнтів, які страждають варикозним розширенням вен нижніх кінцівок при цукровому діабеті. Це питання цікавить зокрема тих, хто хоче прооперуватися, але побоюється зважаючи на наявність діабету і тих, у кого виникли певні ускладнення з даною патологією.

 Загальновідомо, що вени несуть кров від периферії до серця. На ногах є система поверхневих і глибоких вен. Варикоз стосується більшою мірою системи поверхневих вен, яке проявляється у збільшенні їх діаметра, звивистості, застій крові та інше.

 Протікає захворювання трьома стадіями: компенсація, субкомпенсация і декомпенсація. Стадія субкомпенсації відрізняється від стадії компенсації наявністю клінічних проявів, таких як втома в ногах, судоми, набряки та інше. У стадії декомпенсації виявляються вже ускладнення у вигляді тромбофлебіту, трофічних виразок і кровотеч. Тромбофлебіт чреватий міграцією тромбів з вен нижніх кінцівок в легеневу артерію. Кровотеча небезпечна навіть для самої здорової людини, не кажучи вже про людину з діабетом, на судини якого негативно впливає захворювання.

 Варто пам'ятати, що тромбофлебіт і кровотеча - це два смертельних ускладнення «невинного» з вигляду косметичного дефекту - варикозного розширення вен нижніх кінцівок. Тому лікування не варто відкладати!

 Лікування може бути хірургічним і медикаментозним.

Варикозне розширення вен при цукровому діабеті - профілактика і лікування - 3 изображение​ Хірургічне включає в себе багато видів флебектоміі (класична, лазерна або радіочастотна абляція, склерооблітерація). Медикаментозне - це прийом препаратів, в першу чергу тих, які підвищують тонус вен, зміцнюють їх стінку, знімають набряки (детралекс, цикло-3-форт) і препаратів, які покращують реологічні властивості крові. Слід зазначити, що основним у лікуванні без хірургічної корекції вважається використання еластичної компресії - лікувальний трикотаж (не плутати з профілактичним), який пацієнти повинні носити довічно з метою призупинення розвитку захворювання та профілактики розвитку ускладнень.

 Завжди варто враховувати факт, що хірургічне лікування все-таки є радикальним і набагато надійніше і еффектівней. Медикаментозне лікування більш показано тим пацієнтам, які або відмовляються від операції, або не в змозі її перенести у зв'язку з важким загальним станом. При лікуванні пацієнтів з цукровим діабетом враховується ризик можливих ускладнень і тяжкості цукрового діабету, для них варикозне розширення вен нижніх кінцівок є подвійно смертельним захворюванням.

 Якщо у Вас є підозра на наявність або явні прояви варикозного розширення вен нижніх кінцівок - зверніться до свого лікаря для вирішення питання хірургічної корекції.