Ускладнення діабету: сексуальні проблеми у чоловіків та жінок

Якщо у вас діабет, це не означає, що у вас обов'язково будуть проблеми сексуального характеру. Але люди з діабетом (особливо з некомпенсованим діабетом!) більше схильні до ризику виникнення сексуальної дисфункції (проблем під час сексу).

18+

Ускладнення діабету: сексуальні проблеми у чоловіків та жінок - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Діабет та сексуальна дисфукція (проблеми під час сексу)

Це одне з ускладнень діабету і пов'язане воно з високим рівнем цукру в крові, а також високим кров'яним тиском і жирами в крові (холестерином).

Високий рівень цукру протягом певного періоду часу може пошкодити кровоносні судини та нерви, в тому числі ті, що живлять статеві органи. Це може обмежити кількість крові, що притікає до статевих органів, тому ви можете втратити певну чутливість. Це може означати, що вам важко збудитися, як фізично, так і в тому, що ви відчуваєте.

Сексуальні проблеми у жінок

Сухість піхви 

При діабеті сухість піхви може траплятися часто. Високий рівень цукру в крові може спричинити пошкодження кровоносних судин у піхві. Це призводить до нестачі мастила. В результаті секс може бути дуже болючим. 

Молочниця

Це грибкова інфекція, яка найчастіше зустрічається у жінок і може передаватися під час сексу.

Заразитися молочницею може будь-хто, але якщо у вас діабет і у вас високий рівень цукру в крові, ви маєте більше шансів. Це тому, що велика кількість цукру в сечі є ідеальним середовищем для розмноження бактерій, які викликають молочницю. 

Ось деякі з симптомів молочниці:

  • свербіж і біль навколо входу в піхву 
  • виділення, які можуть бути білими і густими або рідкими і водянистими
  • біль під час сексу 
  • печіння під час сечовипускання

Інфекція сечовивідних шляхів (ІСШ)

Це коли інфікуються трубки, які йдуть від нирок до сечового міхура (сечовивідні шляхи). Інфекція в нижній частині сечовивідних шляхів називається цистит.

ІСШ частіше зустрічається у жінок, і якщо у вас високий рівень цукру, ви маєте більше шансів захворіти на нього. Це тому, що велика кількість цукру в сечі може сприяти розмноженню бактерій.

Цистит може викликати такі симптоми, як:

  • біль під час сечовипускання
  • дуже часті позиви до сечовипускання
  • біль внизу живота

ІСШ не передаються статевим шляхом, але секс — це один із способів потрапляння кишкових бактерій у сечовивідні шляхи. Секс також є поширеною причиною інфекцій сечового міхура у жінок, тому може погіршити проблему. 

Якщо у вас цистит, краще утриматися від статевих контактів, доки не покращиться самопочуття. Зверніться до лікаря якнайшвидше, тому що це може перерости у так званий вагініт.

Сексуальні проблеми у чоловіків

Еректильна дисфункція 

Найпоширенішим типом сексуальних проблем у чоловіків є еректильна дисфункція (іноді відома як імпотенція). Це коли ви не можете отримати або утримати ерекцію — ранніми ознаками може бути втрата ранкової ерекції. 

Причин може бути декілька, наприклад, обмежений кровотік, пошкодження нервів (нейропатія) та пошкоджені кровоносні судини, прийом деяких препаратів.

Діабет — далеко не єдина причина еректильної дисфункції. Це трапляється майже з кожним чоловіком в певний момент його життя, і може бути пов'язане зі старінням, вживанням наркотиків, зловживанням алкоголю тощо. 

Молочниця

Це грибкова інфекція, яка частіше зустрічається у жінок, але чоловіки також можуть захворіти на неї.

Молочниця може викликати біль або свербіж на кінчику статевого члена або під крайньою плоттю. Ви можете помітити виділення. Білі плями на голівці статевого члена також є поширеним симптомом. Якщо ви помітили ці ознаки, поговоріть зі своїм лікарем. 

Інфекція сечовивідних шляхів (ІСШ)

ІСШ частіше зустрічаються у жінок, але чоловіки теж можуть захворіти на них. І якщо у вас високий рівень цукру, ви маєте більше шансів захворіти на ІПСШ. Це тому, що велика кількість цукру в сечі створює ідеальне середовище для розмноження бактерій.

Симптоми ІСШ можуть включати:

  • біль у спині або боках
  • затруднене сечовипускання
  • біль та відчуття печіння під час сечовипускання
  • дуже часті позиви до сечовипускання

Як знизити ризик виникнення сексуальних проблем при діабеті?

1. Тримайте рівень цукру та HbA1c в межах цільового діапазону.

2. Стежте за рівнем артеріального тиску та холестерину.

3. Відмовтеся від паління!

4. Орієнтуйтеся на здоровий спосіб життя.

5. Слідкуйте за інтимною гігієною.

6. Не використовуйте парфумовані гелі для душу або серветки.

7. Уникайте носіння тісної білизни.

8. Принаймні раз на рік відвідуйте профільних спеціалістів. 

Як насолоджуватися безпечним сексом із ЦД1: Що говорять експерти

 

Читайте нас в Instagram та Telegram            

 

#SaharOKSchool#WDD2022