Ускладнення діабету: діабетична нефропатія

Майже кожна п'ята людина з діабетом потребує лікування діабетичної нефропатії. Але ви можете вжити заходів, щоб зменшити ризик розвитку цього ускладнення. Якщо діабетичну нефропатію виявити досить рано, її розвиток можна сповільнити за допомогою лікування.

Ускладнення діабету: діабетична нефропатія - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Діабетична нефропатія (ДН) — ураження нирок, спричинене цукровим діабетом. Вона розвивається повільно, протягом багатьох років, і також називається хронічною хворобою нирок (ХХН).

Що викликає ХХН?

Одне з основних завдань нирок — фільтрувати кров. Вони виводять зайву рідину та продукти життєдіяльності з організму через сечу.

Високий рівень глюкози (цукру) в крові може пошкодити дрібні кровоносні судини і крихітні фільтри в нирках. Високий кров'яний тиск також може зробити це. Це може призвести до того, що нирки не зможуть працювати належним чином. Коли це відбувається, аномальна кількість білка з крові може виводитися з організму з сечею. Це часто є ранньою ознакою захворювання нирок.

Ускладнення діабету: діабетична нефропатія - 2 изображение

Симптоми ХХН

На ранніх стадіях захворювання нирок ви можете не мати видимих симптомів. Ось чому так важливо щороку проходити обстеження на захворювання нирок, оскільки його можна виявити на ранніх стадіях і сповільнити розвиток за допомогою лікування.

Якщо захворювання нирок прогресує, ви можете помітити такі симптоми, як:

  • набряклість щиколоток, стоп і кистей рук
  • кров у сечі
  • відчуття сильної втоми
  • задишка
  • нудота

Можливо, ви відчуваєте себе так, тому що ваші нирки намагаються вивести зайву рідину та відходи з організму. Але ці симптоми також можуть бути викликані іншими захворюваннями, тому важливо поговорити з лікарем для отримання додаткової інформації.

Як я можу знизити ризик розвитку ХХН?

1. Підтримувати рівень цукру (глюкози) в крові в межах цільового діапазону. Цільові значення для основних показників котролю ЦД дивись ТУТ

2. Знизити артеріальний тиск (АТ). Цільовий діапазон артеріального тиску:

  • <140/90 мм рт.ст. незалежно від наявності протеїнурії
  • <130/80 мм рт.ст. у вагітних із діабетичною нефропатією

3. Кинути палити!

4. Правильно харчуватися та бути активними. Поради по харчуванню при діабеті дивись ТУТ

5. Відвідувати всі свої медичні призначення

Ви можете безкоштовно завантажити нашу брошуру «Здорові нирки при цукровому діабеті»

Аналізи на ХХН:

Аналіз сечі (ACR)

Простий аналіз сечі, який називається співвідношення альбумін:креатинін (ACR), шукає ознаки того, що білок витікає в сечу. Це часто є ранньою ознакою захворювання нирок.

Аналіз крові на визначення рівня креатиніну та розрахунок швидкості клубочкової фільтрації (eGFR)

Креатинін — це кінцевий продукт обміну білків, що виводиться нирками, тому підвищення рівня креатиніну в крові вказує на порушення функції нирок. А швидкість клубочкової фільтрації (ШКФ) вказує на скільки саме ця функція порушена. 

Лікування ХХН

Тип необхідного лікування буде залежати від стадії захворювання нирок. 

Дуже важливо тримати свій артеріальний тиск під контролем, щоб запобігти погіршенню захворювання нирок. Ваш лікар може призначити вам препарати, які допоможуть захистити нирки від подальшого пошкодження, а також знизити артеріальний тиск. 

Ви також можете отримати рекомендацію уникати певних продуктів харчування. 

Якщо у вас розвивається хвороба нирок на пізній стадії і нирки відмовляють, варіанти лікування включають діаліз або трансплантацію нирки.

Хороша новина полягає в тому, що, оскільки лікування та рання діагностика продовжують вдосконалюватися, все менше людей будуть розвивати захворювання нирок на пізніх стадіях. 

Читайте нас в Instagram та Telegram              

 

#SaharOKSchool#WDD2022