ТОП-5 порад для безболісних ін'єкцій інсуліну

Більшість людей відчувають страх перед ін'єкціями, особливо діти. Але, якщо у тебе діабет, вибирати не доводиться. Ми подбали про наших читачів і підготували кілька корисних порад, як зробити щоденні ін'єкції інсуліну менш болючими, але не менш ефективними.

ТОП-5 порад для безболісних ін'єкцій інсуліну - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


#1. Використовуйте найкоротшу голку для шприц-ручки

Дослідження показали, що голки завдовжки 4-5 мм безпечніші та ефективніші. Ін'єкції такими голками менш болючі і дають змогу уникнути потрапляння в м'яз, що може спровокувати розвиток гіпоглікемії.

#2. Вибирайте місця з найбільш розвиненою підшкірно-жировою клітковиною

Наприклад, живіт або верхня частина стегна. Це дасть змогу уникнути утворення синців і гематом.

#3. Правильно чергуйте місця ін'єкцій!

Змінюйте місця введення інсуліну так, щоб вони знаходилися на відстані не менше 2 см одне від одного. Це також дасть змогу запобігти розвитку ліподистрофій — змін з боку ПЖК (підшкірно-жирова клітковина).

ТОП-5 порад для безболісних ін'єкцій інсуліну - 2 изображение

#4. Використовуйте спеціальні пристрої для безболісного введення інсуліну:

Аплікатор для ін'єкцій PAINSTOPPER від ROXY-KIDS — пластиковий напівкруглий диск із заокругленими атравматичними шипами на зворотному боці виробу і вирізом посередині. За невеликого натискання на шкіру ці шипи спричиняють незначні больові відчуття, у зону вирізу роблять ін'єкцію, і біль від уколу відчувається менш вираженим.

DiaSpider — силіконова насадка для накінечника інсулінової ручки. Знімає біль від ін'єкції, м'яко утримуючи підшкірну тканину і запобігаючи зісковзуванню голки.

iPort Advance — ін'єкційний порт (катетер) для безболісного введення інсуліну. Дає змогу істотно скоротити кількість щоденних проколів: лише один прокол на три дні замість 5-6 проколів щодня, усього 10 безболісних уколів замість 150 інсулінових ін'єкцій на місяць! Підходить для будь-яких інших підшкірних ін'єкцій.

#5. Попередньо знеболіть місце ін'єкції

Найпростіший і найдешевший спосіб — прикласти кубик льоду. Або можна використовувати спеціальні креми/гелі-анестетики. Вони ефективні також під час встановлення сенсора/канюлі.

Наскільки безпечні подібні засоби, як часто можна їх використовувати і чи не впливають вони на всмоктуваність інсуліну? 

БЕЗПЕКА

Все залежить від частоти, місця нанесення та індивідуальних особливостей організму. Основна проблема з кремами-анестетиками — це ризик системної абсорбції (поглинання) діючої речовини, що призводить до утворення токсичних рівнів речовин у плазмі крові. Але при звичайному дозуванні такого побічного ефекту не настає. До складу більшості подібних кремів/гелів входить лідокаїн, який може бути причиною алергічної реакції — варто бути обережним! Локальний свербіж, печіння і почервоніння в місці нанесення крему, а також зниження пульсу — це те, що має вас насторожити.

ЧАСТОТА ВИКОРИСТАННЯ

Більшість доступних препаратів починають діяти через 30-60 хвилин після нанесення з ефектом до 2-3-х годин. Тому застосування більше двох разів на день, на різних ділянках тіла є нераціональним. Дозування крему залежить від віку та ваги пацієнта і завжди вказується виробником.

ВПЛИВ НА РОБОТУ СЕНСОРА/КАНЮЛІ/ІНСУЛІНУ

Під час установлення катетера/сенсора спочатку встановлюють провідник, а по ньому в тіло «заходить» сама канюля або сенсор, тому впливу на роботу з боку анестетиків не повинно бути. Ін'єкція інсуліну виконується підшкірно, а креми діють (більшість) на шари шкіри, але не глибше. Тобто, на дію самого інсуліну крем не повинен впливати за правильного його використання.

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal    

 

SaharOKSchool#WDD2022