Тимчасовий притулок в Німеччині. Забезпечення людей з діабетом

Нещодавно ми публікували матеріал про умови для українских біженців, що надає Велика Британія, зокрема для людей з діабетом. У вас виникло багато запитань стосовно інших країн. Тож ми вирішили продовжити цю тему. Отже, Німеччина.

Далі — текст автора.

Тимчасовий притулок в Німеччині. Забезпечення людей з діабетом - изображение

Тимчасовий притулок в Німеччині. Забезпечення людей з діабетом - 2 изображение

Юлія — друг Сахарка, діабет-блогер, мама чудового Микити (12 років, стаж ЦД 1 — 6 років).

м. Мюнстер, Німеччина

Instagram: @julia_and_dianikigermany
 

Умови перебування та реєстрація 

Kожна людина, яка має український паспорт (закордонний або внутрішній) має право подати заяву на захист та притулок на території Федеральної республіки Німеччина.

✅Перше, що потрібно зробити — звернутися у пункт первинного прийому біженців (Erstaufnahmeeinrichtung). З 4 березня 2022 такі пункти прийому з’явились у багатьох містах Німеччини. Отже вам необхідно зареєструватися у цьому пункті як воєнний біженець із України (Kriegsflüchtling) це спеціальний статус для громадян України. Після чого вам надається місце у притулку або у німецькій сім’ї тощо. У будь-якому випадку, вас не залишать на вулиці!

✅Після реєстрації ви маєте можливість звернутись у відомство у справах іноземців (Ausländeramt) і отримати дозвіл на проживання. Наразі дають на термін від 1 до 2 років.

✅Коли ви зареєструвались як воєнний біженець, подайте заяву до соціальної служби міста (Sozialamt) для отримання соціальної допомоги.

***Згідно §24 Закону «Про перебування іноземців та осіб без громадянства».

Матеріальна та інші види допомоги

Усім зареєстрованим надається допомога на харчування, яка залежить від складу сім'ї та віку дітей (приблизно 370 євро на місяць на дорослу людину). У деяких містах біженцям із України видають також місцеві картки для отримання знижок на різні соціальні події.

Наразі проїзд у місцевому транспорті, а також на потягах місцевого значення за наявності українського паспорта, наприклад, в нашому місті — безкоштовний. Після оформлення дозволу на проживання, можна шукати мовну школу та записуватись на інтеграційний курс вивчення німецької.

Медичне страхування

Відділ соціальної допомоги міста реєструє вас у медичній страховій компанії і оформлює вам обов'язкову медичну соціальну страховку, за якою ви маєте право звернутися до лікаря. Додатково надається картка, яка звільняє вас від доплат за медикаменти, виписані за рецептом лікаря.  

Забезпечення людей з діабетом

Соціальне медичне страхування за рецептом лікаря покриває витрати на:

  • інсулін;
  • тест-смужки;
  • шприци та голки до них;
  • ланцети;
  • розхідні до помпи: резервуари, канюлі (для дитини!).

Також можна отримати моніторинг для контролю рівня цукру в крові.

За свій рахунок потрібно купувати лише декстрозу, засоби дезинфекціі шкіри, інші дрібниці.

Дана медична страховка покриває похід до лікаря: як ендокринолога, так і окуліста, стоматолога (базові послуги). Оплачується навіть підбір та виготовлення найпростіших окулярів.

Освіта 

Українських дітей оформлюють до дитячого садка та школи за особливими умовами. Свого 5-річного племінника, я оформила до дитячого садка — за 2 тижні ми знайшли місце. Вихователі та діти зустріли дитину дуже радісно і допомагають  швидше адаптуватися.

Оплата харчування та відвідування школи і садка для українських дітей на даний час безкоштовні. Пропонуються послуги шкільного автобусу,  відвідування групи продовженого дня та участь у факультативах. 

Переваги оформлення статусу «воєнний біженець» для українців 

Важливе, що хочу зазначити — ви не «зачинені» у Німеччині, як інші біженці та маєте право будь коли повернутися до України. Також, вже з першого дня оформлення тимчасового дозволу на перебування, вам надається можливість працювати. Навіть у нашому місті (Мюнстер) людям пропонують роботу від прибиральників до кваліфікованих працівників. В уніклініці Мюнстеру відкрили відділення, де пропонують роботу українцям з медичною освітою та базовим знанням мови. 

«Загалом основна маса німців дуже щиро та тепло зустрічає українців та усіляко намагається допомогти. Наші земляки (такі як я) з перших днів війни і по сьогодні збирають матеріальну, гуманітарну допомогу як для людей в Україні, так і для тих, хто знаходиться зараз в Німеччині. Школи, дитячі садки, організації та компанії організовують збори коштів. Хочу попросити всіх нас — залишайтеся людьми та дякуйте за допомогу, аби виправдати добре ставлення. Адже всі ми зараз — посли України по всьому світу!»

Корисні посилання:

Правові питання та відповіді:

Вивчення мови:

Читай також: