Способи введення болюсного інсуліну: Що таке квадратний болюс і болюс подвійної хвилі?

Інсулінова помпа робить дозування інсуліну більш гнучким порівняно зі звичайними ін'єкціями за допомогою шприца або шприц-ручки.

Вона дозволяє користувачеві встановлювати різні базальні дози залежно від часу доби, рівня фізичної активності тощо, а також різні болюсні дози для різних видів їжі.

Способи введення болюсного інсуліну: Що таке квадратний болюс і болюс подвійної хвилі? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Інсулінова помпа — невеликий електронний пристрій, який імітує роботу підшлункової залози і 24/7 вводить ультракороткі аналоги інсуліну (Хумалог, НовоРапід, Апідра/Епайдра) в підшкірно-жирову клітковину. 

Існує два різних режими введення інсуліну:

  • Базальний («фоновий») режим — інсулін вводиться безперервно в мікродозах 24 години на добу. Завдання базального інсуліну — зберігати рівень цукру крові стабільним між прийомами їжі та вночі.
  • Болюсний режим — використовується, щоби покрити збільшення рівня цукру в крові на їжу та/або скоригувати вже наявний високий рівень цукру в крові. 

Сучасні інсулінові помпи дозволяють використовувати різні типи болюсів: від стандартних (подібних до одноразової ін'єкції) до складних болюсів (квадратний болюс, болюс подвійної хвилі), які передбачають постійне введення інсуліну протягом декількох годин, щоб «впоратися» з їжею, яка повільніше перетравлюється.

Стандартний / звичайний болюс

Способи введення болюсного інсуліну: Що таке квадратний болюс і болюс подвійної хвилі? - 2 изображение

Цей болюс найбільше схожий на той, який ви отримуєте за допомогою ін'єкції шприцем або шприц-ручкою. Це одноразова доза, що вводиться протягом короткого періоду часу, зазвичай протягом декількох хвилин.

Стандартний болюс необхідний для того, щоб скоригувати різке підвищення рівня цукру в крові у відповідь на вживання вуглеводної їжі з відносно низьким вмістом жирів.

Усі сучасні інсулінові помпи мають вбудований калькулятор «Помічник болюса», який розраховує, скільки активного болюсного інсуліну («інсулін на борту»/IOB) у вашому організмі на даний момент, і, відповідно, скільки інсуліну вам потрібно ввести для корекції високого рівня глюкози в крові.

Складні болюсні дози: квадратний болюс та болюс подвійної хвилі

Складні болюсні дози, описані далі, дають можливість адаптувати спосіб введення болюсного інсуліну. Ці дози можуть допомогти краще скомпенсувати цукор при вживанні їжі, яка спричиняє підвищення рівня глюкози в крові через кілька годин після їжі.

Починати випробовувати більш складні дози слід після того, як ви навчилися впевнено користуватися помпою і добре розумієте, як різна їжа впливає на ваш рівень цукру в крові.

Заручиться підтримкою вашого ендокринолога та будьте обрежені, тестуючи нову схему болюсного дозування, щоби не допустити гіпоглікемії (зниження рівня цукру) в результаті.

Квадратний / подовжений болюс / болюс квадратної хвилі

Способи введення болюсного інсуліну: Що таке квадратний болюс і болюс подвійної хвилі? - 3 изображение

Якщо стандартний болюс — це одноразова доза інсуліну, то пролонгований (або квадратний) болюс — це доза інсуліну, яка вводиться протягом певного періоду часу, зазвичай від 15 або 30 хвилин до декількох годин, якщо це необхідно. При такому типі болюсу доза інсуліну послідовно вводиться з однаковою швидкістю протягом заданого періоду часу.

Квадратний болюс потрібен, якщо ви вживаєте їжу з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жирів або білків, наприклад, стейк або сир з цвітною капустою тощо.

Комбінований болюс / подвійний / болюс подвійної хвилі / багатохвильовий болюс

Способи введення болюсного інсуліну: Що таке квадратний болюс і болюс подвійної хвилі? - 4 изображение

Це більш складний спосіб введення інсуліну, за якого ви отримуєте початковий болюс, а потім подовжений болюс, який слідує за початковим.

Подвійний болюс потрібен для компенсації таких продуктів, як піца, суші, паста, жирні десерти (торт з кремом), шоколад тощо, які зазвичай спричиняють додаткове підвищення рівня глюкози в крові через кілька годин після вживання (так звані «хвости»).

Є різні схеми компенсації подвійного болюсу/болюсу подвійної хвилі. Тут важливо враховувати кілька факторів, наприклад, ГІ їжі, яку ви збираєтеся їсти.

  • якщо ви їсте їжу із середнім ГІ — можна використовувати схему дозування 40/60 від вашої дози. Тобто, спочатку колимо 40% від дози, а потім ще 60% (або 30/70).
  • якщо ви їсте їжу з високим ГІ — схема дозування може бути 60/40 (або 70/30) від вашої дози.

Ці цифри підбираються індивідуально, експериментуючи і аналізуючи графік глікемії.

Також не забувайте про рівень цукру в крові на момент прийому їжі та паузу між введенням болюсу та початком прийому їжі.

ГАРНИХ ЦУКРІВ!


Читайте також:

Що таке інсулін на борту і чому це важливо?

Підбір базальної та болюсної дози інсуліну. Рекомендації експерта

Пауза між ін'єкцією інсуліну та прийомом їжі

 

Ми в Instagram та Telegram