Сон з інсуліновою помпою: відповіді на найчастіші запитання

Інсулінова помпа імітує природний процес вивільнення інсуліну в організмі, позбавляючи свого власника від необхідності щоденних ін'єкцій інсуліну. Та попри всі переваги помпи, багатьох людей лякає думка постійного носіння пристрою, під'єднаного до тіла 24 на 7, 365 днів в році. Найскладніше — це спати з інсуліновою помпою! 

Сон з інсуліновою помпою: відповіді на найчастіші запитання - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Чи не пошкоджу я помпу, якщо буду перевертатися вночі? Що, якщо я несвідомо від'єднаю її? Що, якщо я заблокую інфузійну трубку, яка подає інсулін?

Спробуємо відповісти на ці запитання.

Потенційні проблеми з інсуліновою помпою під час сну

Сон з інсуліновою помпою або подібним медичним пристроєм, прикріпленим до тіла, може викликати багато занепокоєнь. На щастя, більшість з них стосуються комфорту, а не безпеки.

Випадкове натискання кнопки

Одне з найперших побоювань: «Чи не буду я випадково натискати на кнопки під час сну?» Але це не так, оскільки управління помпою розроблено таким чином, що ви не можете натиснути кнопки ненавмисно. Налаштування болюсу вимагає більше, ніж одного натискання, тому шанси ввести болюс уві сні мінімальні. Крім того, деякі помпи мають функцію блокування, щоб запобігти ненавмисному спрацьовуванню, якщо ви випадково натиснете кнопку.

Висмикування інфузійного набору

Ще одне питання, яке виникає у більшості початківців щодо інсулінових помп, що вони можуть помилково витягнути інфузійну трубку під час сну. Але конструкція середньостатистичної помпи робить це малоймовірним. До того ж більшість помп мають системи сигналізації, які сповістять вас, якщо ви випадкого витягнете інфузійну трубку, але це трапляється дуже рідко. 

Перевертання на інсуліновій помпі

Якщо ви думали: «А що, як я перевернуся на інсуліновій помпі під час сну?», ви не самотні. Більшість помпоносців поділяють це занепокоєння. Але, як ми вже зазначили раніше, можливість натискання кнопок рідкісна, якщо вони знаходяться в режимі блокування. Пошкодження кліпси помпи, якщо ви котитеся по ній, також майже неможливе. Однак, ви можете відчути невеликий дискомфорт в районі місця ін'єкції. 

Блокування доставки інсуліну

Хоча це і здається можливим, але дуже малоймовірно перекрити трубку для доставки інсуліну уві сні, завдяки пружному матрацу на вашому ліжку. Навіть ті, хто дуже неспокійно спить, рідко блокують свою інсулінову помпу, незалежно від того, як часто вони перевертаються з боку на бік.

Заплутування в трубці помпи

Страх номер п'ять — прокинутися з обмотаною навколо себе трубкою помпи. Але зазвичай це не є проблемою, оскільки трубки досить товсті, щоб не створювати перешкод навіть у заплутаному стані. Тож ви можете бути впевнені, що рівень цукру в крові не під загрозою.

П'ять способів комфортного сну з інсуліновою помпою:

Наявність таких технологічних пристроїв для лікування діабету, як інсулінові помпи та безперервні моніторинги глюкози (CGM), прикріплених до тіла, може викликати дискомфорт під час сну. Однак не існує універсального підходу до комфортного сну з інсуліновою помпою. Це залежить від вашого способу життя, звичок, занепокоєнь і того, що підходить саме вам.

Покладіть помпу біля ліжка

Якщо ви боїтеся, що можете перевернутися на інсулінову помпу і пошкодити її, ваш лікар може порекомендувати вам довшу трубку. З такою довгою гнучкою трубкою ви можете безпечно тримати помпу біля ліжка або на підлозі. Якщо ви зазвичай неспокійно спите, такий підхід також є превентивним заходом для того, щоб не зіштовхнути помпу з ліжка.

Тримайте інсулінову помпу біля себе

Найпростіший спосіб зменшити ймовірність того, що помпа зісковзне з матраца — тримати її біля себе на ліжку. Переконайтеся, що пристрій не знаходиться ближче до краю ліжка. Якщо ви спите з партнером, який багато рухається, попередьте його про свою інсулінову помпу, а ще краще — тримайте помпу на своєму (власному) боці. 

Прикріпіть інсулінову помпу до нижньої білизни або піжами

Один з найпоширеніших способів забезпечити нормальний сон з інсуліновою помпою — це прикріпити її до поясу піжами або нагрудної кишені, до нижньої білизни, або до комірця з V-подібним вирізом, якщо ви любите носити нічні сорочки.

Покладіть помпу під подушку

Ще один метод комфортного сну з помпою, покласти її під подушку збоку від себе. Таким чином ви забезпечите їй захист, щоб вона не впала і не пошкодилася, якщо ви випадково перевернетися на неї.

Одягніть спеціальний пояс для носіння інсулінової помпи

Носіння такого поясу допоможе вам зберегти свою інсулінову помпу цілою і неушкодженою. Це зручне і надійне рішення для поширених питань про те, як спати з помпою! Не потрібно турбуватися про те, що помпа може вислизнути і зламатися під час сну (або повсякденної діяльності).


Достатня кількість та якість сну має важливе значення для ефективного контролю діабету. Отже, ви повинні вжити всіх необхідних заходів, щоб інсулінова помпа покращувала ваш сон, а не заважала йому.

Читайте також:

Як діабет впливає на сон і що з цим робити?

ІНСУЛІНОВА ПОМПА: словник з невідомих термінів

Що таке інсулін на борту і чому це важливо?

Ми в Instagram та Telegram