Що відбувається з організмом, коли ви переїдаєте на свята?

Настає час святкувати! Ви збираєтеся з друзями та родиною, цілий день перекушуєте смачними закусками, насолоджуєтеся святковими коктейлями, п'єте вино за вечерею, а потім ще й десерт...

Різдво, новий рік, корпоративна вечірка, святкові відвідування найрідніших, старий новий рік... Давайте подивимось правді в очі: «Це сезон, щоб від'їдатися!»

Але що відбувається, коли ви їсте занадто багато під час свят?

Що відбувається з організмом, коли ви переїдаєте на свята? - изображение

Ви не лише ризикуєте набрати зайву вагу, але й перевантажуєте вашу травну систему, гірше спите тощо. Все це негативно позначається на вашому самопочутті вцілому і, зокрема, на ваших цукрах.


Що відбувається з вашим організмом, коли ви переїдаєте?

Одне з найважливіших завдань шлунку — виділяти соляну кислоту для початку процесу травлення і знищення бактерій під час проходження їжі через травну систему. Чим більше ви їсте, тим більше кислоти виробляється. І деяка її частина піднімається вгору по стравоходу, що може призвести до печії.

Великі порції їжі сповільнюють травлення і їжа потребує більше часу на переробку. Це спричиняє здуття живота, яке ви часто можете відчувати після переїдання.

Щоб перетравити ту надмірну кількість їжі, яку ви щойно з'їли, ваш організм посилає більше крові до шлунково-кишкового тракту. Це означає, що менше крові доступно для транспортування кисню та поживних речовин до інших частин тіла, що призводить до млявості та запаморочення.

Переїдання також загрожує високими показниками глікемії та може ускладнити контроль рівня цукру в крові, особливо якщо ви з'їли багато вуглеводної їжі та солодощів (тобто, швидких вуглеводів).

Додайте до цього надмірного споживання калорій алкоголь, і ви, ймовірно, будете ворочатися всю ніч. 

Коли ви прокинетеся вранці, ви будете виснажені, тому що ваш організм працював понаднормово, щоб переробити всю ту їжу і питво.

Що можна зробити, аби уникнути наслідків переїдання?

Просто сказати собі «Ні!» або намагатися обмежувати себе — не працює. До того ж це змусить вас відчувати себе обділеними, засмученими... «мучениками». 

Їжте те, що вам подобається і насолоджуйтеся смаком!

Проте.

Звертайте увагу на те, що ви кладете на свою тарілку. Пам'ятайте про велику кількість калорій в алкоголі. Намагайтеся не їсти, поки готуєте їжу. Якщо ви все ж таки переїли, не варто себе картати. Просто зробіть глибокий вдих, рухайтеся далі і плануйте робити кращий вибір у майбутньому.

Ось ще кілька порад:

Будьте фізично активними

Намагайтеся якомога швидше повернутися до свого звичного режиму життя після свят. Ходіть до спортзалу (якщо ви це робите зазвичай) чи тренуйтеся вдома. Коли ви прямуєте до торговельного центру за покупками, паркуйте свій автомобіль подалі, аби трохи пройтися пішки. Після ситного обіду чи вечері, вийдіть на прогулянку всією родиною або залучіть сім'ю та друзів пограти в активні ігри в приміщенні.

Переосмисліть улюблені страви

На сахарок.com у розділі «Рецепти» ви зможете знайти більш корисні версії популярних новорічних страв та закусок з підрахованими КБЖВ.

Прислухайтеся до свого організму

Почніть з невеликих порцій і усвідомлено насолоджуйтеся тим, що у вас на тарілці. Пам'ятайте, що краще вставати з-за столу з невеликим відчуттям голоду.

Подумайте, перш ніж пити

Пам'ятайте про кількість калорій, яку може містити алкоголь. До прикладу: один келих пива може містити 175 калорій, келих вина — 160. А також про те, як він може вплинути на організм людини з діабетом.

Вам не обов'язково бути непитущим під час свят. Просто пийте легкими ковтками, повільно і обирайте менш калорійні напої. Не забувайте слідкувати за цукрами, коли вживаєте алкоголь.

Висипайтеся

Достатній відпочинок — це ключ до загального здоров'я, гарного самопочуття та вашої здатності підтримувати здорову вагу. Не поспішайте, дихайте глибоко і перестаньте нервувати через кожен подарунок, листівку та вечірку.

ГАРНИХ ВАМ СВЯТ!


Читайте також:

Рецепти до святкового столу: КБЖВ пораховано

Алкоголь і діабет: Що потрібно знати

Як безпечно вживати алкоголь при діабеті? 7 головних правил

 

Ми в Instagram та Telegram