Що таке інсулін на борту і чому це важливо?

Ви коли-небудь робили кілька ін'єкцій інсуліну швидкої дії або болюсів, щоб покрити високий рівень цукру в крові або незапланований перекус? Якщо так, то чи враховували ви свій інсулін на борту? Якщо цього не зробити, то це може призвести до серйозних проблем.

У цій статті ми обговоримо, що таке інсулін на борту і чому це так важливо розуміти людям з діабетом.

Що таке інсулін на борту і чому це важливо? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що таке інсулін на борту?

Інсулін на борту / IOB (Insulin on board), який також називають активним інсуліном — це кількість інсуліну, який все ще працює у вашому організмі після попередньої ін'єкції інсуліну швидкої дії або болюсу.

Швидкодіючий інсулін зазвичай починає діяти приблизно через 15 хвилин після ін'єкції, досягає піку приблизно через годину і може залишатися в організмі ще кілька годин після досягнення піку. Отже, якщо ви збираєтеся ввести собі ще одну дозу інсуліну всього через пару годин після першої дози, то вам необхідно врахувати як ваш поточний рівень цукру в крові, так і рівень активного інсуліну в організмі, щоб визначити, скільки інсуліну вам дійсно потрібно. 

Розуміння кількості інсуліну, що все ще працює у вашому організмі, допомагає точно дозувати ін'єкції, запобігаючи накопиченню інсуліну, що може призвести до тяжкої гіпоглікемії. 

Як розрахувати інсулін на борту?

Інсулін на борту розраховується на основі вашого DIA (Duration of insulin action)

Тривалість дії інсуліну / DIA або час активного інсуліну — це час, який потрібен інсуліну, щоб завершити процес зниження рівня глюкози в крові.

Час DIA починається, коли вводиться болюс і закінчується, коли болюс перестає знижувати рівень цукру в крові. Для більшості дорослих цей показник становить 4-4,5 години, для більшості дітей — 3-3,5 години. Хоча ці цифри індивідуальні та визначаються досвідченим шляхом.

ПРИКЛАД:

Припустимо, ви підкололи болюс в 3 ОД о 12 годині дня, і ваш показник DIA = 3 години.

Отже, через 2 години, тобто о 14 годині дня, у вашому організмі залишатиметься 1 ОД активного інсуліну або інсуліну на борту (IOB).

Майже кожна інсулінова помпа на ринку сьогодні має болюсний калькулятор, який коригує дозування на основі рівня інсуліну в організмі.

Як інсулін на борту пов'язаний з щоденними ін'єкціями?

IOB необхідно враховувати не лише помпоносцям, а й тим, хто коригує рівень глюкози в крові за допомогою багаторазових щоденних ін'єкцій.

Зазвичай пацієнтам рекомендується не вводити собі ще одну ін'єкцію швидкодіючого інсуліну для корекції протягом 3-4 годин після останньої введеної корегуючої дози. Це допоможе уникнути накопичення інсуліну в організмі.

Намагайтеся відстежувати час і дозу всіх ваших ін'єкцій. Таким чином, ви матимете чітке уявлення про рівень активного інсуліну в організмі та знатимете, як рівень цукру в крові реагує на вашу схему прийому інсуліну.

Чому важливий інсулін на борту?

Порівняння рівня цукру в крові з кількістю інсуліну, який все ще працює у вашому організмі, може допомогти вам запобігти виникненню гіпоглікемії.

Для тих, хто регулярно займається спортом з діабетом і має багато випадків гіпоглікемії під час тренувань, дуже важливо розуміти, що таке інсулін на борту.

Рівень цукру в крові може знижуватись під час певних видів вправ. Отже, знання того, скільки інсуліну у вас ще працює, допоможе вам приймати відповідні рішення до, під час і після тренування.

Наприклад, якщо рівень цукру в крові перед тренуванням становить 5.5 ммоль/л, але у вас є 3 ОД активного інсуліну, то вам може знадобитися трохи вуглеводів, щоб запобігти гіпо.

Пацієнти з діабетом часто, побачивши високі значенння на екрані глюкоментра чи CGM, прагнуть негайно знизити рівень цукру в крові. Піддавшись емоціям, вони починають вводити занадто багато інсуліну, що може призвести до сильного зниження рівня цукру в крові.

Болюсні калькулятори, які враховують рівень інсуліну на борту, допомагають запобігти введенню надмірної кількості інсуліну.


Таким чином, розуміння та використання такого показника, як рівень інсуліну на борту має важливе значення для управління вашим діабетом.

Читайте також:

ІНСУЛІНОВА ПОМПА: словник з невідомих термінів

Підбір базальної та болюсної дози інсуліну. Рекомендації експерта

Помпа дитині: нюанси використання девайса в різні періоди життя
 

Ми в Instagram та Telegram