Що буде з організмом, якщо відмовитися від вуглеводів?

Чи є вуглеводи корисними? Або варто їх обмежити?

Що буде з організмом, якщо відмовитися від вуглеводів? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Вуглеводи — це один з трьох макроелементів (вуглеводи, білки та жири), необхідних організму. Вони є важливими для підтримання здоров'я людини та належного функціонування організму. Крім того, вони повинні надходити з їжею, оскільки організм не може їх виробляти самостійно.

Скільки вуглеводів на день потрібно людині з діабетом?

Що ж відбувається у вашому організмі, коли ви уникаєте вуглеводів, наприклад, за допомогою низьковуглеводної дієти?


Вуглеводи поділяють на прості (швидкі) — цукор, і складні (довгі) — крохмаль та клітковина.

Цукри в першу чергу забезпечують солодкість. Вони також покращують смак їжі, її текстуру і колір, наприклад, допомагають морозиву залишатися гладким і м'яким або створюють ефект підрум'янення для випічки. Цукор також допомагає зберігати продукти, наприклад, джеми. Крохмаль складається з багатьох молекул цукру, пов'язаних між собою. Крохмаль перетравлюється або розщеплюється в організмі до молекул глюкози, яка може засвоюватися і використовуватися для отримання енергії негайно або відкладатися на потім у вигляді глікогену. Клітковина — ще один тип вуглеводів, який не перетравлюється, але може ферментуватися в товстому кишечнику або проходити через травну систему, поглинаючи воду і додаючи об'єм до випорожнень.

Вживання вуглеводів у поєднанні з білками та жирами допомагає вам відчувати себе ситими довше.

Як рахувати вуглеводи?

Крім того, що вуглеводи є головним джерелом енергії для організму, вони відіграють важливу роль в управлінні рівнем глюкози та інсуліну в крові, регулюванні рівня холестерину та сприянні росту здорових бактерій у кишечнику. Нарешті, багато вуглеводів, які переважно надходять з рослинною їжею, також містять корисні вітаміни, мінерали, фітонутрієнти та воду.

Що ж станеться, якщо уникати вуглеводів?

Брак енергії

Оскільки вуглеводи забезпечують більшу частину «палива» для щоденної активності та функціонування організму, ви, ймовірно, відчуєте нестачу енергії, якщо перестанете їсти вуглеводи. Ви можете почуватися більш втомленими та голодними. Вам буде важче зосередитися та виконувати спортивні вправи (якщо ви звикли бути активними і регулярно займатися спортом).

Запаморочення та головний біль

Наш мозок потребує глюкози, а вуглеводи є її постійним і легкодоступним джерелом. Коли ви перестаєте їх вживати, організм змушений шукати альтернативне джерело енергії для мозку. Він «перемикається» на розщеплення жирів до кетонів, альтернативи глюкозі. Це призводить до кетозу, або стану з підвищеним вмістом кетонів, який має побічні ефекти, такі як запаморочення, слабкість, втома і головний біль (ДКА).

Діабетичний кетоацидоз: Як попередити?

Труднощі із випорожненням 

Оскільки вуглеводи багаті на крохмаль, клітковину і воду, вам може бути складніше вживати рекомендовану кількість клітковини, коли ви припиняєте їсти вуглеводи. Нагадуємо, що клітковина сприяє збільшенню об'єму калових мас і всмоктуванню води в товстому кишечнику, полегшуючи випорожнення, тому відмова від вуглеводів може зробити відвідування туалету більш неприємним досвідом. Крім того, ви можете відчути зміни в травленні або зіткнутися з іншими проблемами травлення, коли перестанете їсти вуглеводи, оскільки клітковина сприяє росту корисних бактерій у кишечнику.

Низка проблем зі здоров'ям у довгостроковій перспективі

Дослідження 2022 року, опубліковане в журналі Current Developments in Nutrition, показало, що низьковуглеводні дієти можуть підвищувати рівень ЛПНЩ (поганого холестерину) у деяких людей. Інші ускладнення, які були пов'язані з довготривалим дотриманням дієт з обмеженням вуглеводів, включають пошкодження нирок, остеопороз і зниження фізичної активності. Однак результати багатьох досліджень є суперечливими, і потребують додаткових доказів, щоб визначити довгострокову безпеку обмеження вуглеводів у раціоні.


Вуглеводи необхідні для здоров'я та життєдіяльності людини. Відмова від них може мати більше недоліків, ніж переваг для здоров'я. Вибирайте здорові вуглеводи — цільні зерна, фрукти та овочі, а не солодкі напої, цукерки та хлібобулочні вироби.

Читайте також:

Чому хочеться солодкого?

Найкращі та найгірші продукти при діабеті

10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram