Що буде, якщо ви відмовитеся від інсуліну при діабеті?

Така спокуса виникала в кожного, еге ж? Мовляв, не буду їсти вуглеводи, побільше фізичної активності і не потрібно робити зайві уколи. Але потім різкий неконтрольований стрибок цукру нагадує про те, що без зовнішнього інсуліну організм не впорається. 

Що буде, якщо зовсім перестати приймати інсулін? Читайте далі.

Що буде, якщо ви відмовитеся від інсуліну при діабеті? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Якщо ви забули, пропустили або навмисно не зробили ін'єкцію інсуліну, симптоми високого цукру обов'язково дадуть про себе знати:

  • відчуття голоду
  • сильна спрага
  • втома, виснаження
  • часте сечовипускання
  • затьмарений зір

У цьому випадку обов'язково прочитайте наш матеріал:

Переплутав, пропустив, забув: що робити з плутанинами ін'єкцій інсуліну?

А що трапиться, якщо зовсім відмовитися від інсуліну?  

Перше, що ви маєте знати: відмова від інсуліну при інсулінозалежному цукровому діабеті тягне за собою серйозні руйнівні наслідки для організму.

Без достатньої кількості інсуліну ваш рівень цукру в крові зросте. Високий рівень цукру в крові (гіперглікемія) може викликати нездужання і призвести до небезпечного для життя стану — діабетичного кетоацидозу (ДКА).

Відмова від інсуліну може також призвести до інших проблем зі здоров'ям, таких як інфекції та підвищений ризик розвитку довгострокових ускладнень діабету (серцево-судинна система, очі, нирки, нейропатія тощо).

Що буде, якщо ви відмовитеся від інсуліну при діабеті? - 2 изображение

У яких випадках можливе припинення інсулінотерапії? 

Припинення використання інсуліну можливе тільки при 2 типі діабету, за умови прийому таблетованих цукрознижувальних препаратів і досягнення необхідних клінічних показників.

Різниця з 1 типом діабету полягає в тому, що за 2 типу ЦД організм продовжує виробляти деяку кількість інсуліну. Однак через наявну інсулінорезистентність, його дія некорректна. Тому при певних показах пацієнтам із ЦД 2-го типу можуть призначити інсулин.

При ЦД 2-го типу інсулін може бути призначений на момент постановки діагнозу, якщо рівень глюкози надто високий та потребує інсулінотерапії. У цьому випадку ін'єктований інсулін може застосовуватися протягом кількох днів або тижнів. При досягнені нормальних показників глюкози в крові інсулінотерапію можуть скасувати та перевести паціента на таблетовані цукрознижувальні препарати.

Пам'ятайте, пероральні ліки від діабету працюють добре тільки в тому випадку, якщо підшлункова залоза все ще може виробляти інсулін.

При діабеті 2 типу інсулін можуть призначити також під час гострого захворювання чи інфекції, а також в периопераційному періоді. Коли потреба в інсуліні вища, ніж може виробити підшлункова залоза. Після лікування хвороби пероральні ліки можуть знову замінити ін'єкції інсуліну.

Багатьом людям із діабетом 2 типу, у яких є ожиріння або зайва вага, також може знадобитися інсулін ззовні. Але вони можуть суттєво знизити його дозу або контролювати діабет, приймаючи пероральні ліки, якщо позбудуться надмірної ваги.

Нагадуємо, що призначити, замінити або скасувати прийом препаратів при лікуванні діабету може тільки ваш ендокринолог або сімейний лікар. 


Читайте також:

Переплутав, пропустив, забув: що робити з плутанинами ін'єкцій інсуліну?

Як довго ваше тіло може обходитися без інсуліну?

Діабетичний кетоацидоз: Як попередити?
 

Ми в Instagram та Telegram