Ризик розвитку діабету зростає після зараження COVID-19

Нещодавнє дослідження показало, що існує більший ризик розвитку серцево-судинних захворювань та діабету протягом декількох тижнів після інфікування COVID-19.

Ризик розвитку діабету зростає після зараження COVID-19 - изображение

Вивчивши медичні картки понад 400 тис. пацієнтів з COVID, дослідницька група з Великої Британії виявила 81% збільшення діагнозів діабету протягом перших чотирьох тижнів після зараження COVID-19, порівняно з тими, хто не був інфікований.

Дослідники також виявили, що пацієнти, інфіковані COVID, в шість разів більше схильні до ризику серцево-судинних захворювань (ССЗ), ніж ті, хто не мав вірусу.

Cпівавтор дослідження Аджай Шах (Ajay Shah) говорить:

«Дані, отримані в ході дослідження щодо довгострокового впливу COVID-19 на розвиток серцево-судинних захворювань та діабету, будуть надзвичайно цінними для лікарів, які ведуть мільйони людей, що перехворіли на COVID-19 на сьогоднішній день. Особлива пильність необхідна принаймні перші 3 місяці після COVID-19».

Хоча частота серцево-судинних захворювань знизилася через чотири тижні, дослідження також показало, що ризик розвитку діабету залишався підвищеним на 27% протягом 12 тижнів після інфікування.

Провідний автор дослідження Емма Резел-Поттс (Emma Rezel-Potts) додає:

«У той час як пацієнти з COVID-19 найбільш схильні до розвитку ССЗ та ЦД у перші чотири тижні, ризик розвитку цукрового діабету залишається підвищеним протягом щонайменше 12 тижнів».

Вивчивши отримані результати, дослідники рекомендують лікарям консультувати пацієнтів щодо простих змін, які вони можуть впровадити у своє життя, щоб знизити рівень захворюваності на діабет та серцево-судинні захворювання.

Дотримання здорової дієти та регулярні фізичні вправи — це зміни способу життя, які, як доведено, зменшують ризики, пов'язані з хронічними захворюваннями, такими як діабет.

«Клінічні втручання та заходи громадського здоров'я, спрямовані на зниження ризику діабету серед тих, хто одужує від COVID-19, у довгостроковій перспективі можуть бути дуже корисними», підсумувала Резел-Поттс.

Зростаюча кількість доказів вже вказує на зв'язок між діабетом та COVID-19.

Одне американське дослідження показало, що деякі випадки діабету після інфікування COVID не обов'язково є новими, а скоріше за все, захворювання було виявлено під час проходження пацієнтом лікування від COVID-19. Як правило, ці пацієнти мали обмежений доступ до медичної допомоги, тому їх стан міг би залишатися недіагностованим роками, якби вони не були госпіталізовані через COVID.

У цьому ж дослідженні було висловлено припущення, що деякі форми діабету пов'язані зі стресом, викликаним підвищенням рівня глюкози в крові під впливом COVID-19.

Ще в 2021 дослідники, які намагалися пояснити зв'язок між діабетом і вірусом, виявили, що бета-клітини, які виробляють інсулін, пошкоджуються під час інфекції, що призводить до зменшення кількості інсуліну, який виробляє організм.

Зважаючи на те, що кількість хворих на COVID-19 в Україні зростає, дуже важливо, щоб люди знали про симптоми діабету, включаючи часте сечовипускання, підвищену спрагу та відчуття голоду.

***Джерело: diabetes.co.uk

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal