Реімбурсація 2021: чи зміниться життя пацієнтів з цукровим діабетом на кращє?

10 березня 2021 у Києві відбувся онлайн-форум «Реімбурсація–2021» щодо переведення адміністрування програми реімбурсації препаратів інсуліну у Програму медичних гарантій в 2021 році під опікою Національної служби здоровˊя України (НСЗУ).

На які зміни варто чекати інсулінозалежним пацієнтам із цукровим діабетом? Та чи дійсно вони є позитивними?

Давайте розбиратися разом!

Реімбурсація 2021: чи зміниться життя пацієнтів з цукровим діабетом на кращє? - изображение

Серед учасників заходу – представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної Служби здоров’я України, USAID, Проекту USAID SAFEMed, а також лікарі-ендокринологи, представники виробників лікарських засобів, аптечних закладів, громадських організацій.

На заході були обговорені питання впровадження систем реімбурсації препаратів інсуліну, універсального доступу до медичних послуг та пацієнторієнтованість у Програмі медичних гарантій, плани щодо подальшої реалізації Державної програми реімбурсації. Фахівці наголошували, що дуже важливо, щоб перехід програми реімбурсації інсуліну відбувся без жодних ускладнень. Щоб пацієнти відчули позитивні зміни. 

Питання реімбурсації інсулінів – це спільна відповідальність МОЗ, НСЗУ, аптечного та фармацевтичного бізнесу. Важливим партнером у цьому є місцева влада.

Як повідомив очільник НСЗУ А.Віленський: 

«...Необхідність змін та встановлення чітких і зрозумілих правил програми реімбурсації як для пацієнтів і лікарів, так і для виробників та дистриб'юторів інсуліну є очевидною. Саме тому в процесі підготовки до реімбурсації МОЗ разом з НСЗУ та експертами напрацювали рішення та ініціює зміни у чинні нормативно-правові акти. Зокрема пропонуються зміни у модель ціноутворення препаратів інсуліну і категоризацію пацієнтів, які потребують цих препаратів. Національна служба здоров’я стане єдиним платником за програмою. Усі учасники процесу користуватимуться тими перевагами, які надає єдиний платник НСЗУ, як це зараз відбувається з програмою «Доступні ліки».

Отже, що це за зміни та чи дійсно вони несуть позитив пропонуємо розглянути далі. Нижче наведено 8 нових категорії пацієнтів для подальшого отримання певного виду інсуліну за новими правилами з 01.07.2021:

Реімбурсація 2021: чи зміниться життя пацієнтів з цукровим діабетом на кращє? - 2 изображение

Тобто, з 1 липня 2021 уразливі групи населення, а саме, вагітні, студенти до 25 років та пацієнти із погіршенням зору, втратять змогу отримувати сучасний тип інсуліну за державні кошти, а самостійне забезпечення такого типу інсуліну не по кишені більшості громадян України. Пацієнти повинні будуть доплачувати за картридж та шприц-ручку людського інсуліну згідно категорії 1, навіть у разі досягнення компенсації діабету (глікований гемоглобін 7,5%). Категорія 6 взагалі дискримінує пацієнтів, бо аби довести стан гіпоглікемії потрібна госпіталізація.         

Міністерство охорони здоров’я України ініціювало перехід програми реімбурсації інсулінів від фінансування через регіональну субвенцію до централізованого фінансування, що має здійснюватися Національною службою здоров’я України за аналогію з існуючою програмою «Доступні ліки». 

Раніше передбачалося, що регіони могли дофінансовувати третину програми з місцевих бюджетів, що призводило до постійного недофінансування та перерв у доступі громадян, хворих на цукровий діабет до інсуліну. З 2021 року програма повністю фінансується з державного бюджету, для чого її бюджет був подвоєний у порівнянні з 2020, 977 млн у 2020 і 1 млрд 963 млн у 2021. Отже коштів мало б вистачити на здійснення лікування аналогами інсуліну, у той самий час, як НСЗУ пропонує обмежити саме доступ до сучасного, більш безпечного лікування. 

Така політика є не зовсім обґрунтованою не тільки з точки зору впливу на здоров'я громадян з ЦД, а і з економічної, адже усі ускладнення, викликані декомпенсацією діабету, створять значний тягар для бюджету охорони здоров’я. За оцінками Київської школи економіки такий тягар вже сягає понад 3% ВВП і з введенням пропонованої політики він значно збільшиться. 

Наразі відбувається процес подальшого обговорення категорій та маршруту пацієнта в оновленій програмі реімбурсації та ми, як ГО «Сприяння хворим на цукровий діабет – СахарОК» пропонуємо врахувати позиції пацієнтів аби створити умови для нормального життя з діабетом в Україні.

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!

Докладніше про онлайн-форум «Реімбурсація–2021» дивись тут.