Продукти, що знижують рівень холестерину

Ваш лікар сказав, що вам потрібно знизити рівень холестерину? Перше, на що варто звернути увагу — це ваше харчування.

Пропонуємо список продуктів, що знижують рівень холестерину і є корисними для серця.

Продукти, що знижують рівень холестерину - изображение

Продукти, що знижують рівень холестерину:

Цибуля

Одне дослідження показало, що важлива сполука, що міститься в цибулі, кверцетин, допомагає знизити рівень холестерину у гризунів, яких годували дієтою з високим вмістом жирів. Цибуля може відігравати певну роль у запобіганні запалення і затвердіння артерій, що може бути корисно для людей з високим рівнем холестерину.

Додавайте червону або білу цибулю до ваших свіжих салатів чи омлету.

А от смажені цибулеві кільця — передайте далі! Вони не є холестерин-дружнім вибором.

Часник

Результати досліджень свідчать про те, що часник має здатність знижувати загальний рівень холестерину до 30 міліграмів на децилітр (мг/дл).

Спробуйте тушкувати цілі зубчики часнику в оливковій олії, поки вони не стануть м'якими. А потім використовуйте їх як намазку на злегка підсушені у духовці скибочки цільнозернового хлібу. Це набагато корисніше для здоров'я, ніж вершкове масло, особливо для зниження рівня холестерину.

Гриби

Дослідження, опубліковане в Journal of Nutrition, показало, що регулярне вживання грибів шиітаке у гризунів має холестеринознижувальний ефект. 

Багато інших сортів, доступних в супермаркеті або на місцевому ринку, також вважаються корисними для зниження рівня холестерину.

Авокадо

Огляд 10 досліджень, присвячених авокадо, показав, що додавання його в раціон харчування може знизити загальний рівень холестерину, ліпопротеїдів низької щільності (так званий «поганий холестерин») і тригліцеридів. Ймовірно це через корисні жири, які містяться в цьому фрукті.

Авокадо чудово смакує сам по собі або із додаванням соку лимона. Ви також можете поєднати корисні властивості авокадо і червоної цибулі, приготувавши гуакамоле.

Перець

Ніщо так не розганяє кров (в хорошому сенсі), як гострий перець. Деякі дослідження продемонстрували, що капсаїцин, сполука, що міститься в гострому перці, може відігравати певну роль у зменшенні затвердіння артерій, ожиріння, кров'яного тиску та ризику інсульту.

Незалежно від того, чи готуєте ви суп, салат або щось інше, перець може оживити їжу, додавши їй трохи гостроти. Якщо ви боїтеся гострої їжі, спробуйте для початку болгарський перець. І потроху рухайтеся вгору по шкалі гостроти!

Соус сальса (домашнього приготування)

Забудьте про майонез або кетчуп! Діставайте свій кухарський ніж і починайте нарізати. Змішайте свіжі помідори, цибулю, часник, кінзу та інші корисні інгредієнти, що додають до свіжих соусів, щоб зробити свій перекус більш здоровим.

Будьте обережні з магазинною сальсою — вона може містити багато натрію або доданий цукор.

Деякі фрукти

Фрукти наповнені вітамінами, багато з них також багаті на поліфеноли. Це речовини рослинного походження, які, як вважається, відіграють позитивну роль при серцевих захворюваннях і діабеті. Деякі з цих фруктів:

  • яблука
  • цитрусові
  • манго
  • сливи
  • груші
  • ягоди

Додавайте фрукти до свого снідаку або насолоджуйтеся ними як легким перекусом. Не бійтеся проявляти творчість! Ви коли-небудь куштували сальсу з манго? 

Горіхи

Час похрумтіти! Гарвардська медична школа стверджує, що дієта, багата на горіхи, може знизити рівень холестерину та ризик серцевих захворювань. Нещодавнє дослідження також вказує на те, що регулярне вживання горіхів знижує ризик смертності від діабету, інфекцій та легеневих захворювань.

Вибирайте несолоні сорти горіхів, щоб уникнути надлишку натрію. Мигдаль, волоські горіхи та фісташки чудово підходять для перекусу, їх легко додавати в салати, каші, йогурти тощо. 


Ще кілька порад:

  • Уникайте вживання фаст-фуду і трансжирів. Вибачте, але не можна намазати величезний гамбургер сальсою і назвати його здоровим!
  • Надавайте перевагу нежирним сортам м'яса, таким як індичка, курка та риба.
  • Обирайте свіжі продукти замість тих, які продаються в банках, пакетах і коробках.
  • Будьте обережними з сіллю, стежачи за рівнем холестерину

 

Читайте також:

Риба при діабеті: прості рецепти з мінімум ХО

6 горіхів, корисних при діабеті

Ускладнення діабету: хвороби серця

 

Ми в Instagram та Telegram