Принципи харчування при ожирінні

Харчування є одним з ключових чинників, що і спричиняють розвиток ожиріння й лікують його одночасно. Важливо не просто обмежити раціон, а й зменшити харчову залежність та сформувати здорові харчові звички, щоб підтримувати нормальну масу тіла й уникнути повторного набору ваги.

Принципи харчування при ожирінні - изображение

Ожиріння — це хронічне прогресуюче захворювання, яке характеризується наявністю надмірної кількості жирової тканини, що може призвести до розвитку різних захворювань, зокрема діабету, ССЗ, артеріальної гіпертензії тощо. 


Критерієм нормальної ваги тіла чи її патологічних відхилень є індекс маси тіла (ІМТ) — відношення ваги до зросту (кг/м2): 

  • нормальна маса тіла дорослої людини: ІМТ від 20 до 25 кг/м2
  • надлишкова: ІМТ 25-29,9
  • ожиріння: ІМТ 30-39,9 
  • крайній ступінь ожиріння: ІМТ більше 40

Існує ще один показник нормальної маси тіла — окружність талії (ОТ). Нормальним вважається об’єм талії:

  • у жінок — до 88 см
  • у чоловіків — до 102 см 

Багатьма дослідженнями доведено, що надмірна вага та ожиріння (ІМТ понад 30 кг/м2) підвищують ризик виникнення цукрового діабету 2 типу, артеріальної гіпертензії, артриту, серцево-судинних і деяких онкологічних захворювань.

Головна мета лікування ожиріння — зменшення ускладнень від супутніх захворювань та поліпшення стану здоров’я. Комплекс лікувальних заходів включає зміну стилю життя, звичок щодо харчування, підвищення фізичної активності, а у тяжких випадках — медикаментозні засоби та хірургічне втручання. 

Найбільш важливим є дотримання адекватної дієти. Адже харчування є одним з ключових чинників, що і спричиняють розвиток ожиріння й лікують його одночасно. Важливо не просто обмежити раціон, а й зменшити харчову залежність та сформувати здорові харчові звички, щоб підтримувати нормальну масу тіла й уникнути повторного набору ваги.

Для досягнення ефекту схуднення в довгостроковій перспективі необхідно змінювати не тільки якість їжі та добову калорійність раціону, а й робити акцент на свідомому підході до вибору, приготування та прийому їжі.

Основні принципи харчування при ожирінні:

  1. Харчування має бути повноцінним по вмісту незамінних амінокислот, вітамінів, мінералів та інших компонентів.
  2. Енергетична цінність добового раціону не має опускатись нижче 1500 ккал/добу.
  3. Прийоми їжі слід розділити на 3 повноцінних і 2 перекуси.
  4. Обмеження в раціоні простих вуглеводів та жирів тваринного походження.
  5. Вживання достатньої кількості білків (400-500 г/добу).
  6. Обов’язкове включення у раціон сирих овочів, фруктів та, за потреби, харчової клітковини.
  7. Необхідну кількість жирів в раціоні забезпечувати вживанням молочних продуктів і рослинної олії.

Людям з ожирінням не потрібно значно обмежувати кількість жирної їжі, тому що жири в цьому випадку позитивно впливають на зниження маси тіла. Такий ефект досягається шляхом стимуляції ними ліполітичних ферментів, які сприяють окисненню жирів, що уже накопичилися в організмі. Тому бажано вживати щодня 70-105 г жирів, 20-25 г з яких становлять рослинні олії. На додаток, жирна їжа забезпечує триваліше відчуття ситості, тобто зменшує апетит. Окрім цього, харчові жири пригнічують секрецію інсуліну, який прискорює перетворення вуглеводів у жири. 

Найбільш ефективними способами нормалізації маси тіла є регулярна робота з дієтологом та складання індивідуального плану харчування, який стане частиною свідомого вибору пацієнта.

Дорослі пацієнти можуть обрати будь-який з багатьох лікувальних методів харчування, обираючи дієтичні схеми та підходи:

Середземноморський режим харчування

Базується на вживанні оливкової олії extra virgin (натуральна, кислотність <0,8%), горіхів, фруктів та овочів, цільного зерна та бобових; помірне споживання риби та молочних продуктів і низьке споживання червоного м’яса.

Це найбільш досліджуваний план харчування, який довів свій позитивний вплив на поліпшення контролю глікемії, рівня холестерину, зниження ризику розвитку серцево-судинних подій, цукрового діабету 2-го типу.

Вегетаріанська дієта

Дієтичний режим на рослинній основі, що включає 4 основні варіанти: лактоововегетаріанство, лактовегетаріанство, вегетаріанство та веганство.

Дослідження показали, що ці режими харчування знижують кардіометаболічні фактори ризику та можуть бути рекомендовані для поліпшення глікемічного контролю, зниження рівня ліпідних показників крові, маси тіла, ризику розвитку ЦД 2 типу, захворюваності та смертності від ішемічної хвороби серця.

Портфоліо

Дієтичний режим на рослинній основі, що передбачає споживання набору продуктів, що знижують рівень холестерину (горіхи, рослинний білок із сої та бобових, в’язка клітковина, а також мононенасичені жирні кислоти з оливкової або ріпакової олії). 

Дієта з низьким глікемічним індексом

Передбачає заміну продуктів з високим глікемічним індексом на продукти з низьким глікемічним індексом (фрукти, дієтичні бобові, хліб зі змішаних злаків, макарони, молоко, йогурт тощо), для зменшення маси тіла, контролю глікемії, зниження рівня ліпідів у крові, АТ, ризику розвитку ЦД 2 типу та ІХС.

Дієта DASH

Dietary Approaches to Stop Hypertension передбачають значне споживання фруктів, нежирних молочних продуктів, овочів, злаків, горіхів, дієтичних бобових та низьке споживання червоного м’яса, обробленого м’яса та солодощів.

Дієта DASH рекомендована для зменшення маси тіла та окружності талії, покращення АТ, зниження рівня холестерину в крові.

Скандинавський режим харчування

«Nordic Diet» — комбінований план харчування Середземноморської дієти та DASH-дієти, який базується на вживанні продуктів харчування, що зазвичай вживають у традиційному раціоні в північних країнах.

Він ефективний для зменшення маси тіла, АТ, зниження рівня холестерину, ризику серцево-судинної та загальної смертності.


Читайте також:

П'ять найкращих дієт при діабеті

Як знизити рівень холестерину?

Чи можна набрати вагу від інсуліну?

 

Ми в Instagram та Telegram