Температура зберігання інсуліну: Що потрібно знати

Навіть незначне зниження ефективності інсуліну внаслідок його неправильного зберігання тягне за собою можливість порушення глікемічного контролю і необхідність корекції дози препарату.

Ось чому так важливо дотримуватися правил зберігання цього життєво-важливого гормону!

Температура зберігання інсуліну: Що потрібно знати - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Яка температура зберігання інсуліну?

Температура зберігання інсуліну складає 4-8 °С. Закриті флакони (шприц-ручки, картриджі) необхідно зберігати в холодильнику в їхній оригінальній упаковці.

Інсулін, що зберігається в холодильнику, іноді також може замерзнути. Тримайте його ближче до дверцят холодильника, щоб запобігти замерзанню.

Відкриті (розпочаті) флакони (шприц-ручки, картриджі) з інсуліном зберігайте при кімнатній температурі до 25 °С від 28 днів до 6 тижнів, але не більше!

Цільові температури залежно від марки інсуліну

Різні інсуліни мають різні рекомендовані температури для безпечного зберігання?

Ось офіційні рекомендації щодо зберігання препаратів.

Базальний інсулін тривалої дії Tresiba слід зберігати в холодильнику за температури від 2 до 8 °С (нерозкриті флакони/ручки). Після відкриття флакони або ручки можна безпечно зберігати при кімнатній температурі (не вище 25 °С). Якщо вони захищені від джерел тепла і прямих сонячних променів, ліки будуть функціонувати до 56 днів.

Відкриті ручки і флакони НЕ повинні зберігатися в холодильнику.

А як щодо інших марок?

Швидкодіючий Apidra від Sanofi, інсуліни тривалої дії Humalog від Lilly, Lantus і Toujeo від Sanofi — усі вони мають однаковий діапазон від 2 до 8 °С (нерозкриті флакони/ручки).

Ультрашвидкодіючий Fiasp має ті самі температурні діапазони, як для нерозкритого, так і для використовуваного препарату, але коротший термін зберігання за кімнатної температури — 28 днів. У нього також є додаткова цікава примітка: максимальний термін служби в резервуарі інсулінової помпи — шість днів, якщо тільки він не зазнає впливу температури понад 37 °С. У цьому випадку його необхідно вилити.

Інсулін тривалої дії (базальний) Левемір має ті самі температури та правила, що й Tresiba, за винятком того, що його дія триває 42 дні за кімнатної температури (не вище 25 °С).

Як розпізнати зіпсований інсулін?

Підступність інсуліну, який швидко руйнується під впливом гарячої або холодної температури, полягає в тому, що ви не можете зрозуміти, що він зіпсувався, поки раптово не побачите, що рівень цукру в крові підвищився.

Зіпсований інсулін не пахне, не змінює колір, не має жодних ознак того, що він зіпсований, крім відсутності впливу на рівень цукру в крові.

Для людей із діабетом 1 типу це може означати різкий стрибок цукру в крові та небезпечний для життя діабетичний кетоацидоз (ДКА).

Для людей із діабетом 2 типу це може означати різкий стрибок цукру в крові та постійні труднощі з контролем цукру залежно від того, як довго ви продовжуєте використовувати зіпсований інсулін.

Чи можна використовувати інсулін після 28 днів?

Щойно ви відкрили флакон або шприц-ручку з інсуліном, при зберіганні за кімнатної температури проходить від 28 до 30 днів, перш ніж він починає поступово руйнуватися — навіть якщо ви продовжуєте зберігати його в холодильнику між дозами.

Це не означає, що вам обов'язково потрібно викинути весь відкритий інсулін через 28 днів, але будьте дуже уважні до рівня цукру в крові. Адже коли інсулін руйнується, він стає менш ефективним у регулюванні рівня цукру в крові.

Ризиковані місця, де можна залишити інсулін:

  • у кишені під час зимового активного відпочинку (катання на санках, лижах, ковзанах тощо);
  • під прямими сонячними променями під час літнього відпочинку на відкритому повітрі (пляж, пікнік, дитячий майданчик);
  • в машині;
  • поруч з обігрівачем;
  • у валізі під час авіаперельотів — не дозволяйте інсуліну зберігатися в літаку, тримайте його при собі!

Пам'ятайте, що навіть якщо ваш інсулін перебуває в діабетичному наборі або сумці, він все одно вразливий до екстремальних температур.

Аксесуари для захисту температури вашого інсуліну:

  • Термочохол (наприклад, FRIO) або термопенал для зберігання інсуліну
  • Vivi Cap для шприц-ручок з інсуліном — отримав оцінку «відмінно» від ADA
  • Сейф для інсуліну
  • Портативний міні-холодильник
  • MedAngel — компактний Bluetooth-термометр, який можна використовувати для контролю температури вашої інсулінової аптечки під час подорожей
  • Старий добрий пакет із льодом
  • Захисний чохол для помпи

 

Читайте нас в Instagram та Telegram