Постійний моніторинг рівня глюкози в крові при ЦД 2 та захворюваннях серця

Захворювання серця — одне з поширених ускладнень та водночас супутня проблема при цукровому діабеті. Зокрема, у людей з діабетом у 2-4 рази збільшується ризик смертності від серцевих захворювань та гіршає прогноз при ішемічній хворобі серця (ІХС). 

Постійний моніторинг рівня глюкози в крові при ЦД 2 та захворюваннях серця - изображение

Постійний моніторинг рівня глюкози в крові при ЦД 2 та захворюваннях серця - 2 изображение

Автор — Георгій Маньковський, к.м.н., заст. директора з науково-практичної роботи ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України»

Вже майже 25 років тому експертами у дослідженні Diabetes Control and Complications Trial було встановлено важливість зниження та досягнення цільових рівнів глікованого гемоглобіну (HbA1c) для можливості ефективно контролювати діабет та запобігати розвитку ускладнень.  

Водночас, досягнення цілей HbA1c не завжди свідчить про кращий серцево-судинний прогноз для людини з ЦД 2 типу та супутньою серцево-судинною патологією. Натомість відомо, що гіпоглікемія тісно асоційована з серцево-судинними подіями, що говорить про надважливість розуміння добового профілю глюкози.

Гіпоглікемія — предиктор макросудинних ускладнень, загрожуючих життю станів та смертності серед людей з цукровим діабетом. Тому наявність серцево-судинних ускладнень на фоні ЦД потребує високої уваги з боку кардіолога, ендокринолога та, безумовно, відповідального ставлення до свого здоров’я з боку самої людини.

Сам лише показник HbA1c не є достатньо інформативним для якісного контролю ЦД. Тому сьогодні все більш поширеним стає використання сучасних технологічних можливостей — зокрема, систем добового моніторингу рівня глюкози.

Так, завдяки аналізу даних постійного моніторингу вдається зафіксувати часті нічні епізоди гіпоглікемії. Це вкрай важливо та доречно, адже за діабету 2 типу, ускладненому серцево-судинними станами, зокрема, ІХС, цукри подекуди можуть падати до критичних 2 ммоль/л — небезпечні цифри, що потребують термінового купірування та якомога швидшої невідкладної допомоги спеціаліста із відповідною корекцією цукрознижуючої терапії.

За таких станів та порушень організму лікарі зазвичай використовують глюкоцентричний підхід, згідно з яким (відповідно до настанов ADA 2021 для невагітних дорослих) ціллю глікованого гемоглобіну є <7,0%. Втім критерії слід переглядати залежно від ризиків: гіпоглікемія, тривалість захворювання, очікувана тривалість життя, наявність значущих супутніх патологій та ускладнень.

Слід зважати також на те, що часто гіпоглікемія може бути наслідком медикаментозного лікування та неналежного контролю ЦД. До того ж її появу зумовлюють такі фактори: 

  • похилий вік;
  • прийом препаратів сульфонілсечовини або використання інсуліну;
  • хронічна хвороба нирок.

Збалансоване харчування, активний спосіб життя, контроль цифр артеріального тиску, ваги та глікемії, дотримання призначеної лікарем медикаментозної терапії (скоригованої за потреби) у пацієнтів з ЦД 2 типу та серцево-судинними захворюваннями дозволяють досягати кращих клінічних результатів. Водночас призначувані антигіперглікемічні ліки мають характеризуватися доведеною кардіо- та нефропротекторною дією, незалежно від рівня глікемії та HbA1c. 

При цьому постійний моніторинг глюкози є оптимальним методом діагностики прихованих епізодів гіпоглікемії та має розглядатися разом із контролем рівня HbA1c як важливий допоміжний метод для контролю перебігу ЦД 2 типу у пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. Зокрема через те, що препарати сульфонілсечовини можуть спровокувати епізоди гіпоглікемії. Відповідно, за виявлення такого впливу зазначені ліки мають бути замінені на доведено ефективніші та безпечніші препарати.

***Джерело інформації:

Повний текст опису клінічного випадку застосування методу постійного моніторингу рівня глюкози крові у пацієнта з ішемічною хворобою серця (ІХС) та цукровим діабетом 2 типу описано  ТУТ

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal