Поширені проблеми зі стопами при діабеті та як їм запобігти: останні рекомендації ADA

Діабет підвищує ризик виникнення проблем зі стопами. Проте існують кроки, які ви можете зробити, щоб зберегти свої ноги здоровими.

З цієї статті ви дізнаєтеся про найбільш поширені проблеми з ногами у людей з діабетом, а також поради щодо лікування та профілактики, засновані на останніх рекомендаціях Стандартів лікування Американської діабетичної асоціації (ADA) та інформації відділу діабету Національного інституту охорони здоров'я США.

Поширені проблеми зі стопами при діабеті та як їм запобігти: останні рекомендації ADA - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Чому при діабеті виникають проблеми зі стопами?

Найчастіше проблеми зі стопами, пов'язані з діабетом, спричинені такими факторами:

  • зниження чутливості через периферичну невропатію;
  • погіршення кровообігу та кровотоку в гомілках і стопах через нейропатію.

Така, здавалося б, невелика проблема, як врослий ніготь на нозі або навіть прогулянка босоніж на пляжі чи по гарячому асфальті може обернутися на серйозну проблему при діабеті. Ви можете не відчувати біль від рани чи порізу на нозі, якщо у вас знижена чутливість через периферичну невропатію. Ситуація може швидко погіршитися до того, як ви помітите проблему і звернетеся за медичною допомогою.

Зменшення кровообігу та кровотоку в гомілках і стопах через нейропатію може підвищити ризик інфікування рани. Для лікування можуть знадобитися антибіотики або необхідність утримуватися від ходьби протягом певного періоду часу. Лікування інфекції може бути важким і тривалим. 

Ви можете запобігти цим проблемам, підтримуючи рівень глюкози в межах свого цільового діапазону, практикуючи регулярний догляд за ногами та проходячи щорічний огляд у спеціаліста.

Уважно оглядайте свої стопи щодня (особливо якщо у вас є нейропатія) і негайно звертайтеся до лікаря за будь-якої виявленої проблеми.

Хто в зоні ризику?

Люди з діабетом, які мають один або декілька з наведених нижче станів, піддаються підвищеному ризику розвитку проблем зі стопами:

  • Постійно високий рівень глюкози в крові
  • Існуюча периферична нейропатія (з втратою чутливості)
  • Виразки або ампутація стопи в анамнезі
  • Паління
  • Деформація стопи
  • Мозолі або натоптиші
  • Захворювання периферичних артерій
  • Порушення зору через діабет
  • Хронічні захворювання нирок (особливо у людей на діалізі)

Поширені проблеми зі стопами при діабеті

Цей список включає найпоширеніші деформації та проблеми стоп у людей з діабетом. 

  • Мозолі: скупчення шарів твердої шкіри, зазвичай на нижній частині стопи.
  • Стопа Шарко: пошкодження нервів у суглобах і м'яких тканинах стопи, яке може призвести до того, що стопа набуває дивної форми.
  • Натоптиші: скупчення шарів твердої шкіри на кістках пальців стопи або між пальцями.
  • Сухість шкіри: вона може потріскатися і дозволити мікробам потрапити всередину. Мікроби можуть спричинити інфекцію. Зволожуйте шкіру ніг, щоб запобігти її пересиханню. 
  • Грибкова інфекція нігтів на ногах: нігті на ногах з грибковою інфекцією можуть змінювати колір, ставати товстими або тонкими. Їх важко вилікувати. Зверніться за медичною допомогою, а не намагайтеся лікуватись безрецептурними засобами.
  • Молоткоподібні пальці ніг: молоткоподібний палець має тенденцію скручуватися під стопою через те, що сухожилля ослабленого м'яза стає коротшим. Часто молоткоподібну деформацію можна вилікувати без хірургічного втручання, але деяким людям потрібна операція, щоб випрямити палець на нозі.
  • Виразка стопи: вона може розвинутися через просту подряпину, рану або тріщину на шкірі і, якщо її швидко не лікувати, може стати інфікованою. 
  • Захворювання периферичних артерій (ЗПА): Периферичні артерії переносять кров від серця до ніг і рук. ЗПА виникає, коли накопичення бляшок на стінках кровоносних судин звужує артерії, зменшуючи кровотік у стопах і гомілках. Найчастіше діагноз ЗПА ставлять при появі болю при ходьбі, оніміння або поколювання в гомілках і стопах. Лікар повинен перевірити пульс на верхній частині стопи або позаду кісточки, щоб оцінити кровообіг. Можуть знадобитися додаткові аналізи та лікування для покращення кровообігу.

Як запобігти або відтермінувати проблеми зі стопами, пов'язані з діабетом?

Як і для запобігання (або відтермінування) більшості проблем, пов'язаних з діабетом, існують певні заходи, яких слід вживати щодня, як-от, щоденний догляд за ногами та підтримання оптимального рівня глюкози в кровіі. А також заходи, які слід вживати щороку або частіше, якщо це необхідно для виявлення проблем зі стопами. 

Щоденний догляд за ногами:

Належний контроль рівня глюкози в крові може допомогти знизити ризик виникнення проблем зі стопами. Порадьтеся з лікарем, щоб визначити ваш цільовий діапазон глікемії. Відмовтеся від паління, якщо ви курите! Паління може зменшити приплив крові до ніг.

⇒ Щодня/регулярно оглядайте стопи: перевірте проміжки між пальцями, а також поверхню стопи. Якщо ви не можете перевірити самостійно, попросіть про допомогу члена сім'ї або друга. Шукайте порізи, виразки, пухирі, мозолі, натоптиші, почервоніння або гарячі точки.

⇒ Щодня мийте ноги у теплій воді: переконайтеся, що вода не надто гаряча (безпечною є температура 32-35 градусів С). Не замочуйте ноги. Добре витріть ноги. Зволожуйте шкіру ніг (верхню і нижню частину стоп) лосьоном або кремом.

⇒ Не намагайтеся самостійно видалити натоптиші та мозолі: поговоріть зі своїм лікарем чи подологом про те, як боротися з натоптишами і мозолями, якщо вони викликають проблеми. Не намагайтеся самостійно вирізати їх за допомогою ножиць чи інших інструментів. Після купання може бути корисним використання пемзи для легкого розтирання шкіри в одному напрямку, щоб м'яко згладити натоптиші.

⇒ Правильно підстригайте нігті на ногах: підстригайте нігті на ногах рівно. Не обрізайте занадто близько або в куточках і намагайтеся не пошкодити шкіру. Якщо у вас знижена чутливість або ви не бачите чи не можете дотягнутися до нігтів, щоб їх підстригти, знайдіть когось, хто допоможе, або зверніться до спеціаліста (подолога), щоб він це зробив.

⇒ Купуйте якісне взуття: купуйте взуття, яке амортизує стопу, рівномірно розподіляє тиск, має широкий і квадратний носок. Переконайтеся, що вони виготовлені з легких, натуральних матеріалів. Найкраще підійдуть кросівки або спортивне взуття. Уникайте взуття зі штучних матеріалів, а також взуття з гострими носками. Купуючи нове взуття, приміряйте його в кінці дня. Розношуйте нове взуття повільно. Якщо у вас вже є проблема зі стопою, вам може знадобитися дуже широке або глибоке взуття. Якщо ця проблема спричинила деформацію, може знадобитися терапевтичне взуття, виготовлене на замовлення, щоб зняти тиск з певної ділянки стопи або стоп.

⇒ Обирайте правильні шкарпетки: купуйте шкарпетки без швів. Існують спеціальні шкарпетки, призначені для людей з діабетом, а також шкарпетки, які можуть контролювати температуру ваших ніг. 

⇒ Захищайте ноги від занадто гарячих або холодних температур: не ходіть босоніж по гарячому асфальту або піску (чи будь-який іншій гарячий поверхні). Використовуйте сонцезахисний крем для ніг, щоб уникнути сонячних опіків. Тримайте ноги подалі від обігрівачів та відкритого вогню. У холодну погоду носіть шкарпетки та черевики з підкладкою, щоб зігріти ноги.

⇒ Підтримуйте гарний кровообіг: Надавайте перевагу активному способу життя. Більше ходіть пішки. Навіть якщо у вас сидяча робота, регулярно вставайте і рухайтеся. Рухайте пальцями ніг під столом. Покрутіть щиколотками. 

⇒ Зверніться до свого лікаря або подолога, якщо рана на нозі не загоюється або погіршується — маленька проблема зі стопою може швидко перетворитися на велику проблему.

Щорічні заходи (або за потребою):

⇒ Поговоріть зі своїм лікарем про будь-які проблеми зі стопами в минулому, а також про поточні проблеми.

⇒ Перевіряйте стопи під час кожного візиту до лікаря.

⇒ Щонайменше раз на рік переконайтеся, що медичний працівник виконує наведені нижче дії, які вважаються комплексним оглядом стоп:

  • Розпитує і шукає ознаки та симптоми проблем зі стопами.   
  • Оглядає шкіру стоп і гомілок, а також форму стоп.
  • Запитує, чи здатні ви самостійно доглядати за стопами. Якщо ні, розробляє план, як це зробити. Це може включати направлення до спеціаліста з догляду за стопами (подолога, ортопеда). 
  • Вимірює температуру шкіри або за допомогою шпильки «проколює» шкіру на ногах, ступнях і руках, щоб оцінити функцію дрібних волокон.
  • Перевіряє пульсацію на верхній частині стопи або за кісточкою.

Якщо у вас виявлено ознаки нейропатії, пов'язаної з діабетом, або погіршення кровообігу в гомілках і стопах, скористайтеся наведеним вище списком, щоб підтримувати свої ноги здоровими.

***Джерело: The American Diabetes Association (ADA) «Standards of Medical Care in Diabetes».


Читайте також:

14 ознак, що сигналізують про серйозні проблеми зі стопами

Догляд за стопами при діабеті: Чого не можна робити?

Апаратний педикюр при діабеті: переваги та недоліки

 

Ми в Instagram та Telegram