Помпа дитині: нюанси використання девайса в різні періоди життя

Помпова інсулінотерапія — найсучасніший метод у лікуванні діабету. Використання пристрою допомагає поліпшити якість компенсації та значно спрощує життя пацієнту з ЦД1.

Вікових обмежень для встановлення помпи немає. Однак існують деякі нюанси використання девайса в різні періоди життя дитини. 

Помпа дитині: нюанси використання девайса в різні періоди життя - изображение

Автор статті — Вікторія Малашонок, дитячий ендокринолог.

«Я багато років працювала в лікарні «Охматдит», де і почали встановлювати перші помпи діткам із ЦД1. Так, останні 15 років, я займаюся помповою інсулінотерапією. На сьогоднішній день маю досвід встановлення та ведення понад 1000 інсулінових помп».

Помпа корисна (і навіть показана!) всім дітям і підліткам із цукровим діабетом 1 типу. Причому бажано з самого початку захворювання, поки не почалися ускладнення, поки ще немає ненависті до уколів, до обмеження в їжі та жорсткого розпорядку дня.

Інсулінова помпа — невеликий електронний пристрій, який імітує роботу підшлункової залози і 24 години на добу вводить ультракороткі аналоги інсуліну в підшкірно-жирову клітковину. 

Помпа дитині: нюанси використання девайса в різні періоди життя - 2 изображение

Коли встановлювати помпу дитині?

✔️Якщо дитина боїться ін'єкцій інсуліну і місяцями не може до них звикнути, завжди примхлива і нервова, і від цього весь час перебуває в поганій компенсації — їй помпа потрібна якнайшвидше, незалежно від віку. 

✔️Якщо дитина вже адаптувалася до інсулінових уколів і на шприц-ручках у неї оптимальна компенсація, то можна почекати до 3-4 років. Оскільки до цього віку дуже швидко змінюється потреба в інсуліні і важко підібрати постійні установки на помпі. У подальшому все одно починати думати про переведення на помпу. 

Важливо розуміти, що, якщо дитина захворіла в такому ранньому віці, то їй, як нікому іншому, потрібна ідеальна компенсація. Адже весь основний розвиток (фізичний і розумовий) у неї попереду. До того ж, зі стажем цукрового діабету зростає і ймовірність віддалених ускладнень, яких можна уникнути (або відтермінувати) за умови постійно оптимальної компенсації.

✔️Якщо дитина — дошкільник — важливо встановити помпу саме до школи, щоб вона встигла до неї звикнути. Щоб її однокласники одразу познайомилися і прийняли її з таким «модним» пристроєм. Щоб учителька або батьки пояснили діткам, що це таке, і відповіли одразу на всі їхні запитання. Це допоможе дитині надалі уникнути комплексів і сорому, пов'язаних із використанням діа-девайса.

✔️У підлітковому віці, зазвичай з 12 і до 18 років, проблема з подібними «комплексами» ускладнюється. Змінюються пріоритети, самоствердження в суспільстві стає важливішим за здоров'я. У цьому віці дитина часто сама вирішує, чи носити їй помпу. Саме тому важливо встановити помпу раніше, до 12-13 років, коли ще рішення приймають батьки, а оточення відіграє не таку важливу роль у житті дитини.

Навчитися користуватися помпою нескладно. Це доступно і дітям, і дорослим, і не займає багато часу.

Помпа не працює в автоматичному режимі! Ви маєте самостійно розраховувати кількість споживаних вуглеводів, вимірювати рівень глюкози крові та разом із лікарем задавати або змінювати налаштування помпи.

Крім бажання дитини (це має бути обов'язково!), необхідне навчання правильного підрахунку вуглеводів (у грамах або ХО) і 1-2 дні ведення докладного щоденника самоконтролю. 

Це допоможе лікарю, який лікує, отримати більше інформації про ваш діабет, і швидко і правильно підібрати для вас усі установки на помпі.

Через тиждень-два адаптації, у вашої дитини будуть стабільно нормальні цукри, завжди в цільових межах. 

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal      

 

#SaharOKSchool#WDD2022