Помилки, яких слід уникати при вимірюванні рівня цукру в крові

Уникайте наступних помилок при перевірці рівня цукру в крові глюкометром для отримання точних результатів.

Помилки, яких слід уникати при вимірюванні рівня цукру в крові - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


1. Ви не миєте руки перед тестуванням

На ваших пальцях можуть лишатися сліди від їжі чи соку тощо. Тоді глюкометр може показати хибно завищене значення ЦК. Завжди спочатку ретельно вимийте руки з милом і теплою водою. Не забудьте витерти руки насухо, оскільки це також може вплинути на результати тесту (вологість може «розбавити» ваш зразок крові або завадити хімічній реакції, завдяки якій виконується ваш тест).

2. Ви отримали недостатню краплю крові

Якщо прокол був недостатньо глибокий, зразка крові може бути замало, аби заповнити необхідну зону на тест-смужці. Це може призвести до спотворення результатів. Не додавайте більше крові до зразка. Спробуйте отримати хорошу краплю з першого разу.

3. Ви використовуєте кінчики пальців для взяття зразка

Кінчики пальців і подушечки, де знаходяться відбитки пальців — надчутливі. Укол збоку пальця менш болючий і теж працює. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує використовувати третій і четвертий (середній і безіменний) пальці для отримання найкращих результатів. Долоня також може бути підходящим місцем.

4. Ви ігноруєте дивні показники глюкометра

Візьміть з собою свій глюкометр на наступний візит до лікаря або коли вам потрібно здати аналізи в лабораторії. Коли у вас беруть кров, одночасно зробіть тест за допомогою вашого глюкометра. Коли прийдуть результати, порівняйте їх. Бажано, щоб ваші показники збігалися в межах 15% від лабораторних даних.

Помилки, яких слід уникати при вимірюванні рівня цукру в крові - 2 изображение

5. Ви використовуєте старі тест-смужки

На коробках з тест-смужками для визначення рівня глюкози або на самих тест-смужках, швидше за все, вказана дата закінчення терміну придатності. Зазвичай він закінчується через 3-6 місяців після покупки. Ось чому: фермент, що міститься у вашій тест-смужці, який реагує на рівень цукру в крові, з часом почне руйнуватися. Це призведе до спотворення результатів. Вологість або екстремальні температури прискорюють цей процес, тому правильне зберігання також є ключовим фактором.

6. Ви недостатньо часто перевіряєте рівень цукру в крові

Як часто потрібно перевіряти рівень цукру в крові? Принаймні так часто, як зазначено у вашому плані лікування. Такі речі, як зміна звичного способу життя, хвороба або прийом нових ліків, можуть означати, що вам доведеться перевіряти рівень цукру частіше, ніж зазвичай.

7. Ви не враховуєте висоту над рівнем моря

Деякі глюкометри не працюють належним чином на висоті понад 10 000 футів (>3048 м). Люди повідомляли, що їхні показники були вищими або нижчими, ніж мали б бути. Якщо ви подорожуєте у високогірну місцевість, проконсультуйтеся зі своїм лікарем, перш ніж вирушати в гори. 

8. Ви п'єте замало води

Якщо вашому організму не вистачає води, цукор у крові стає більш концентрованим. Це може вплинути на показники рівня глюкози. Підтримуйте водний баланс. Переконайтеся, що ви випили достатньо води, особливо якщо ви перебували на спеці, надмірно тренувалися або вживали кофеїн.

9. Ви неправильно закодували свій глюкометр

Більш старі версії глюкометрів можуть вимагати введення коду, який пов'язує електричний сигнал смужки з вашим рівнем глюкози в крові. Багато людей мають проблеми із цим кроком. Якщо ви відчуваєте, що необхідність вводити код може завадити вам провести тестування належним чином, подумайте про те, щоб придбати новіший прилад, який не потребує кодування.

10. Ви ділитеся своїм глюкометром з іншими

Ніхто не повинен користуватися вашим глюкометром (тим паче проколювачем!), окрім вас. Однак, якщо ви мусите поділитися своїм гаджетом з кимось іншим, дотримуйтесь інструкцій виробника щодо очищення та дезінфекції до і після використання.


Читайте також:

Що впливає на точність показань глюкометра?

10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові

Як робити ін'єкцію інсуліну: Покрокова інструкція

 

Ми в Instagram та Telegram