Підвищенний ацетон у дитини: симптоми, діагностика та лікування

Все, що потрібно знати про ацетон (ацетонемічний синдром/АС) у дитини: причини виникнення, симптоматика, лікування в домашніх умовах, дієта при АС, коли звертатися до лікаря?

Підвищенний ацетон у дитини: симптоми, діагностика та лікування - изображение

Що таке ацетонемічний cиндром (АС)?

Ацетон у дитини (ацетонемічний cиндром (АС), кетонемічний синдром, недіабетичний кетоацидоз, ацетонемічне блювання, синдром циклічного блювання) — це не хвороба, а сукупність симптомів, зумовлених підвищенням у крові кетонових тіл. 

Кетонові тіла (КТ) є таким же джерелом енергії, як і глюкоза, яка зберігається у печінці у вигляді глікогену і за необхідності використовуються для покриття енергетичних потреб організму. Якщо за певних причин запасів глікогену недостатньо, організм добуває енергію з жирів і білків, але при цьому утворюються токсичні кетонові тіла

Дитячий організм не має змоги переробляти і утилізувати КТ у великій кількості, тому вони накопичуються в крові, подразнюють слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, проникають в центральну нервову систему, де стимулюють блювотний центр. Саме ці ефекти викликають головні симптоми АС: нудота, епізоди блювання та абдомінальний больовий синдром.

Виводяться кетонові тіла через нирки і дихальну систему, що призводить до появи КТ в сечі (кетонурії) та характерного запаху ацетону з рота, що нагадує запах прілих яблук.

Різновиди ацетонемічного синдрому

Розрізняють первинний і вторинний АС.

Первинний АС

Трапляється у дітей з нервово-артритичною конституцією, в основі якої лежать порушення пуринового обміну. Провокуючими фактором у таких дітей є недотримання дієти (тривале голодування або надмірне вживання жирів).

Вторинний АС

Виникає на тлі соматичних, інфекційних, ендокринних захворювань, уражень і пухлин ЦНС, а найчастіше — при патологіях ШКТ, які супроводжуються ознаками інтоксикації, холестазу, токсичного ураження печінки, а також порушеннями мікрофлори кишечнику — декомпенсованого цукрового діабету (діабетичний кетонемічний криз). Вторинний АС може бути проявом гіперінсулінізму, інсулінової гіпоглікемії, тиреотоксикозу, вірусних та бактеріальних інфекцій, пухлин мозку, хвороби Іценка-Кушинга, лейкемії, гемолітичної анемії, тривалого голодування тощо. 

Досить поширеним явищем є розвиток вторинного АС у дітей на тлі тяжкого інфекційного процесу (вірусного чи бактеріального). 

Також у розвитку АС визначальна роль належить стресогенному фактору (нервово-психічне перевантаження, інфекція, кетогенна дієта), при якому змінюється тип енергозабезпечення (з переважно вуглеводного він переходить до жирового). 

Як проявляється ацетонемічний синдром?

Прояви АС:

  • нудота 
  • повторне тривале блювання 
  • відмова від їжі та пиття 
  • головний біль, біль у животі
  • лихоманка
  • поява специфічного запаху ацетону з рота із запахом прілих яблук

Через відмову від їжі і пиття у дитини поступово наростає зневоднення із такими ознаками: сухість слизових та шкіри, млявість, зниження маси тіла, очі дитини виглядають запалими, на щоках присутній яскравий рум'янець.

Діагностика АС

Незважаючи на досить красномовні симптоми, діагностувати ацетонемічний синдром дитині може тільки лікар, оскільки запах ацетону може вказувати на брак інсуліну (висока ймовірність цукрового діабету). Тому обов’язково потрібна консультація педіатра.

В домашніх умовах для того, щоб визначити наявність ацетону в сечі (головної ознаки АС), достатньо використати спеціальні тест-смужки, за допомогою яких також зручно контролювати лікування АС.

Лікування АС

Основний спосіб лікування АС — регідратація!

При перших ознаках кетоацидозу дитині дають кожні 15 хвилин солодке питво: чай, сік, узвар. Головне правило — давати пити часто, невеликими порціями та не забувати пропонувати пити дитині вночі. Для повноцінної регідратації оптимально комбінувати солодке пиття та спеціальні розчини для оральної гідратації, які продаються в аптеках.

Харчування при ацетонемічному синдромі у дитини

Щодо дієти при АС, слід надавати перевагу багатій на легкозасвоювані вуглеводи їжі, але бідній на тваринні жири, як-от: рідка манна каша, банани, молоко, кефір, овочеві пюре. 

Популярною до призначення є дієта BRAT (Bananas — банани, Rice — рис, Applesauce — пюре із печеного яблука, Toast — підсушений хліб) або BRATT (плюс Tea — чай), або BRATTY (плюс Yogurt — йогурт). Такий раціон призначають залежно від стану дитини та її віку. Режим харчування має бути дробним (часто, маленькими порціями) з поступовим розширенням раціону.

Коли звертатися до лікаря?

Якщо не вдається відпоїти дитину в домашніх умовах, стан дитини не покращується, у дитини сухі губи, вона млява та має сечовипускання рідше, ніж 1 раз на 4 години, необхідно терміново  звернутись до лікаря, який обере подальшу тактику лікування – амбулаторний режим чи вже стаціонарний.


Читайте також:

Симптоми підвищенного рівня цукру в крові

Що буде з організмом, якщо відмовитися від вуглеводів?

Діабетичний кетоацидоз: Як попередити?
 

Ми в Instagram та Telegram