Перевірка дози нічного базального інсуліну

Як перевірити, чи підібрано дозу базального інсуліну вночі та які умови при цьому необхідно виконати.

Перевірка дози нічного базального інсуліну - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Умови перевірки: 

1. Вечеряємо перед перевіркою цукру вночі вчасно, орієнтовно о 19.00. Для чого? Щоб інсулін, який вводився на вечерю (ультракороткий/короткий) завершив свою роботу, або був на завершенні своєї дії. Багато хто використовує ультракороткі інсуліни, відповідно вони завершать свою дію о 23.00-24.00. Також для того, щоб їжа засвоїлася організмом і не впливала на рівень глікемії.

2. На вечерю з'їсти повільні вуглеводи, які можна чітко і вірно порахувати! Вживати вуглеводи з низьким і середнім глікемічним індексом (ГІ). Виключити вуглеводи з високим ГІ. Не їсти на вечерю білково-жирну їжу. Чому? Що жирніший білок, то довше він перетравлюватиметься і засвоюватиметься організмом. Білок починає засвоюватися після їжі через 2-2.5 години, а якщо в ньому багато жиру, то й через 4-5-6 годин! Відповідно ця їжа вплине на рівень глікемії вночі!

3. Не вживати алкоголь увечері.

4. Не займатися спортом ввечері, бо є ризик відстроченої гіпоглікемії вночі після інтенсивного тренування. Фізична активність підвищує чутливість до інсуліну після тренування.

5. Не перевіряти нічний базаль на тлі ГРВІ, температури, ПМС у жінок, тому що ці фактори ведуть до гіперглікемії, зниження чутливості до інсуліну, тим самим до підвищення необхідності інсуліну.

6. Не перевіряти нічні цукри, якщо в другій половині дня, ввечері була гіпоглікемія. Чому? Після гіпоглікемії виникає постгіпоглікемічна гіперглікемія. Також виникає відстрочений ефект контрінсулярних гормонів.

Коли перевіряти цукор і як оцінювати?

1. Вимірюємо цукор крові о 0.00, 3.00, 6.00 та під час ранкового підйому, наприклад, 8.00. Рівень глікемії перевіряємо глюкометром, а не CGM для точності даних.

2. Оцінюємо тенденцію до зміни цукру крові в певні години. Підібраною вважається доза базального інсуліну, коли рівень глікемії о 0.00 та під час підйому відрізняється ±2.0 ммоль/л, не було гіпоглікемії та не було потреби у введенні корекційного болюсу на гіперглікемію.

3. Якщо вночі виникла гіпоглікемія або гіперглікемія вище цільових значень, перевірку завершити.

Ще один фактор, про який часто забувають: Не приймати гарячий душ, ванну після введення базального інсуліну, оскільки це підвищить швидкість його засвоєння.


Читайте також:

Особливості нічного моніторингу

Сон з інсуліновою помпою

Інсулін тривалої дії: що потрібно знати

 

Ми в Instagram та Telegram