Переплутав, пропустив, забув: що робити з плутанинами ін'єкцій інсуліну?

Виконуючи щодня одну й ту саму процедуру, рано чи пізно, звикаєш до цього і починаєш робити все «на автоматі», не звертаєш уваги на сам процес. 
Найчастіше це і стає причиною плутанини та пропусків ін'єкцій інсуліну у людей із діабетом. 

Ти просто береш у руку шприц-ручку, відволікаєшся на хвилинку і потім уже не пам'ятаєш — використав її чи ні? Але навіть якщо ви пропустили укол, або переплутали довгий і короткий інсулін, не хвилюйтеся! Для кожного випадку є безпечне рішення.

Переплутав, пропустив, забув: що робити з плутанинами ін'єкцій інсуліну? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Якщо ви пропустили довгий інсулін

Ваші дії в цій ситуації залежать від кількості ін'єкцій, які ви отримуєте протягом доби:

  • Якщо ви вводите довгий інсулін (він же подовжений або інсулін тривалої дії) двічі на день, то пропущення однієї дози потребує корекції гіперглікемії в найближчі 12 годин коротким інсуліном. Дієвим також може бути просте збільшення фізичних навантажень (щоб відбувалася природна утилізація глюкози). Головне — за жодних обставин не пропустити наступну ін'єкцію!
  • Якщо ж ви використовуєте довгий інсулін 1 раз на добу (його дія триває 24 години), можна ввести половину необхідної дози через 12 годин після пропущеної ін'єкції. А вже наступну дозу виконуйте в повному обсязі в належний час.

Якщо ви пропустили короткий інсулін

У разі пропуску короткого (болюсного) інсуліну на їжу його можна вколоти одразу після прийому їжі. Якщо ж ви згадали занадто пізно, то постарайтеся збільшити фізичні навантаження і стежте за рівнем глюкози крові. У разі гіперглікемії понад 13 ммоль/л рекомендується ввести 1-2 ОД короткого інсуліну, щоб нормалізувати цукор до наступного прийому їжі.

Якщо ви вкололи довгий інсулін замість короткого

Переплутали і замість короткого інсуліну вкололи довгий? Важливо пам'ятати, що його дії не вистачить, щоб впоратися з підвищенням цукру після їжі. Тому все-таки підколіть болюсний, а далі стежте за змінами цукру крові приблизно кожні 2 години. Оскільки нашарування двох інсулінів (з урахуванням правильного введення) може спровокувати гіпоглікемію. Тримайте при собі швидкі вуглеводи або спеціальні засоби для купірування гіпо.

Якщо ви вкололи короткий інсулін замість довгого

Якщо ви вкололи замість довгого короткий інсулін, необхідно також вколоти і довгий. Дія довгого почнеться пізніше. А на введений короткий з'їжте необхідну кількість вуглеводів. І пам'ятайте про піки дії, що відповідають використовуваному інсуліну. Наприклад, ультракороткий може мати пік через 30 хвилин, а короткий — через 2 години.

Переплутали дозу або вкололи 2 рази поспіль

Якщо ви випадково вкололи більшу кількість препарату або зробили ін'єкцію двічі поспіль, необхідно збільшити надходження глюкози — з'їсти нежирну їжу, багату на вуглеводи. Можливе також використання глюкагону (підвищує рівень цукру в крові).

Чого не можна робити?

Ніколи не подвоюйте дозу інсуліну після пропуску, оскільки це здебільшого призводить до гіпоглікемії. 

Не залишайте без уваги такі випадки. Кожен збій в інсулінотерапії вимагає ретельного моніторингу рівня цукру доти, доки ви не переконаєтеся, що він стабільний у межах норми.

Як запобігти пропускам і плутанині в ін'єкціях?

Щоб уникнути подібних ситуацій, виберіть для себе відповідний спосіб контролю. Ось що ми пропонуємо використовувати з цією метою:

Записні книжки

Найчастіше використовують або розграфлені вручну прості блокноти, або готові бланки для заповнення. Так можна візуалізувати всю динаміку змін цукру в крові та введення інсуліну. Такий спосіб зручний для того, хто має достатньо часу на писанину і місця в сумці, щоб носити блокнот із собою.

Нагадування в телефоні

Більш зручний і «компактни» спосіб для тих, хто не любить возитися з папірцями. Головне — не забути про укол після вимкнення сигналу, як це зазвичай буває з будильниками.

Діабет-додатки для гаджетів

Існує велика кількість додатків, розроблених спеціально для людей із ЦД. Переважно вони (додатки) мають доволі широкий функціонал, що дає змогу ефективно контролювати глікемію. Зручність цього способу полягає в тому, що в одному додатку можна вести і щоденник харчування, і підрахунок інсуліну. 

Прості медичні застосунки

Мова про програми, які нагадують про важливі дії/справи. У вільному доступі є додатки, які допомагають вчасно виконувати всі ін'єкції, вести облік введених доз, ставити нагадування про те, коли потрібно поповнити запас інсуліну, запланувати візит до лікаря тощо. Такий спосіб самоорганізації також корисний тим, хто крім діабетичних препаратів приймає й інші ліки або вітаміни.
 
Маркування шприц-ручок

Якщо ви використовуєте шприц-ручки для введення різних за тривалістю інсулінів, потурбуйтеся про те, щоб вони помітно відрізнялися одна від одної. Це можна зробити за допомогою наліпки на корпусі або просто вибору ручок різних кольорів.

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal      

 

#SaharOKSchool#WDD2022