Овочі при діабеті: РЕДИС

Редис — багатий на поживні речовини коренеплід, що належить до родини хрестоцвітих (гірчичних), з пікантним, перцевим, трохи солодкуватим смаком.

Дізнаємося про корисні властивості цього овоча, зокрема для людей з цукровим діабетом, та цікаві ідеї, як додати його до свого раціону.

Овочі при діабеті: РЕДИС - изображение

Редис має невелику округлу форму, довжиною близько 2-3 см. Буває різних кольорів: чорний, фіолетовий, білий і жовтий, хоча найпоширеніший сорт — червоний. Всередині редис, зазвичай, білий.

Ззовні він гладенький, всередині — має тверду, хрустку текстуру.


Харчова та поживна цінність:

100 г сирого редису містить:

  • Калорії: 16
  • Білок: 0,7 г
  • Жир: 0 г
  • Вуглеводи 3,4 г
  • Клітковина: 1,6 г

100 г свіжого редису містить 16% від добової норми (ДН) вітаміну С — потужного антиоксиданту, який підтримує імунну систему, а також калій, кальцій, фосфор та фолати (необхідні для нормальної роботи нервової системи, для синтезу ДНК тощо).

Крім того редис багатий на глюкозинолати — сполуки, що мають протиракові властивості, корисні для здоров'я серця, сприяють втраті ваги та знімають запалення.

Глікемічний індекс свіжого редису (ГІ) = 15 (низький). Це означає, що його вживання не викличе різких коливань рівня цукру в крові, що дуже важливо при діабеті.

Редис — низькокалорійний, що робить його корисним для тих, хто слідкує за своєю фігурою.

На поживний склад редису може сильно впливати сорт, обробка, час збору врожаю, середовище вирощування та умови приготування.

Овочі при діабеті: РЕДИС - 2 изображение

Корисні властивості редису

Редис багатий на антиоксиданти, а саме флавоноїди, антоціани, каротиноїди та вітамін С. Ці сполуки захищають клітини від шкідливого впливу окислювального стресу, який може призвести до хронічних захворювань, таких як хвороби серця, рак та інші.

Насправді, редис відомий своїми потенційними протираковими властивостями — не тільки завдяки вмісту антиоксидантів, але й тому, що, як і інші хрестоцвіті, він також багатий на глюкозинолати та їхні похідні, ізотіоціанати — які можуть допомагати боротися з раковими клітинами, пригнічуючи їх ріст, зменшуючи їх розмір та індукуючи їх загибель (Джерело1, 2, 3).

Крім того, дослідження в пробірках і на тваринах свідчать про те, що редис може мати антидіабетичні ефекти.

Вживання редису, як частина здорової дієти, може допомогти знизити рівень цукру в крові, зменшуючи всмоктування глюкози в кишечнику, посилюючи вироблення інсуліну та покращуючи чутливість до інсуліну (Джерело 1, 2).

УВАГА! Вживання редису може викликати побічні реакції у людей з алергією на гірчицю.

Овочі при діабеті: РЕДИС - 3 изображение

Як додати редис до свого раціону?

Редис зазвичай їдять сирим, але він також може стати чудовим доповненням до салату.

Ось кілька простих ідей салатів, які допоможуть вам додати редис у свій раціон:

  • Наріжте редис та зелені яблука часточками і змішайте з подрібненою селерою, лимонним соком, оливковою олією та медом.
  • Змішайте тонко нарізаний редис, огірки та червону цибулю з кропом, лимонним соком, сіллю та перцем.
  • Висипте в миску солодку кукурудзу, тонко нарізаний редис та подрібнену кінзу, змішати з лимонним соком, кмином, сіллю та перцем.
  • Змішайте тонко нарізаний редис з нарізаним кубиками болгарським перцем і зеленим виноградом, цибулею, яблучним оцтом, оливковою олією, сіллю і перцем.
  • Ви також можете приготувати маринований редис.

Читайте також:

Найкращі та найгірші продукти при діабеті

Як скласти план харчування при діабеті?

Корисний рецепт: Салат із буряком та запеченою індичкою

 

Ми в Instagram та Telegram