Особливості нічного моніторингу

Контроль рівня цукру в крові вночі може виявитися більш складним завданням, ніж вдень, просто тому, що ми спимо!

У цій статті ми розглянемо особливості нічного моніторингу, а також поради щодо стабілізації рівня цукру в крові перед сном.

Особливості нічного моніторингу - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Особливості нічного моніторингу

Перевіряйте рівень цукру в крові перед сном і коли ви прокидаєтеся

Хороший контроль рівня цукру в крові протягом ночі починається з хорошого рівня цукру в крові перед сном. 

Цільові діапазони рівня цукру в крові для кожного індивідуальні, і можуть дещо відрізнятися від людини до людини. Зазвичай рекомендується дотримуватися наступних показників глікемії перед сном: не нижче 5.5 ммоль/л, але й не вище 10 ммоль/л.

  • Якщо ваш рівень цукру в крові перед сном нижче 5.5 ммоль/л, вам потрібно буде перекусити, щоб стабілізувати його. 
  • Будь-який рівень цукру в крові понад 10 ммоль/л перед сном потребує коррекції за допомогою болюсу.

Разом з лікарем з'ясуйте, яким має бути ваш ідеальний рівень цукру в крові перед сном.

ВАЖЛИВО: Для людей, які не відчувають симптомів гіпоглікемії, цільовий діапазон може бути дещо вищим, щоб уникнути небезпечного низького рівня цукру в крові. 

Продовжуйте регулярно перевіряти рівень глюкози в крові в нічний час

Навіть після того, як ви правильно скоригуєте рівень глікемії, продовжуйте моніторити його у вечірній час і, час від часу — в середині ночі. У деяких людей під час сну бувають епізоди гіперглікемії. Одним із симптомів цього є ніктурія (виділення більшої частини добової кількості сечі вночі). У інших, навпаки, може розвинутися гіпоглікемія (про це трохи далі). 

Безперервний моніторинг глюкози (CGM) — це сучасна технологія, яка допоможе вам відслідковувати рівень цукру в крові в режимі реального часу 24/7. Більшість сучасних моделей мають функцію сповіщень про занадто високий/низький рівень цукру в крові.

Дізнайтеся, що викликає зниження рівня глюкози в крові 

Хоча високий рівень цукру в крові на ніч дратує і може викликати погане самопочуття (а в довгостроковій перспективі навіть сприяти розвитку ускладнень діабету), саме низький рівень цукру в крові на ніч є вкрай небезпечним і його потрібно уникати, наскільки це можливо!

Причини низького рівня цукру в крові можуть бути такими:

  • прийом високої дози гіпоглікемічних препаратів;
  • пропуск прийому їжі;
  • більш інтенсивні або тривалі заняття спортом;
  • тощо.

Не пропустіть симптоми нічної гіпоглікемії!

До них належать такі ознаки:

  • підвищена пітливість під час сну (коли ви прокидаєтеся посеред ночі);
  • наявність у вас головного болю, коли ви прокидаєтеся серед ночі;
  • тремор, прискорене серцебиття, занепокоєння і судоми.

Нічна гіпоглікемія: Як уникнути низького рівня цукру вночі?

Думайте про те, що ви вживаєте в їжу 

Враховуйте це, коли розраховуєте дозу інсуліну, особливо перед сном. Не забувайте, який тип інсуліну ви ввели. Навіть швидкодіючий інсулін може залишатися в системі кровообігу до чотирьох годин. Не перекушуйте на ніч (якщо рівень цукру не нижче 5.5 ммоль/л). Якщо ви це робите, коригуйте дозу гіпоглікемічних засобів. Пам'ятайте, що алкоголь може пригнічувати продукцію глюкози в печінці, тому додатково перекусіть (не використовуючи інсулін) перед сном після вживання алкоголю.

Поради щодо стабілізації рівня цукру в крові перед сном 

Як запобігти низькому рівню цукру в крові на ніч:

  • Перекусіть перед сном їжею, яка містить жири і білки, щоб сповільнити перетравлення вуглеводів і стабілізувати рівень глюкози.
  • Уникайте фізичних навантажень ввечері.
  • Обмежте вживання алкоголю загалом, а особливо перед сном, оскільки це може призвести до різкого падіння рівня цукру в крові.
  • Зменшіть дозу базального інсуліну на ніч, якщо ви використовуєте інсулінову помпу; або робіть ін'єкцію інсуліну пролонгованої дії вранці, щоб вона не була такою сильною протягом ночі (або розділіть її на ранок і вечір). Порадьтеся з лікарем, перш ніж змінювати дозу інсуліну або час введення. 
  • Якщо ви користуєтеся CGM, встановіть сигнал тривоги трохи вище того рівня, який ви вважаєте низьким рівнем цукру в крові, щоб мати час прокинутися та підготуватися до можливої гіпоглікемії.

Як запобігти підвищенню рівня цукру в крові на ніч:

  • Уникайте їжі з високим вмістом вуглеводів.
  • Вечеряйте раніше і не перекушуйте (без необхідності) за 1-2 години до сну.
  • Прогуляйтеся 10-20 хвилин після вечері, щоб запобігти постпрандіальним стрибкам глюкози.
  • Збільшіть дозу базального інсуліну на ніч; або розділіть дозу інсуліну тривалої дії, приймаючи половину вранці, а половину перед сном, щоб мати додатковий інсулін для боротьби з нічними підйомами рівня цукру. Порадьтеся з лікарем, перш ніж змінювати дозу інсуліну або час введення.
  • За можливості, придбайте CGM і встановіть сповіщення, щоб ви були попереджені, коли рівень цукру в крові підскочить уві сні, і могли вжити необхідних заходів.

Читайте також:

Сон з інсуліновою помпою

Як діабет впливає на сон і що з цим робити?

Високий рівень цукру вранці: чому виникає і що з цим робити?
 

Ми в Instagram та Telegram