Нові рекомендації з управління діабетом: ADA 2023

Американська діабетична асоціація (ADA) оприлюднила нові рекомендації щодо лікування пацієнтів з цукровим діабетом.

Акцент на втраті ваги, сні та використанні безперервного моніторингу глюкози (CGM).

Нові рекомендації з управління діабетом: ADA 2023 - изображение

Цього тижня Американська діабетична асоціація (ADA) опублікувала рекомендації, в яких викладено нові стандарти лікування цукрового діабету.

Цьогорічні зміни включають більш суворі рекомендації щодо ліків, нових технологій, контролю ваги та способу життя пацієнтів з ЦД.


Підвищена увага до контролю ваги 

У цьогорічних рекомендаціях значна увага приділяється важливості контролю ваги та підкреслюється, що зниження ваги може призвести до ремісії діабету (мова про діабет 2 типу) та довгострокового поліпшення стану серцево-судинної системи.

Ожиріння є фактором ризику розвитку діабету, зокрема 2 типу, і може сприяти виникненню таких ускладнень, як високий кров'яний тиск, високий рівень холестерину та високий рівень глюкози.

Нещодавні досягнення в області ліків від діабету (ліки від ожиріння) дозволяють людям з діабетом досягти більшої втрати ваги, і, в свою чергу, кращого контролю діабету, ніж будь-коли раніше.

Висвітлення нових технологій

У нових настановах основна увага приділяється використанню нових технологій, які здатні допомогти покращити лікування діабету — таких як телемедицина і цифрова медицина.

Крім того, були включені нові докази на користь використання безперервного моніторінгу глюкози (CGM) з метою покращення доступу до використання CGM.

Модифікація складових способу життя, таких як сон та фізичне навантаження

У рекомендаціях пропонується, щоб пацієнти з діабетом проходили скринінг здоров'я сну і були направлені до фахівця, якщо вони відчувають регулярні проблеми зі сном.

«Сон часто недооцінюється як фактор, що сприяє підвищенню рівня цукру в крові та збільшенню ваги. Неліковані порушення сну, такі як апное уві сні, можуть сприяти підвищенню артеріального тиску та підвищенню рівня цукру в крові».

Здорова дієта, регулярна фізична активність, належна гігієна сну, психологічне благополуччя, відмова від тютюнопаління мають важливе значення для лікування діабету, згідно з рекомендаціями.


Джерело: diabetesjournals.org

Читайте також:

Головні діабет-відкриття та розробки 2022

Інструкція із заміни препаратів інсуліну у надзвичайних ситуаціях: РЕКОМЕНДАЦІЇ ADA

Підбір базальної та болюсної дози інсуліну

 

Ми в Instagram та Telegram