Нове дослідження може допомогти спрогнозувати ризик виникнення ЦД2

Вчені Единбурзького університету (University of Edinburgh) виявили, що аналіз змін ДНК у зразку крові може допомогти спрогнозувати ризик розвитку діабету 2 типу протягом десятиліття.

Нове дослідження може допомогти спрогнозувати ризик виникнення ЦД2 - изображение

Діабет 2 типу виникає, коли підшлункова залоза людини не може виробляти достатню кількість інсуліну або інсулін не функціонує належним чином. Це може призвести до високого рівня цукру в крові і, зрештую, до виникнення серйозних ускладнень, зокрема захворювань серця, інфаркту/інсульту, пошкодження нервів, проблем зі стопами тощо.


Враховуючи ризики виникнення таких захворювань, відтермінування початку діабету є дуже важливим.

Дослідження, нещодавно опубліковане в журналі Nature Aging, може допомогти заздалегідь спрогнозувати ризик розвитку діабету 2 типу, щоби вчасно вжити необхідних профілактичних заходів та відтермінувати появу важких ускладнень ЦД.

Сучасні інструменти прогнозування ризику розвитку діабету 2 типу складаються з інформації, що включає:

  • вік
  • стать
  • індекс маси тіла
  • спосіб життя
  • сімейну історію захворювання

Дослідники виявили, що вимірювання певних змін ДНК у зразку крові, разом з іншими факторами ризику, дає більш точне передбачення ймовірності розвитку захворювання за роки до появи симптомів.

Зміни ДНК, які також називають метилюванням ДНК, відображають хімічний процес в організмі, під час якого до ДНК додається невелика молекула, що називається метильною групою. Додавання або видалення метильних груп може впливати на те, як молекули діють в організмі, а патерни метилування можуть допомогти відстежувати процеси старіння і розвиток захворювань.

«Подібні підходи можуть бути застосовані й для інших поширених захворювань, щоб створити широкі предиктори здоров'я на основі одного зразка крові або слини», —
сказав головний дослідник Единбурзького університету Ріккардо Маріоні (Riccardo Marioni).

 

***Джерело: labpulse.com


Читайте також:

Новий метод лікування діабету 1 типу отримав дозвіл FDA на початок клінічних випробувань

Дослідники виявили молекулу, що імітує інсулін

FDA схвалило препарат для затримки розвитку цукрового діабету 1 типу

 

Ми в Instagram та Telegram