Ускладнення діабету: чому виникають та як їм запобігти?

Різкі коливання рівня цукру в крові та гіперглікемія протягом тривалого проміжку часу ведуть до ураження судинної системи та появи сер'озних ускладнень ЦД. Але ви можете вжити заходів, щоб запобігти або відстрочити більшість з цих «побічних ефектів» діабету.

Ускладнення діабету: чому виникають та як їм запобігти? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що викликає ускладнення, пов'язані з цукровим діабетом?

Різкі коливання рівня цукру в крові та гіперглікемія протягом тривалого часу може серйозно пошкодити кровоносні судини. Якщо кровоносні судини не працюють належним чином, кров не може потрапляти до потрібних частин тіла. Це означає, що ваші нерви також не будуть працювати належним чином, і ви втратите чутливість у певних частинах тіла. Якщо ви пошкодили кровоносні судини та нерви в одній частині тіла, у вас, швидше за все, виникнуть подібні проблеми в інших частинах тіла. Так, наприклад, якщо у вас пошкоджені кровоносні судини на ногах, це може призвести до пошкодження інших частин тіла, таких як нирки та серце.  

Рівень HbA1c і розвиток ускладнень ЦД

Чим вищий рівень HbA1c, тим вищий ризик розвитку ускладнень. 

HbA1c — це глікований гемоглобін. Він утворюється, коли глюкоза, яку ми називаємо цукром, «прилипає» до клітин крові і накопичується в крові. Його вимірюють за допомогою аналізу крові, який показує середній рівень цукру в крові за останні три місяці. Високий рівень HbA1c означає, що у вас занадто багато цукру в крові.

Навіть незначне підвищення HbA1c збільшує ризик розвитку діабету. 

Але справа не лише в рівні цукру в крові. Високий кров'яний тиск, куріння та велика кількість жиру в крові (холестерину) можуть пошкоджувати кровоносні судини і піддавати вас ще більшому ризику.

Головні ускладнення ЦД

Виділяють гострі та хронічні ускладнення цукрового діабету.

Гострі ускладнення ЦД:

Гіпоглікемія — коли рівень цукру в крові занадто низький
Гіперглікемія — коли рівень цукру в крові занадто високий
Діабетичний кетоацидоз (ДКА) — небезпечний для життя стан, коли нестача інсуліну та високий рівень цукру в крові призводить до накопичення токсичних речовин — кетонів.

Хронічні ускладнення ЦД:

Проблеми з очима (діабетична ретинопатія)
У деяких людей з діабетом розвивається захворювання очей, яке називається діабетична ретинопатія, що може вплинути на зір. Якщо ретинопатія виявлена — зазвичай під час скринінгового обстеження очей — її можна вилікувати та запобігти втраті зору.

Проблеми зі стопами (діабетична стопа)
Проблеми зі стопами при діабеті є серйозними і можуть призвести до ампутації, якщо їх не лікувати. Пошкодження нервів може вплинути на відчуття в ногах, а підвищений рівень цукру в крові може порушити кровообіг, через що виразки та порізи на ногах загоюються повільніше. Ось чому важливо повідомити свого лікаря, якщо ви помітили будь-які зміни у зовнішньому вигляді або самопочутті ваших ніг.  

Серцево-судинні захворювання (ССЗ)
При діабеті високий рівень цукру в крові протягом певного періоду часу може пошкоджувати кровоносні судини. Іноді це може призвести до серцевих нападів та інсультів. 

Проблеми з нирками (діабетична нефропатія)
Діабет може спричинити пошкодження нирок, що ускладнює виведення зайвої рідини та відходів з організму. Це викликано високим рівнем цукру в крові та високим кров'яним тиском. Це відоме як діабетична нефропатія або хвороба нирок.

Пошкодження нервів (діабетична нейропатія)
У деяких людей з діабетом може розвинутися пошкодження нервів, спричинене ускладненнями високого рівня цукру в крові. Це може ускладнити передачу нервовими закінченнями «повідомлень» між мозком і кожною частиною нашого тіла, що може вплинути на зір, слух, чутливість кінцівок, рухливість тощо. 

Захворювання ясен та інші проблеми з ротовою порожниною
Занадто багато цукру в крові може призвести до збільшення цукру в слині. Це призводить до появи бактерій, які виробляють кислоту, що атакує зубну емаль і пошкоджує ясна. Кровоносні судини в яснах також можуть бути пошкоджені, що робить ясна більш схильними до інфікування.

Сексуальні проблеми у жінок
Пошкодження кровоносних судин і нервів може обмежити кількість крові, що притікає до ваших статевих органів, тому ви можете втратити деякі відчуття. Якщо у вас високий рівень цукру в крові, ви також більш схильні до молочниці або інфекції сечовивідних шляхів. 

Сексуальні проблеми у чоловіків
Кількість крові, що притікає до статевих органів, може бути обмежена, що може спричинити труднощі зі збудженням. Це може призвести до еректильної дисфункції.

Схильнисть до інфекції
Діабет підвищує ризик розвитку інфекцій та ускладнень, пов'язаних із ними. Це захворювання ясен, запальні захворювання дихальних шляхів, грип, пневмонія, інфекції сечовивідної системи, грибкові та інші захворювання. Для профілактики таких станів слід вчасно проводити вакцинацію.

Проблеми зі шкірою 
Шкірні ускладнення, такі як бактеріальні та вірусні інфекції, часто є першими симптомами діабету. Діабет також може викликати специфічні шкірні захворювання, такі як діабетична дермопатія, діабетичні пухирі та некробіоз.

Як запобігти або відстрочити ускладнення?

Вони не є неминучими. Контроль рівня цукру в крові, артеріального тиску та холестерину значно знизить ризик розвитку ускладнень. Це означає, що ви повинні регулярно проходити профілактичні огляди та добре контролювати свій діабет.

Тримайте цукор в межах цільових показників 
Утримання рівня цукру в крові та HbA1c в межах цільового діапазону, встановленого вашим ендокринологом, є дуже важливим для зниження ризику ускладнень. Якщо рівень цукру в крові підвищується, поговоріть зі своїм лікарем. Можливо, потрібно скоригувати план лікування.

Відмовтеся від паління 
Якщо ви палите, то відмова від куріння є ключовим фактором зменшення ймовірності ускладнень!

Харчуйтеся більш здоровою їжею 
Вибір здорової їжі може допомогти вам схуднути, знизити рівень HbA1c, контролювати кров'яний тиск і зменшити вміст жирів у крові, таких як холестерин. Зверніться до дієтолога, якщо вам потрібна додаткова допомога щодо здорового харчування. 

Будьте фізично активним
Регулярні фізичні навантаження допомагають зменшити ймовірність виникнення ускладнень, покращити кровообіг, нормалізувати обмін речовин і кров'яний тиск, а також підвищити знижену чутливість до інсуліну.

Регулярно проходьте профілактичні огляди 
Кожна людина з діабетом повинна щороку (або частіше!) проходити низку тестів і перевірок, щоб контролювати стан свого здоров'я та рівень компенсації діабету. Проходження цих обстежень є дуже важливим при діабеті. Адже вони можуть допомогти дізнатися про початок розвитку будь-якого ускладнення ЦД та вчасно розпочати лікування. 

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal        

 

#SaharOKSchool#WDD2022