Нещодавно діагностований діабет 1 типу: Що потрібно знати?

Отже, вам або вашій близькій людині щойно поставили діагноз «діабет першого типу»? Ви раптово зіткнулися з необхідністю все життя робити ін'єкції, тому що імунна система знищила здатність організму виробляти інсулін?

Це може здатися кінцем світу, ми розуміємо. Але це не так. Це просто кінець одного способу життя і початок нового, який (щойно ви пристосуєтеся до нього і дізнаєтеся, що робити) може бути здоровим, щасливим і довгим.

Щоби ви могли почати, ми склали «інструкцію» з діабету 1 типу.

***Longread

Нещодавно діагностований діабет 1 типу: Що потрібно знати? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що означає діабет 1 типу?

Це не медичний текст, але є кілька пов'язаних з наукою речей, які потрібно розуміти про те, як працює людський організм, щоб зрозуміти діабет 1 типу.

По-перше, всі клітини — від нервової клітини у вашому мозку до волосинки на великому пальці ноги — працюють на цукрі. Це те, що клітини «їдять» для отримання енергії, щоб вони могли виконувати роботу, для якої вони призначені.

Травна система організму перетворює їжу та напої на цукор і доставляє цукор, який називається глюкозою, до всіх частин тіла за допомогою кровотоку. Цей процес регулюється гормоном інсуліном, який виробляється підшлунковою залозою.

При діабеті 1 типу імунна система атакує і вбиває клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін. Тому, щоб вижити, інсулін доводиться «штучно» вводити в організм якимось чином.

Якщо вам щойно поставили діагноз, процес аутоімунної атаки може бути не зовсім завершеним. Це називається «медовий місяць», коли у вас є залишковий інсулін на борту. Але протягом декількох місяців ваш організм не зможе виробляти ні краплі інсуліну, і без ін'єкцій інсуліну рівень глюкози в крові підніметься до летального рівня.

Звучить страшніше, ніж є насправді.

Вітаємо у клубі! Тепер ви на «ручній підшлунковій залозі»

Подібно до того, як дихання відбувається автоматично, в організмі більшості людей належний рівень глюкози підтримується автоматично, коли підшлункова залоза виділяє необхідний інсулін. Але у випадку з 1 типом цей процес повністю порушується. Це не повна катастрофа. Уявіть собі, що у вас є автомобіль, у якого зламався круїз-контроль. Ви все ще можете керувати автомобілем, просто потрібно трохи більше зусиль.

Без круїз-контролю вам потрібно дивитися на спідометр, коли ви їдете по шосе, щоб переконатися, що ви не їдете занадто швидко або занадто повільно. При ЦД 1 типу потрібно перевіряти рівень цукру в крові, щоб переконатися, що він не є ні занадто високим, ні занадто низьким. Рівень цукру в крові перевіряється за допомогою  глюкометра та безперервного моніторінгу глюкози (CGM).

Якщо дотримуватися нашої автомобільної аналогії, то зараз потрібно використовувати ногу, щоб контролювати частоту обертання двигуна. При діабеті двигуном є інсулін. Інсулін можна приймати за допомогою:

  • шприца (на відміну від багатьох щеплень, голки тут тоненькі і уколи безболісні),
  • шприц-ручки
  • напівавтоматичної системи доставки, яка називається інсулінова помпа

Ми поговоримо про переваги та недоліки цих різних варіантів трохи пізніше, а поки що просто знайте, що хоча вам доведеться постійно контролювати рівень цукру в крові та приймати інсулін за потребою, принаймні, ви перебуваєте за кермом.

Як дізнатися, коли потрібно приймати інсулін?

Інсулін використовується для того, щоб утримувати рівень цукру в крові від занадто високого підвищення. Тому ви повинні приймати його, якщо ваш рівень цукру перевищує здоровий цільовий рівень, або перед тим, як робити що-небудь, що може призвести до його підвищення.

Що спричиняє підвищення рівня цукру в крові?

Їжа, якщо ви їсте, не прийнявши інсулін до першого шматочка. Так само, як і будь-який напій з цукром, наприклад, сік, молоко, багато енергетичних напоїв і будь-який вид звичайної газованої води. Ймовірно, найкраще, що ви можете зробити, щоб полегшити своє життя при діабеті 1 типу — це уникати солодких напоїв, як чуми. Крім цього, не потрібно змінювати раціон харчування — принаймні, на перших порах.

Стрес також може підвищувати рівень цукру в крові, як і сезонна алергія, застуда та грип. Насправді, існує досить великий перелік речей, які можуть підвищити рівень цукру в крові.

З іншого боку, інші фактори, особливо фізичні вправи, можуть знизити рівень цукру в крові без необхідності застосування інсуліну. Фізичні вправи є першими в цьому списку, оскільки вони підвищують потребу організму в паливі, спалюючи зайвий цукор. Це не означає, що за допомогою фізичних вправ можна просто позбутися діабету, але вони можуть бути дуже корисним інструментом.

Як же навчитися жонглювати всім цим? За допомогою команди.

На щастя, ви не самотні...

Двома ключовими членами вашої «команди» будуть ваш лікар-діабетолог та спеціально підготовлений фахівець з діабету, який навчить вас мистецтву управління діабетом.

Лікарі, які спеціалізуються на лікуванні діабету, називаються ендокринологами, і важливо знайти того, хто підходить саме вам.

Лікар-ендокринолог буде нести загальну відповідальність за ваш план лікування. Він або вона зустрінеться з вами, вивчить ваші показники рівня глюкози в крові і допоможе вам вибрати правильну технологію і пристрої доставки відповідно до вашого способу життя. Ендокринолог також призначить і проаналізує лабораторні аналізи і може направити вас до інших лікарів-спеціалістів у разі потреби.

Більшість людей з діабетом 1 типу повинні також перебувати під наглядом офтальмолога, оскільки існує ризик пошкодження очей через підвищений рівень цукру. Вам також знадобиться хороший стоматолог, а іноді й кардіолог або фахівець з нирок — залежно від загального стану здоров'я.

Вибір способу отримання інсуліну

Як ми вже згадували раніше, вам знадобляться два важливих прилади: один для вимірювання рівня глюкози в крові, а інший — для введення інсуліну в організм.

Почнемо з життєво необхідного інсуліну. Вам знадобляться два типи доз: так званий базальний інсулін (або «фонова доза»), щоб тримати рівень глюкози під контролем між прийомами їжі та на ніч, і другий тип болюсного інсуліну (інсулін швидкої дії) для прийому їжі.

Інсулінові шприц-ручки

Сучасні одноразові шприци мають дуже тоненьку голку (не таку як для щеплень). Інсулін вводиться прямо під шкіру, в жирові шари, а не безпосередньо в кров. Це звучить страшно, і може бути страшно в перший раз. Але насправді це швидко, легко і майже безболісно. Це також найбільш економічно ефективний з усіх можливих варіантів.

Інсулінова ручка

Являє собою пристрій, який, як випливає з назви, схожий на ручку та містить достатню кількість інсуліну на кілька днів або навіть тижнів. У шприц-ручці також використовується голка — єдиний спосіб ввести рідкий інсулін в організм — це проколоти отвір у шкірі, але голка прикріплена до невеликої втулки, яка нагвинчується на кінчик шприца. В основі ручки є циферблат, який дозволяє людині з діабетом «набрати дозу».

Деякі ручки є одноразовими, інші — багаторазовими, а деякі навіть мають Bluetooth і зв'язуються з розумними пристроями для ведення записів.

Інсулінова помпа

Однією з переваг помпи є те, що вам потрібно використовувати лише один вид інсуліну для всіх ваших потреб.

Новітні помпи мають різні рівні напівавтоматизації і підключаються до приладів, які контролюють рівень глюкози в крові. У деяких випадках вони можуть автоматично регулювати рівень глюкози, щоб утримувати його на потрібному рівні. Деякі технічно підковані люди з діабетом вже створили автоматичні системи доставки, придумали «штучну підшлункову залозу» або технологію «замкнутого циклу».

Проте, це найдорожчий варіант з трьох. До того ж люди з чутливою шкірою іноді мають погану реакцію на клей, необхідний для утримання помпи на тілі, і, звичайно, деяких людей лякає сама думка про те, що вони «прив'язані» до медичного пристрою.

Базові обстеження при ЦД 1

Кілька разів на рік ваш ендокринолог буде проводити аналіз крові, який називається HbA1c (глікований гемоглобін). Це інший спосіб визначення рівня глюкози в крові, ніж за допомогою домашніх приладів для тестування. І він дає можливість виміряти середній рівень глюкози — вдень і вночі — за останні кілька місяців. Це основний показник для визначення того, наскільки добре контролюється ваш діабет.

Крім того, очікуйте на щорічний аналіз крові, який називається ліпідною панеллю, що вимірює рівень холестерину. На жаль, кожен, хто живе з діабетом, має підвищений ризик виникнення проблем із серцем, а підтримка рівня холестерину на належному рівні є найкращим захистом від серцевих захворювань.

А оскільки надлишок глюкози може легко пошкодити дрібні кровоносні судини, які називаються капілярами, скринінг нирок та перевірка зору також є частиною базового чек-апу для людини з діабетом 1 типу, поряд з оглядом ніг під час кожного планового візиту до лікаря.

Не нехтуйте жодним з цих тестів, оскільки немає нічого важливішого, ніж раннє виявлення ускладнень, щоб їх можна було належним чином лікувати до того, як вони стануть гострими!

Шукайте «своїх»!

Іноді сам обсяг того, що потрібно робити, щоб залишатися здоровим, може бути виснажливим. Частково це пов'язано з великою кількістю роботи, але здебільшого це відбувається тому, що робота є безперервною. У діабету немає вихідних. Ні свят. Немає часу на відпочинок. Щоденна рутина може стати тягарем для душі і психіки.

Вам потрібно розвантажувати себе і набиратися сил від інших людей, які перебувають «у тому ж човні». Шукайте групи та об'єднання людей з діабетом у вашому місті або в Instagram.

Їх легше знайти, ніж ви думаєте, тому що, отримавши діагноз діабету 1 типу, ви щойно приєдналися до потужної, підтримуючої та люблячої сім'ї — сім'ї, яка набагато більша, ніж ви могли собі уявити!

Також дуже важливо не соромитися просити про допомогу, коли вона потрібна. Щоденна боротьба реальна, і дуже часто діабет поєднується з вигоранням, депресією та іншими проблемами психічного здоров'я. Це нормально відчувати себе втомленим, пересиченим, пригніченим...

Якщо ви відчуваєте себе таким чином, важливо звернутися за професійною допомогою, не в останню чергу для того, щоб мати можливість відрізнити вигорання, дистрес від справжньої клінічної депресії.

Жити без страху

Отже, є нові речі, яких треба навчитися. Нові виклики, з якими доводиться стикатися. Але діагноз «цукровий діабет 1 типу» — це не смертний вирок. З діабетом можна прожити до довге щасливе життя. 

Чи буде коли-небудь вилікуваний діабет 1 типу? Можливо, колись. Але вилікувати його поки що не вдається, навіть після десятиліть цілеспрямованих досліджень та зусиль.

Тим часом, нові технології та нові ліки дозволяють людям з діабетом 1 типу не просто виживати, а проживати своє життя на повну! 

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal

 

#SaharOKSchool#WDD2022

Читайте схожі матеріали