Найкращі фізичні навантаження при діабеті: ТОП-3

Цукровий діабет багато в чому визначає спосіб життя людини, зокрема й режим фізичних навантажень. Розглянемо найкорисніші та найефективніші види тренувань для людей із ЦД.

Найкращі фізичні навантаження при діабеті: ТОП-3 - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Спорт — важлива складова комплексного лікування цукрового діабету.

По-перше, будь-яке фізичне навантаження, що залучає до роботи м'язи, сприяє поглинанню цукру, за рахунок чого його рівень у крові знижується.

По-друге, за регулярних і в міру інтенсивних фізичних навантажень збільшується витрата енергії, і в хід ідуть енергетичні запаси тіла (жир) і, отже, знижується вага.

По-третє, спорт нормалізує обмін речовин і кров'яний тиск.

Крім того фізичні вправи тренують серцево-судинну систему і знижують ризик виникнення ускладнень, а також підвищують знижену чутливість до інсуліну.

Читайте також: Діабет і спорт: ТОП-7 порад для безпечного тренування

Які фізичні навантаження найбільш рекомендовані людям із цукровим діабетом?

Йога

Згідно з дослідженням індійських фізіологів, в учасників експериментальної групи, які регулярно займалися йогою протягом 3 місяців, помітно знизився рівень цукру в крові. Крім того, знизилася вага, нормалізувався кров'яний тиск і зміцнився м'язовий корсет.

«Ключ до успіху — пранаями, затримки дихання, бандхи й асани-скрутки. Вони стимулюють вироблення інсуліну для управління рівнем цукру в організмі, а також нормалізують роботу ендокринної системи», — Ганна Кабаничій, викладачка хатха-йоги студії Yoga Class.

Йога — це справді оптимальний вибір. Вона не перевантажує роботу серцево-судинної системи (можна самостійно обрати інтенсивність і тривалість навантаження), розвиває гнучкість і рухливість суглобів, допомагає на певний час відволіктися від зовнішньої метушні та побутових проблем, занурившись у себе та заспокоївши розум. Виконуючи асани (особливо скручування), ви в буквальному сенсі робите масаж внутрішнім органам. Як результат — гарне травлення і справна робота печінки та нирок.

Головною перевагою йоги є те, що нею можна почати займатися в будь-якому віці, незалежно від стану здоров'я. До того ж, йога — це не тільки фізичне навантаження, а й духовна практика. 

Плавання

  • Плавання зміцнює серцево-судинну систему, що дуже важливо для пацієнтів із цукровим діабетом із підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.
  • У воді значно знижується навантаження на суглоби, але при цьому зміцнюється весь опорно-руховий апарат.
  • Імовірність отримання у воді травм мінімальна, оскільки відбувається рівномірний розподіл навантаження по всьому тілу і задіяно максимальну кількість м'язів.
  • Під час плавання задіяно все тіло, завдяки чому дуже добре спалюються зайві калорії і йдуть жирові клітини.
  • Глибоке дихання разом зі скороченням м'язів надає сприятливий масажний ефект на органи черевної порожнини.

Скандинавська ходьба

Скандинавська ходьба користується дедалі більшою популярністю серед людей з дабетом. Дослідження засвідчили можливість усунення або зменшення застосування ліків за цукрового діабету саме завдяки скандинавській ходьбі та покращеній дієті. Заняття скандинавською ходьбою також сприяють поліпшенню якості сну.  

Порівняно зі звичайною ходьбою, скандинавська ходьба дає змогу спалити більше калорій (і, відповідно, знизити вагу) при меншому навантаженні на суглоби і спину завдяки палицям, які використовуються під час ходьби.

Протипоказань для скандинавської ходьби немає (ні вікових, ні за станом здоров'я). Рекомендується тільки уникати ходьби по твердих поверхнях (наприклад, асфальт) і здійснювати прогулянки в спеціальному взутті м'якшими поверхнями, такими як трава і щільний пісок.

Читайте нас в Instagram: @saharok_journal та Telegram: t.me/saharok_journal      

 

#SaharOKSchool#WDD2022